Afscheid van stadsdichter Alet Boukes

Zwolle – Vrijdagmiddag nam Alet Boukes na twee jaar bewezen diensten afscheid als stadsdichter van Zwolle. In 2009 werd zij aangesteld omdat zij, in de woorden van de jury, ‘het stadsdichterschap een eigen kleur kan geven en dichter bij de mensen kan brengen’. Ter gelegenheid van haar afscheid werd de gedichtenbundel ‘Zwolse tulpen’ gepresenteerd met alle gedichten die Alet Boukes heeft geschreven tijdens haar stadsdichterschap. Ook werd er onder de Sassenpoort een blijvende herinnering voor de stad onthuld.

img_7742_copy.jpg

Het afscheid van de stadsdichter startte bij de Sassenpoort, waar een poëtisch aandenken werd onthuld door wethouder Nelleke Vedelaar en Alet Boukes. In de Burgerzaal van het stadhuis volgde een receptie. Wethouder Nelleke Vedelaar reikte de eerste dichtbundel Zwolse tulpen uit aan Alet Boukes. Vedelaar had ooit eens tegen Alet Boukes gezegd dat ze gedichten had geschreven die je heel goed zou kunnen rappen. Waarvan acte. Samen met wethouder René de Heer (een strakke, ritmevaste beatbox) en het duo Marieke Schutte en Mara Zweers, rapten ze bij wijze van verrassing een gedicht van haar. Ook was er muzikale omlijsting door docentencollectief Dubbelgreep en koor ‘De Koor’. De laatste zette een gedicht van de stadsdichter, ‘Over de IJssel’ op muziek en bracht dit lied ten gehore. Aansluitend was er een hapje en een drankje en worden de bundels uitgereikt aan de gasten. Zaterdag reikt Boukes de nieuwe dichtbundels uit in het kantoor van de stichting Levende stadsgeschiedenis aan de Praubstraat 16-18. Ze is daar van 13.00 uur tot 15.00 uur aanwezig.

img_7767_copy.jpg

img_7807_copy.jpg
De rappende Zwolse wethouders De Heer en Vedelaar… 

img_7847_copy.jpg

Alet Boukes solliciteerde in april 2009 voor het stadsdichterschap met een gedicht over Gesina ter Borch (1631 – 1690), de zus van de bekende Zwolse schilder Gerard ter Borch. In dit gedicht legde zij niet alleen haar passie voor poëzie, maar ook voor het Zwolse aan het daglicht. In de afgelopen twee jaren schreef de stadsdichter vele gedichten, zowel in opdracht van de gemeente als op eigen initiatief. Bijvoorbeeld voor de week van de alfabetisering in september 2009, over de in werking stelling van kunstwerk De Bureaulamp op het Stadskantoor en een drieluik voor de opening van het Centrum voor Jeugd en Gezin in de wijk Diezerpoort.

img_7759_copy.jpg

Dichtbundel Zwolse tulpen

In de dichtbundel Zwolse tulpen komen alle gedichten die Alet Boukes in de afgelopen twee jaren schreef samen. Deze bundel werd uitgereikt aan de bezoekers van de afscheidsreceptie in het Stadhuis.

Ook zal Alet Boukes de bundel komende week uitreiken aan geïnteresseerde Zwollenaren:

· Dinsdag 19 april onthult Alet Boukes om 14.30 uur één van haar gedichten bij dierenkliniek De 5 Olifanten aan de Patriottenlaan 4.

Alle bundels zijn uniek: ze zijn genummerd en gesigneerd.

img_7815_copy.jpg

img_7799_copy.jpg

img_7829_copy.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Afscheid van stadsdichter Alet Boukes”

  1. De subsidie voor een Stadsdichter was 5.000 euro. Deze receptie denk ik ook wel. En dan een onthulling onder onze Sassenpoort? Wat voor koninklijks heeft Boukes gedaan? Was een dergelijk afscheid er ook voor de vorige dichters?

  2. Wat is nou vijfduizend Euro voor twee jaar lang een mooie en blijvende bijdrage aan de typisch Zwolse cultuur?
    Dat we al een veelvoud van dit bedrag nodig hebben om bijvoorbeeld de stad grafitti vrij te houden daar hoor je niemand over.

  3. 5.000 Euro op de gemeentelijke begroting is natuurlijk peanuts, toch moeten we het fenomeen Stadsdichter van Zwolle niet overdrijven. Ik vind het weggegooid geld, want wat heeft het Zwolle opgeleverd? Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat alleen de elite van Zwolle dit belangrijk vindt, de gemiddelde Zwollenaar heeft hier niets van gemerkt. Overdreven veel aandacht dus wat mij betreft.

  4. @zusenzo lees de posting van Stadshagenees nog eens door. Trouwens wel knap van je dat je een posting doet met meer als 4 woorden.

  5. Wat heerlijk negatief allemaal weer, zo kun je vanalles wat er in Zwolle gebeurt wel kapotschrijven, maar wat voeg jezelf dan toe aan onze Zwolse samenleving? of kom je nooit verder dan een beetje op Weblog Zwolle zitten katten op alles wat jouzelf niet aanspreekt?

Reacties zijn gesloten.