Aanmelding voor Jong Goud Zwolle 2011 van start

Zwolle – De gemeente Zwolle investeert graag in de jeugd en de samenleving van de toekomst. Ook dit jaar kunnen weer Zwolse kinderen, en voor het eerst ook groepjes kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar, worden voorgedragen voor de onderscheiding Jong Goud Zwolle. Aanvragen moeten vóór 1 september zijn ingediend via de website van de gemeente Zwolle www.zwolle.nl. Het digitale formulier kan eenvoudig worden ingevuld en met foto’s en ondersteunende brieven worden verstuurd.

18-11-2010_winnaars_jong_goud_stadhuis_4.jpg
Archieffoto 2010: Vlnr: Marick Manrho, Sanne Hekman, burgemeester Henk Jan Meijer, en José de Haan.

De gemeente Zwolle wil Zwolse kinderen en jongeren die zich vrijwillig inzetten voor de Zwolse samenleving graag belonen. Belangrijk criterium is dat hun individuele of gezamenlijke inzet of prestatie een voorbeeldfunctie heeft. Om aanvragen te stimuleren schrijft de gemeente Zwolle gericht het basis- en voorgezet onderwijs en maatschappelijke organisaties in de stad aan. In de praktijk is gebleken dat mensen kinderen makkelijker voordragen in groepsverband. Daarom heeft de jury besloten dat voortaan ook groepjes kinderen en jongeren voor Jong Goud in aanmerking kunnen komen. Jong Goud Zwolle werd in 2009 voor het eerst uitgereikt.

Uitreiking Jong Goud Zwolle op 17 november 2011

Jong Goud Zwolle wordt jaarlijks uitgereikt op of rond de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op donderdag 17 november. Een jury onder voorzitterschap van burgemeester Henk Jan Meijer beoordeelt de aanvragen. De jury bestaat verder uit zes mensen die vanuit verschillende invalshoeken met kinderen en jongeren te maken hebben, zoals de gemeenteraad, de vrijwilligerscentrale, het basis- en voortgezet onderwijs en twee jongeren die eerder met Jong Goud Zwolle zijn onderscheiden.

Wie verdient Jong Goud Zwolle?

Kinderen van 6 tot en met 18 jaar die in Zwolle wonen en voor de stad en haar inwoners van betekenis zijn omdat zij zich individueel of in groepsverband:

·          belangeloos inzetten voor de gemeenschap

  • een bijzondere prestatie neerzetten
  • bijzonder initiatief tonen
  • een voorbeeldfunctie vervullen
  • een ambassadeursrol hebben


Voor kinderen is het al heel bijzonder als ze zich een half jaar of langer inzetten. Natuurlijk kan het ook om een eenmalige actie gaan die zo bijzonder is dat duur minder belangrijk is. Heldendaden tellen niet mee voor Jong Goud, omdat daarvoor aparte onderscheidingen bestaan.

Wie hebben er in 2010 Jong Goud Zwolle gekregen?

Henk Jan Meijer, voorzitter van de jury van Jong Goud Zwolle, reikte vorig jaar aan drie jongeren de onderscheiding uit. In totaal werden er vijf kinderen en jongeren genomineerd. De 12-jarige José de Haan kreeg Jong Goud Zwolle uitgereikt voor haar vrijwillige inzet voor het Kinderplatform. Ze geeft al op jonge leeftijd goed leiding en weet mensen actief bij dingen te betrekken. Ze is erg creatief in het bedenken van manieren om dat wat kinderen belangrijk of zorgelijk vinden op een goede manier onder de aandacht te brengen.

Ook Sanne Hekman, 18 jaar, heeft de onderscheiding gekregen. Sanne zet zich in voor Stichting de Zonnesteen en KWF Kankerbestrijding. Ze is gemotiveerd en creatief en helpt met het bedenken van activiteiten en het geven van workshops voor kinderen waarvan de ouders, broers of zussen kanker hebben. Ook heeft ze een cd gemaakt waarvan de opbrengst naar KWF Kankerbestrijding gaat.

De 16-jarige Marick Manrho mocht Jong Goud Zwolle in ontvangst nemen voor zijn inzet als ambassadeur van het project Jonge Mantelzorgers. Hij zet mantelzorg op de politieke en maatschappelijke agenda door contact te zoeken met politici en interviews te geven over zijn eigen ervaringen als Jonge Mantelzorger. Met andere jongeren organiseert hij activiteiten voor lotgenoten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)