Zwolle – de SP in Zwolle wil snel opheldering van CDA-wethouder Dannenberg over de invoering van de eigen bijdragen voor de woon- en vervoersvoorzieningen van de WMO. Vorige week hebben de gebruikers van de wethouder een brief ontvangen over de invoering van de eigen bijdrage. De brief zorgt voor veel onrust, omdat het gaat om een standaardbrief. De gebruikers krijgen geen informatie wat dit voor hen persoonlijk betekent.
SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De brief blinkt uit in vaagheden. Veel gebruikers verkeren nu in onzekerheid over wat de invoering van de eigen bijdrage voor hen betekent, omdat er niets instaat over wat het voor hem persoonlijk betekent. Bovendien is het onfatsoenlijk laat om op 10 februari een brief te sturen over een wijziging die 15 februari ingaat. De mensen kunnen zich niet (financieel) voorbereiden op deze wijziging en komen in de problemen.’
De SP heeft als enige in de gemeenteraad tegen de invoering van eigen bijdragen gestemd, omdat de wethouder geen garantie kon geven dat dit geen consequenties zou hebben voor mensen met een laag inkomen. Nu blijkt dat mensen die net geen modaal inkomen hebben, fors moeten gaan betalen. Siderius: ‘Gezinnen moeten binnen een half jaar het uitgavenpatroon gaan aanpassen, omdat zij forse bedragen per maand kwijt zijn aan zorgkosten. Dat is bijna onmogelijk. Gehandicapten en chronisch zieken zijn opnieuw het kind van de rekening’.
Dit brengt hen tot de volgende vragen aan het College van B & W:
- Waarom is ervoor gekozen om mensen een standaardbrief te versturen in plaats van maatwerk te leveren waarin duidelijk wordt wat deze beleidswijziging voor de gebruiker persoonlijk betekent?
- Waarom is de brief over de wijziging die per 15 februari ingaat pas op 10 februari verstuurd, waardoor mensen zich niet hebben kunnen voorbereiden op deze beleidswijziging? Had u de brief niet eerder kunnen (en moeten) versturen? Kunt u dit toelichten?
- Vindt u het wenselijk dat mensen over een al toegekende voorziening een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zonder zich daar gedegen op voor te kunnen bereiden?
- Acht u het wenselijk dat mensen niet tijdig zijn geïnformeerd over de komende beleidswijziging, waardoor de gebruiker niet zelf de keuze hebben kunnen maken om de voorziening via de gemeente aan te schaffen danwel op een andere wijze? Bent u bereid om te bekijken of u bestaande toegekende voorzieningen kunt uitsluiten van de invoering van de eigen bijdragen?
- Bent u op de hoogte dat voor het gebruikers van de WMO-voorzieningen die net boven 115% van de bijstandsnorm zitten, maar onder een modaal inkomen de extra kosten kunnen oplopen tot € 400,00 extra uitgaven per maand? Acht u het realistisch dat mensen het uitgavenpatroon binnen een half jaar hierop kunnen aanpassen? Vindt u het redelijk dat gebruikers hierdoor in de (financiële) problemen kunnen komen, omdat zij in het verleden op het oude uitgavenpatroon verplichtingen zijn aangegaan (bijvoorbeeld hypotheek)?
- Kunt u garanderen dat de gebruikers van de voorzieningen van de WMO door invoering van de eigen bijdragen niet in de financiële problemen komen?
- Bent u bekend met het feit dat mensen die ervoor kiezen zelf verantwoordelijkheid te nemen en geen voorziening in het kader van de WMO aanvragen, de gemaakte kosten niet via de Belastingdienst kunnen aftrekken vanwege de voorliggende voorziening en het ontbreken van een afwijzende beschikking? Acht u dit een wenselijke situatie? Bent u bereid om te bekijken op welke wijze dit kan worden opgelost?
- Bent u ermee bekend dat mensen die een aanvraag doen voor een voorziening van de WMO in april 2009 pas in februari 2011 een beschikking krijgen over deze aanvraag? Vindt u het wenselijk dat mensen 1,5 jaar moeten wachten op de uitkomsten van een aanvraag? Wat gaat u doen om dit te verbeteren?
- Wat is de maximale eigen bijdrage voor elke inkomenscategorie? Op welke wijze wordt de eigen bijdrage berekend?
- Op welke wijze wordt de kostprijs van een woonvoorziening of vervoersvoorziening bepaald? Moeten mensen die al in het bezit zijn van een woonvoorziening of vervoersvoorziening per 1 augustus de eigen bijdrage van de volledige kostprijs betalen of wordt er ook rekening gehouden met de afschrijving van voorzieningen? Kunt u dit toelichten?
- Vind u redelijk dat mantelzorgers (bijvoorbeeld partners met een inkomen boven de 115% WWB) nu ook nog eens financieel enorm belast worden voor de verantwoordelijkheid en financiële lasten die zij nemen voor hun kind of partner?
- Bent u van mening dat deze maatregel indruist tegen het principe van ‘samen doen’ en ‘participatie’? Door de financiële belasting is het voor sommigen lastig om te participeren in de samenleving. Kunt u dit toelichten?
- Hoe vind u het te verantwoorden dat mensen die een grote mate van zelfredzaamheid laten zien, zelf diensten (huishoudelijke hulp) en adl- producten inkopen, zonder een beroep te doen op de WMO, hier bovenop nog een hoge bijdrage moeten betalen voor individuele voorzieningen? Kunt u dit toelichten?
- Zijn er meer gemeenten die voor bestaande voorzieningen alsnog een eigen bijdrage gaan heffen? Zo ja welke?
- Waarom is er geen inspraak geweest door de gebruikers van de voorzieningen bij de invoering van de eigen bijdrage voor de WMO?
- Is het niet billijker om een draagkracht- draaglast meting voor de gebruikers te houden, i.p.v. 15 % van het jaarinkomen boven de 115 % bijstandnorm? Waarom is gekozen voor deze variant van het heffen van eigen bijdragen?
- Bent u bekend met de vele andere eigen bijdragen voor ziektekosten en inperking van het pakket, waar vooral de WMO gebruikers mee te maken hebben (plastic handschoen, handenalcohol, naalden, medicatie, eigen bijdrage ziekenvervoer, eigen bijdrage orthopedische schoenen, bedbeschermers, aangepast bestek – gemiddelde kosten 50 euro per maand? Acht u het wenselijk om mensen met een handicap of chronisch zieken zo onevenredig te belasten?
En zo is dat!
De betreffende brief is bij een bekende van ons op 15 februari door de bus geschoven.
Dan is deze brief niet op 10 februari verzonden!
Er zijn overigens meerdere brieven door de WMO verzonden.
Ook over de eigen bijdrage voor hulpmiddelen.
Die -eigen bijdrage- is niets anders dan een verkapte lening, want men betaalt de voorziening(en) op termijn gewoon helemaal zelf…
De WMO hulpmiddelen meer weg, maar leent geld uit.