Zwolle zet starterslening opnieuw in

Zwolle – Dankzij de starterslening, die de gemeente Zwolle vanaf april 2011 opnieuw inzet, krijgen starters meer kansen op de woningmarkt en wordt de doorstroming op de woningmarkt bevorderd. Hiermee zet de gemeente ook dit jaar de Zwolse aanpak voort. De lening, die maximaal € 30.000 bedraagt, geldt voor bestaande woningen met een maximale koopsom van € 181.000 (inclusief bijkomende kosten).

Starters hebben nog steeds moeite om de woningmarkt te betreden. Door de starterslening worden meer bestaande woningen bereikbaar voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Aankoop door starters van een bestaande woning, bevordert de doorstroming wat ook effect heeft op de verkoop van nieuwbouwwoningen in het middendure en dure segment. “Op deze wijze snijdt het mes van de starterslening dus aan twee kanten”, vindt wethouder Erik Dannenberg. De maximale koopsom van € 181.000 sluit aan bij de grens voor goedkope koopwoningen in de nieuwbouw. Deze maximale koopsom is inclusief 12% bijkomende kosten (kosten koper, notariskosten e.d.). Dit betekent dat in de praktijk een woning niet meer mag kosten dan circa € 161.500.

De starterslening geldt dus alleen voor bestaande woningen in het goedkope segment. Corporatiewoningen en andere huurwoningen zijn uitgesloten. De gemeente Zwolle heeft voor 2011 in totaal € 1.000.000 beschikbaar, terwijl de provincie Overijssel van iedere verstrekte starterslening 50% voor haar rekening neemt. Door de lening voor 2011 te verlagen van € 40.000 naar maximaal € 30.000 wil Zwolle meer starters helpen om hun eerste koophuis aan te schaffen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Zwolle zet starterslening opnieuw in”

  1. Lijkt me juist een erg slecht plan. Er is een kredietcrisis. Er is veel teveel geld geleend. Dan moet je als (lokale) overheid nog meer lenen niet makkelijker maken.

    Ik gun iedereen zijn eigen huis. Helaas hebben vooral starters het zo moeilijk op de huizenmarkt omdat de huizenprijzen veel te veel zijn gestegen. En die zijn zo gestegen omdat lenen zo makkelijk was. Een vicieuze cirkel…

  2. Voor de hele ‘jongere generatie’ zijn de woningen (te) duur. Dit soort acties zijn niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Een paar geluksvogels hebben een voordeeltje, pechvogels vallen er weer net buiten en er verandert structureel NIX.

  3. Heb je wel een starterswoning in Zwolle < 161.000 voorzien van 2 slaapkamers, zolder m. Vaste trap, tuin en carpoort? #datwildestartergraag

  4. Per 1 januari zijn de richtlijnen voor het verstrekken van een hypothecaire financiering aangescherpt waardoor het voor (met name) starters moeilijker is de financiering voor hun woning rond te krijgen.
    Tevens is de afgelopen maanden de rentes op financieringen met rente looptijden van 10 jaar of langer behoorlijk gestegen.
    Deze rentestijgingen werken ook niet echt mee. Hierdoor komt de woningmarkt steeds verder op slot te staan wat voor de doorstromers ook niet echt goed is.
    Door de starterlening krijgen starters op de woningmarkt de kans een woning te kopen.
    Dit zijn vaak mensen die aan het beging van hun carri?re staan en vaak binnen redelijker termijn inkomensstijgingen kunnen verwachten waardoor ze de mogelijkheid krijgen(hebben) de financiering terug te betalen.
    Het lijkt erop dat de recessie langzaam aan het verdwijnen is echter in de bouw hebben veel bedrijven het nog moeilijk.(met name kleine ondernemingen).
    Wat mij betreft een goed plan van de gemeente en provincie

  5. in de basis een zeer goed initiatief en een voorbeeld voor de rest van de gemeenstes in NL!

    @crisis je hebt ongelijk. het is dan nog wel ‘crisis’, maar de kridietcrisis is inmiddels wel over. het probleem was trouwens dat er door banken te veel risico is genomen bij het toekennen van leningen door te hoge bedragen te verstrekken op bais van lage inkomens. niet zozeer dat er teveel leningen zijn verstrekt. bovendien betreft deze startslening een rentevrije lening bij de overheid en niet bij een bank. in het geval je niet in staat bent om de lening af te lossen wordt het bedrag op temijn verhaalt op de verkoopwaarde van de woning. minimaal risico voor lener en verstrekker dus.

    echter is de bovengrens van 161.000 natuurlijk belachelijk. wat koop je daar nou voor in zwolle? dan moet je heel wat centjes meenemen om de boel op te kunnen knappen.

    het argument voor het stimuleren van nieuwbouw is ook kul! doorstroming kan toch ook plaatsvinden van bestaande bouw naar andere bestaande bouw? de doorstroom naar nieuwbouw wordt met deze regeling slechts minimaal gestimuleerd. helemaal gezien het aantal ’te koop’-bordjes in stadshagen… erg jammer!

