Landstede-opleiding biedt studenten stagemogelijkheden

Zwolle – Een stageplek bemachtigen is tegenwoordig niet altijd even makkelijk. Laat staan het vinden van een baan. De nieuwe mbo-opleiding Junior Accountmanager van Landstede is daarop een uitzondering. Studenten die voor deze brede, commerciële opleiding kiezen, krijgen volop kansen. Bijvoorbeeld bij uitzendorganisatie Start People of bij Altrex, leverancier van klimmaterialen.

landstede.jpg

“Eigenlijk zoeken wij kameleons.” Dat zegt Willy Bras, Senior Adviseur Opleiding & Ontwikkeling bij Start People, een van de bedrijven die stageplekken heeft voor studenten die kiezen voor de Landstede-opleiding Junior Accountmanager. Hij vervolgt: “Als intercedent moet je namelijk snel kunnen schakelen: het ene moment doe je een intake met een werkzoekende, het andere voer je telefonisch een acquisitiegesprek of ben je op pad om een deal te sluiten met een bedrijf over de invulling van een groot aantal vacatures. Onze stagiair(e)s gaan daar in hun stageperiode mee aan de slag, maar daarvoor hebben ze wel een aantal vaardigheden nodig. Zo is het belangrijk dat ze – bijvoorbeeld bij onderhandelingen – vasthoudend en gedreven zijn, tegenslagen kunnen incasseren, durf tonen en zich pro-actief, klantgericht en ondernemend opstellen.”

Mbo’ers: aantrekkelijke kandidatenDe 3-jarige niveau 4-opleiding Junior Accountmanager van Landstede leidt op voor commerciële functies bij bijvoorbeeld groothandels, banken en verzekeringsmaatschappijen en uitzendorganisaties. Daarbij leert de student op school alle commerciële vaardigheden, de branchespecifieke aspecten komen in de praktijk, tijdens de stage, aan bod.En dat laatste maakt de opleiding, die zowel in Zwolle als in Raalte te volgen is, meteen zo bijzonder: “Juist doordat deze studenten kennismaken met alle ins en outs van onze branche, ze halen tijdens hun stage bijvoorbeeld ook het officiële basisdiploma Uitzendwezen (het SEU Examen), zijn ze na hun afstuderen direct inzetbaar. Dat, plus het feit dat er amper studies zijn die opleiden voor onze branche, maakt hen tot aantrekkelijke kandidaten zodra ze een baan zoeken binnen onze organisatie”, aldus Bras. “En zijn ze eenmaal binnen dan zijn er – juist voor mbo’ers – heel veel doorgroeimogelijkheden.” Van binnendienst naar buitendienstfunctieEric Kuiper, accountmanager backoffice bij Altrex, een Zwols bedrijf dat klimmaterialen produceert, verkoopt en keurt/repareert is het met Bras eens. Ook Altrex biedt studenten veel toekomstperspectieven: “Doordat het een opleiding is die zich expliciet richt op het grondig leren kennen van onze branche, ons bedrijf en het verkoopproces, zijn afgestudeerden niet alleen goed voorbereid op een functie bij de verkoop binnendienst, maar kunnen ze ook sneller doorgroeien naar een buitendienstfunctie. Denk aan een baan als  (assistent)-accountmanager dealeradviseur of doe-het-zelf vertegenwoordiger.” 

HR-functionaris Rendo Rutjes vult aan: “Bij een openstaande vacature kijk ik eerst naar onze oud-stagiair(e)s: zij hebben immers geen lang inwerkprogramma meer nodig en onze klanten kennen hen. Ter illustratie: ongeveer een kwart van onze indirecte medewerkers zijn ooit als stagiair bij ons begonnen.”

Stagiair(e)s zijn medewerkers

De stageplekken voor de junior-accountmanagers in opleiding liggen momenteel voor het oprapen. Kuiper: “Stagiair(e)s leren bij ons het verkoopproces van A tot Z, van de orderinvoer tot het uitleveren bij de klant, inclusief het klantcontact.” Dat stagiair(e)s bij Altrex als volwaardig medewerker worden behandeld, werpt zijn vruchten af: “Je ziet ze dagelijks groeien. Ze zijn er trots op dat ze hier mogen werken.”

Maar gelijke rechten brengen ook gelijke plichten met zicht mee: “Je kunt niet de hele dag op Hyves zitten, continu je mail checken of te joviaal reageren. Op je werk zijn omgangsvormen en gedrag heel belangrijk.”

Of de stage een succes is, hangt dus ook af van de student zelf en welke initiatieven hij of zij neemt. Rutjes: “Doe je de hele stageperiode wat gevraagd wordt of pak je zaken op en ontplooi je jezelf tot een volwaardig binnendienstmedewerker?” Belangrijke voorwaarden zijn in ieder geval ambitie, enthousiasme en een leergierige instelling. Studenten die daarbij representatief zijn en goed zijn in organiseren en contacten leggen en onderhouden, komen volgens Rutjes een heel eind.

Win-winsituatie

Beide bedrijven zijn blij met de inbreng van stagiair(e)s. Kuiper: “Stagiair(e)s hebben een frisse blik, zij kijken anders aan tegen vaste patronen. Daar leren we weer van. Daarnaast is het leuk om met jonge mensen samen te werken en ook belangrijk: ze nemen de vaste medewerkers werk uit handen. Het is dus een win-winsituatie.”

Bras voegt toe: “De toekomstige medewerkers van Start People zijn de 12-15-jarigen van dit moment, de zogeheten Z-generatie. Deze jongeren zijn continu, via allerlei netwerken, aan het communiceren. Voor hen is dat heel gewoon en dat maakt hen bijzonder geschikt voor een functie als intercedent.” Bras legt uit: “Onze kandidaten komen namelijk niet meer zoals vroeger letterlijk via de voordeur binnen, maar veel meer via de ‘achterdeur’, het internet. Door hun ervaring met ‘social media’ kunnen ze deze netwerken inzetten en zo snel en efficiënt klanten en kandidaten vinden en matchen.”

Bras besluit: “En doordat we de studenten in korte tijd heel gericht opleiden, kan het zijn dat ze ontdekken dat ze liever in een andere branche willen werken. Niet erg, want dan weet je dat de overgebleven mbo’ers gemotiveerde potentiële medewerkers zijn die bewust kiezen voor onze branche.”

Landstede Open

Meer weten over de opleiding Junior Accountmanager van Landstede in Zwolle en Raalte? Kom dan naar Landstede Open op 15 maart van 18.00 – 21.00 uur. Je kunt op de locatie de sfeer proeven, kennismaken met onze coaches en studenten en je uitgebreid laten informeren over ons opleidingenaanbod.

Een kijkje achter de schermen nemen en een (deel van de) schooldag meelopen met een student? Dat kan tijdens een individuele meeloopdag. Neem voor meer informatie contact op met de Landstede Infoshop, info@landstede.nl of 0800 – 0245666 (gratis).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Landstede-opleiding biedt studenten stagemogelijkheden”

Reacties zijn gesloten.