Zorgen over verspreiding stoffen ‘gifbelt’ Westerveld

Zwolle – Onlangs is een de nieuwe beschoeing geplaatst in de Noorderkolk. Bij die werkzaamheden is verontreinigd slib vrij gekomen die moest worden afgevoerd. Dat vernam GroenLinks Zwolle onder andere via de wijkkrant van de Aa-landen Aakwaa.  

Bij ambtelijke navraag door GL bleek, dat de bedoeling eerst was om het slib terug te plaatsen, maar dat na analyse, in overleg met Rijkswaterstaat, besloten is om dit toch niet te doen, vanwege vervuiling op ‘índustriewaarde niveau’. De Noorderkolk is de thuisbasis van een hengelsportvereniging. Een logische verklaring voor vervuiling vanwege activiteiten in de kolk zelf ziet GL niet. De kwaliteit van de bodem van en rond de zeer ernstig verontreinigde voormalige stortplaats Westerveld heeft al jaren lang de bijzondere belangstelling van GL. Onder andere ook vanwege plannen van het college om het gebied Dijklanden te bebouwen.

GL: Vanuit deskundigen is gewezen op het gevaar dat beweging in de bodem de voormalige vuilstortplaats (onbewust) kan activeren, waardoor via lekkage (verdere) verspreiding van giftige stoffen kan plaatsvinden. Daarbij wordt Westerveld voor een groot deel omringd door water, waarbij hoogteverschil voortdurend voor druk zorg. Tel daarbij op het inklinken van de dijk Westerveld, versterkt door droogte, en de conclusie is dat niet alleen water, maar ook bijbehorende vervuiling in beweging blijft. En de zeer zwaar verontreinigde bodem in Westerveld is slechts afgedekt met een dun laagje grond….

Op 2 april 2008 is in opdracht van de gemeente een onderzoeksrapport verschenen van Geofox-Lexmond. We hebben de presentatie destijds bijgewoond. Dat rapport ging uit van de oude verontreiniging voor 2007. Bij alle peilbuizen, dat waren er negen, zijn zware metalen en kankerverwekkende stoffen gevonden. De Noorderkolk werd, samen met de ringsloot, aangegeven als locatie om nog te onderzoeken. Het college gaf destijds aan de situatie op en rond Westerveld als stabiel te beschouwen. Verder heeft het college hoge ambities voor een betere bodemkwaliteit in Zwolle, via de mooie Visie op de Ondergrond.

Vragen:

1-Is de vervuiling van de Noorderkolk inderdaad veroorzaakt door lekkage van vervuiling uit voormalige stortplaats Westerveld? Zo nee, hoe verklaart u de vervuiling dan?

2- Is de Noorderkolk (in lijn met Geofox-Lexmond rapport) al verder onderzocht op vervuiling? Zijn er risico’s voor de geondheid van gebruikers en voor de flora en fauna ter plekke?

3- Heeft sinds 2008 de monitoring van de vervuiling op en rond Westerveld plaatsgevonden, en zo ja , wat zijn de periodieke uitkomsten hiervan? Wordt de monitoring onafhankelijk uitgevoerd?

4-Op een enkele maanden geleden opgevraagde ambtelijke lijst met mogelijke spoedlocaties voor bodemsanering in Zwolle, bevindt zich ook een locatie ten noordwesten van de Wijde AA. Wat is inmiddels de precieze status van deze locatie? Is er een relatie tussen die locatie en stroming van vervuild grondwater vanuit de voormalige vuilstort?

En de hoofdvraag:

5-Beoordeelt u de voormalige stortplaats Westerveld nog als stabiel, ook gezien het verschil in waterdruk, verdroging, en verklinking van de dijk? Graag toelichten met feitelijke gegevens.Kunt u garanderen dat geen toenemende verspreiding van vervuiling gaat plaatsvinden, onder andere ook in de richting van Dijklanden? Zo nee, welke acties onderneemt het college dan?

Michiel van Harten

GroenLinks Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Zorgen over verspreiding stoffen ‘gifbelt’ Westerveld”

  1. Dat de hele zooi hier zwaar vervuild is/wordt is al lang bekend. Maar wie kan daar voor verantwoordelijk worden gesteld? De Doofpot>:(

Reacties zijn gesloten.