  6. Huizen in Nederland zijn te duur geworden omdat er zo gemakkelijk heel veel geleend kon worden, aangemoedigd door de overheid via de hypotheekrenteaftrek. Zo ontstond een luchtbel in de huizenmarkt.
    In landen waar dit anders is geregeld, bijvoorbeeld Duitsland en België, zie je dat de huizenprijzen niet zo extreem hoog zijn opgelopen als hier in Nederland.
    In landen waar ook een luchtbel in de huizenmarkt was ontstaan, zoals de VS, Ierland en Spanje, zijn de huizenprijzen inmiddels al met zo’n 30% gekelderd. Gelukkig is dit Nederland tot nu toe nog gespaard gebleven. Maar de huizenprijzen beginnen al wel te dalen (7% sinds de top in 2008).
    Banken, die internationaal opereren (en dus veel op hypotheken in de VS, Spanje en Ierland hebben verloren) worden dus logischerwijs voorzichtiger met geld uitlenen. Dit betekent dat potentiële kopers, waaronder ook de starters, minder makkelijk hoge bedragen (tophypotheken) kunnen lenen. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat de huizenprijzen vanaf nu sneller gaan dalen. De hoge huizenprijzen kunnen namelijk niet meer betaald (gefinancierd) worden.
    De gemeente neemt met dit plan het risico over dat de banken niet meer durfen te nemen. Wat je niet meer bij de bank kunt lenen, leent de gemeente Zwolle je wel. Onzalig plan. Weet waar je aan begint als starter!

  7. Nou ik ben bepaald geen econoom, maar ik dat de aflossingvrije hypotheken de huizenprijzen (en ons…) ook geen goed hebben gedaan.
    Omdat de prijzen zo hoog waren lukte het niet meer om volledige aflossing v.e hypotheek op te brengen, dus kwam de aflossingsvrije hypotheek waardoor je nog steeds die dure huizen kon kopen (en de prijzen dus niet hoefden te dalen…). Maar ja, als individu heb je weinig keuze en invloed op dit geheel. IK heb dus ook deels een aflossingsvrije hypotheek…

  8. Tja ze hadden de hele aflossingsvrije hypotheek nooit uit moeten vinden/moeten toestaan.
    Een Duitse vriendin snapte niet dat wij zo iets ‘onverantwoords’ deden als een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek nemen, zodat het huis na 30 jr nog niet van ons is. Toen ik haar uitlegde dat het enige alternatief de te dure huurflat (van commerciële verhuurder) was waarin we eerst woonden en we daar na 30 jr nixxx zouden hebben opgebouwd en nu in ieder geval nog ca. ‘een half huis’ snapte ze het wel…

  9. Dick heb jij d’r verstand van? Ik niet…
    Maar met m’n boerenverstand zou ik denken dat de huizenprijzen wel omlaag MOETEN willen starters nog kans maken en willen de babyboomers hun tweeondereenkapjes tzt aan doorstromers verkopen als zij kleiner willen/moeten gaan wonen.
    Anderzijds denk ik dat de huizenprijzen haast niet omlaag MOGEN omdat anders en hele generatie (de mensen die de afgelopen jaren een huis gekocht hebben) in problemen komt. Koop je bijv. een huis van E 200.000 met een hypotheek van E 200.000 (dan heb je de kosten zelf betaald) en is dat huis ineens nog maar E 170.000 waard. Zit je bij verkoop ineens met een restschuld van E 30.000, terwijl je niks ‘raars’ gedaan hebt. Wellicht komen die mensen die hun overwaarde hebben opgenomen voor dure keukens, badkamers, campers of wat dan ook, ook wel in de problemen, maar daar heb ik dan weer wat minder ‘medelijden’ mee 😉
    Misschien zit er een oplossinkje in het afschaffen vd overdrachtsbelasting? Hoewel die schatkist wel gevuld moet worden en ze het geld dan wel weer op een andere manier bij ‘ons’ vandaan halen…

  10. Overigens kun je als starter ook nog kiezen voor de ‘polderoplossing’. Zwolle verlaten en in een goedkopere plaats gaan wonen. Ik heb ’t genoeg starters zien doen.

Reacties zijn gesloten.