Metamorfose Nieuwe Markt nadert voltooiing

Zwolle – Een gezellig plein met veel meer groen, een fietsparkeerplaats en ruimte voor kleinschalige terrassen. Dat is het resultaat van de metamorfose die de Nieuwe Markt de afgelopen maanden heeft ondergaan. Zaterdag 23 april aanstaande tussen 13.00 en 17.00 uur wordt feestelijk stilgestaan bij de voltooiing van de Nieuwe Markt. 

09-04-2011_weerfoto__nieuwe_markt_.jpg

Het ontwerp voor de herinrichting is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de klankbordgroep Nieuwe Markt. In het najaar van 2010 gingen de spades de grond in.  Medio april 2011 is de klus geklaard. Zaterdag 23 april 2011 opent wethouder Filip van As samen met de leden van de klankbordgroep de Nieuwe Markt. Dan wordt tevens de naam van het bouwkundig element bekendgemaakt. Daarnaast presenteert de Belangenvereniging Nieuwe Markt zich. Dit samenwerkingsverband van ondernemers en bewoners aan de Nieuw Markt is ontstaan uit de klankbordgroep Nieuwe Markt.


Activiteiten

De ontvangst is om 13.00 uur op het plein. Na het officiële gedeelte vinden er diverse activiteiten plaats. Zo verzorgt Os & Peper een wijnproeverij, organiseert Sophie’s een modeshow en demonstreert een barista het geheim van echte Italiaanse koffie. Artez studenten geven deze dag het plein een vleugje Mont Matre en maken samen met omwonenden een kunstwerk. Bistro Bonne Femme, Da Nini, Café Grizzly en de Hetebrij zorgen voor hapjes. Ook aan de jongste bezoekers wordt gedacht. Speciaal voor hen is er een ballonnenclown. Ook kunnen kinderen zich uitleven op een springkussen, zich laten schminken of zelf een paasei schilderen. De activiteiten duren tot 17.00 uur.

Sfeervol & authentiek

Meer groen, ruimte voor kleinschalige terrassen en evenementen, minder auto’s en eenrichtingsverkeer. In samenspraak met bewoners en ondernemers is een ontwerp gemaakt voor de Nieuwe Markt als sfeervol en authentiek binnenstadsplein. De parkeerplaatsen hebben plaatsgemaakt voor het bouwkundig element en voor vakken met groen, kleinschalige terrassen en fietsenklemmen. Daarnaast zijn de historische lichtmasten teruggeplaatst.

Aantrekkelijke binnenstad

De herinrichting van de Nieuwe Markt is één van de maatregelen die getroffen worden om het centrum van Zwolle autoluw te maken. Het ‘’autoluw’-beleid komt voort uit het Ontwikkelingsprogramma 2004-2015. Dat tot doel heeft het Zwolse stadshart te laten uitgroeien tot een uitblinker van formaat! Meer informatie hierover is te vinden op: www.zwolle.nl/binnenstad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Metamorfose Nieuwe Markt nadert voltooiing”

  1. Ik heb al even gespiekt. Een zeer grote verbetering. Jammer dat het niet volledig voetgangergebied is geworden, maar wie weet, ooit……. Binnenkort terrasjes op het plein, ik zag de vergunningaanvragen van de diverse café’s al in De Peperbus. Het zal een gezellig pleintje zijn, wellicht de leukste van de stad.

  2. inderdaad een mooi plein! alleen grotere evenementen zoals met koninginnedag en stratenfestival worden moeilijker lijkt me.

  3. Ik vind het mooi geworden, ziet er gezellig uit en echt zoveel beter als die oude parkeerplaats!

    Autoluw zal het wel niet worden want dat betekent dat je eigenlijk de boel vanaf de Ter Pelkwijkstraat dicht zou moeten gooien, anders loopt het verkeer dood aan het eind van het gasthuisplein, en om nou alles door de Wolweverstraat heen te duwen. 😛

  4. onpractisch en lelijk. Ik had eigenlijk een beetje gehoopt op plaats voor terrassen en evenementen. Met de huidige indeling lijkt dit niet mogelijk. Bovendien, met plek voor zo’n 20 fietsen lijkt ook die doelstelling niet haalbaar.
    Die klankboordgroep, bestaat die vooral uit bewoners die het liefst ‘rust’ rond hun woning in de binnenstad willen?

  5. Er is door de bewoners van de Nieuwe Markt inderdaad gekozen voor een plein waar geen plaats meer is voor grootschalige evenementen. Daar zijn genoeg andere plekken voor in de binnenstad.

    Ik hoop dat de gemeente gauw iets gaat doen aan het doelloos rondjesrijden van automobilisten op zoek naar een parkeerplaats die er niet is. Ter hoogte van de Ter Pelkwijkstraat staat al een groot bord waar op staat: vanaf hier geen betaald parkeren, maar niemand die er zich iets van aantrekt. Nu rijdt men de Ter Pelkwijkstraat in, het Gasthuisplein over, de Nieuwe Markt over en de Sassenstraat in. Veel auto’s rijden rustig het rondje nog een keer in de hoop op?

  6. @ Marjolein, ik ben het met swolleneartje eens er blijft steeds minder plek over voor activiteiten, hoop niet dat er meer van dit soort plannen komen. Is de binnestad straks geen bruisend centrum meer maar een slaap dorp.
    Heb het plein alleen nog maar op de foto gezien, dan ziet het er leuk uit.

  7. Eens met

    Ik hoop dat de gemeente gauw iets gaat doen aan het doelloos rondjesrijden van automobilisten op zoek naar een parkeerplaats die er niet is.

    Marjolein en Jambers.

  8. @Ingrid Ook op de Nieuwe Markt zal er een mogelijkheid zijn om kleinschalige evenementen te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een wijnproeverij door Os en Peper, of een jazzconcert bij de Hete Brij.
    De afgelopen jaren stond er op de Nieuwe Markt op koninginnedag en 5 mei een tent, maar daar was bijna geen publiek te zien.

  9. @ Marjolein, we gaan ervaren hoe het plein gebruikt gaat worden. Hoor/lees alleen via verschillende media steeds vaker, dat bewoners van de binnenstad iets al snel als lawaaiig ervaren. Overlast is een subjectief begrip, er moet gemeten blijven worden. Maar toen je er ging wonen, weet je waar je aan begint.

  10. Ik hoop dat de gemeente gauw iets gaat doen aan het doelloos rondjesrijden van automobilisten op zoek naar een parkeerplaats die er niet is. Ter hoogte van de Ter Pelkwijkstraat staat al een groot bord waar op staat: vanaf hier geen betaald parkeren, maar niemand die er zich iets van aantrekt. Nu rijdt men de Ter Pelkwijkstraat in, het Gasthuisplein over, de Nieuwe Markt over en de Sassenstraat in. Veel auto’s rijden rustig het rondje nog een keer in de hoop op?

    Hahaha, ik denk dat je dan de borden moet veranderen, want een niet-Zwollenaar zal dan misschien juist denken: “ow, hier moet ik zijn, want hier kan je gratis parkeren!” als het er zo staat!
    😀

  11. Mooi, eindelijk ook een intiem plein met ruimte voor de juist kleinschalige activiteiten. Dit plein is een prima aanvulling op de rest van de verschillende (grotere) pleinen. Nu nog “even” met spoed voldoende parkeer ruimte creëren elders!

Reacties zijn gesloten.