In een fietsstraat hoort een fietspomp!

Zwole – Fietstip van de maand februari. Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereidingen om de Van Karnebeekstraat ‘om te toveren’ tot fietsstraat. Daarmee gaat een lang gekoes­terde wens van GroenLinks in vervulling.

In de toekomstige fietsstraat vinden nu al dagelijks duizenden fietsbewegingen plaats. Het is dus onvermijdelijk dat fietsers er te maken krijgen met een zachte of lekke band. GroenLinks wil dat de gemeente de nieuwe fietsstraat uitrust met een openbare fietspomp. Het is nota bene een Zwolse ondernemer, Friederich Meijer, die een robuuste fiets­pomp voor de openbare ruimte op de markt brengt. De van­da­lisme­bestendige buitenfietspomp staat in­mid­dels in Breda, Amsterdam Nieuw West en Wes­ter­voort en een handvol andere Nederlandse steden, en is zelfs in België en Duitsland al te vinden. GroenLinks vindt dat de Zwolse fietsstraten en liefst ook de fietspaden tussen de buitenwijken en het centrum een voor een van een straatpomp moeten worden voorzien. Voor de prijs hoe­­ven we het niet te laten: voor enkele honderden euro’s staat er in de Van Karne­beek­straat een fietspomp waar duizenden fietsers plezier van kunnen hebben.   

Mondelinge vragen
De genoemde ondernemer heeft de gemeente zelfs al eens een gratis straatpomp aange­b­­o­den om de Zwolse fietsers lucht te geven. Tijdens de raadsvergadering van 28 februari stelt raadslid Patrick Rijke daarover mondelinge vragen aan het college van BenW. Groen­Links wil weten waarom de gemeente niet op dit aanbod is ingegaan. Verder vraagt de partij of de wethouder bereid is om een straatpomp aan te schaffen in het kader van de aanleg van de fietsstraat in de Van Karnebeekstraat en of de gemeente ook op andere hoofdfietsroutes straatpompen wil plaatsen om de vele fietsers in de stad extra service te bieden.  

2011 Actiejaar Zwolle Fietsstad
Ongeveer de helft van alle verkeersbewegingen binnen Zwolle wordt per fiets uitgevoerd. Zwolle staat daarmee in de top drie van de fietssteden in Nederland. De stad heeft dan ook een lange traditie van intensief fietsbeleid. Maar ook hier geldt: stilstand is achteruit­gang. Om de mobiliteitsvisie voor ‘Zwolle Fietsstad’ waar te maken zal de gemeente ook in 2011 innovatief te werk moeten gaan. GroenLinks zal daaraan haar steentje bijdragen door een maandelijkse fiets-tip te geven. In januari deden we BenW in een open brief een suggestie aan de hand hoe Zwolle het gebruik van de bewaakte stallingen kan verbeteren door het concept ‘Fiets-en-Win’ in te voeren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “In een fietsstraat hoort een fietspomp!”

  1. Verslag Raadsplein:

    GroenLinks, dhr. Rijke over een openbare fietspomp in fietsstraten.

    De burgemeester antwoordt dat hij de mogelijkheid om een buitenfietspomp te realiseren in fietsstraten zal meenemen bij projecten, die zich voordoen.

Reacties zijn gesloten.