Zwolle – Van 22 mei t/m 18 september 2011 presenteert Museum de Fundatie in Zwolle recent werk van Evert Thielen. Met deze tentoonstelling doorbreekt Thielen een radiostilte van ruim vijf jaar en treedt hij voor het eerst sinds 2005 met nieuw werk naar buiten. Naast het indrukwekkende veelluik Bellenhof, dat nog omvangrijker en complexer is dan de vier voorgaande meerluiken, zullen in Zwolle onder meer vijftig schilderijen te zien zijn die de kunstenaar uit het Belgische Brugge de afgelopen jaren voltooide.
Evert Thielen (Venlo, 1954 ) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Met zijn imposante veelluiken en realistische stijl groeide hij uit tot een bijzonder fenomeen in de kunstenwereld. Thielen vindt zijn inspiratie in de schilderkunst van vroegere eeuwen. Hij vertaalt zijn fascinatie voor de Vlaamse Primitieven in het algemeen en Jan van Eyck in het bijzonder, Johannes Vermeer, Gabriël Metsu en andere oude meesters in eigentijdse schilderkunst. De schilder maakt gebruik van eeuwenoude schildertechnieken om natuur, mensen, interieurs en voorwerpen zo levensecht mogelijk weer te geven.
Zijn werkwijze verraadt een extreem gevoel voor perfectionisme, liefde voor het revitaliseren van oude ambachtelijke vaardigheden en onvoorwaardelijke overgave aan het vakmanschap. Hij combineert deze toewijding met een sterke fascinatie voor verrassend actuele taferelen, portretten en stillevens.
Bellenhof
Na de voltooiing van zijn vierde veelluik beweerde Thielen stellig dat het zijn laatste was. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op dit moment legt hij de laatste hand aan het vijfde, Bellenhof, dat zo mogelijk nog indrukwekkender is dan de voorgaande vier. De kunstenaar vertelt niet alleen de geschiedenis van het gelijknamige landgoed nabij het Belgische Brasschaat en van de families die er door de eeuwen heen gewoond hebben, maar hij combineert die verhaallijnen ook met een overzicht van de geschiedenis van de schilderkunst van 1750 tot heden. Dat levert een rijkgeschakeerd mozaïek van de schilderkunst op. In vergelijking met zijn vorige veelluiken gaat hij Thielen in Bellenhof nog een stap verder door de verschillende beeldverhalen in elkaar over te laten lopen.
Vrij werk
Naast Bellenhof stonden de afgelopen jaren voor Thielen vooral in het teken van vrij werk. Hij voltooide vijftig doeken die met deze expositie voor het eerst aan publiek getoond zullen worden. Bij de tentoonstelling verschijnt van de hand van kunstrecensent en schrijver Wim van der Beek het boek ‘Evert Thielen – Het schilderij als podium’ (Waanders Uitgevers).
Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong heeft in de verzameling van Dirk Hannema – kunstverzamelaar en oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen – en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle.
Locatie: Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11.00-17.00 uur
kujmooi koei’nkiek’n! Zeer de moeite waard. Bij de veelluiken blijf je kijken en je verwonderen.
Al weer een tentoonstelling van groot formaat.
Was zo’n 5 jaar geleden in Den Bosch (Noord Brabants Museum) en het liep daar storm. Heel interessant werk , je komt je ogen tekort.
Mooi, dat veelluik hierboven.