Orgaanbank Isala mag nu ook eicellen invriezen

Zwolle – Het laboratorium van het Fertiliteitscentrum Isala te Zwolle is door de minister van VWS erkend als orgaanbank waar ook eicellen ingevroren mogen worden. Het Fertiliteitscentrum Isala heeft al een erkenning om sperma te mogen bewerken voor IUI, IVF en ICSI, om sperma in te vriezen en te bewaren en om embryo’s te laten ontstaan en bewaren. Deze erkenning is nu dus uitgebreid.

Het Fertiliteitscentrum Isala start in eerste instantie met het invriezen van eicellen op basis van medische indicatie. Daar is bijvoorbeeld sprake van als een vrouw lijdt aan een ernstige aandoening waardoor haar toekomstige vruchtbaarheid in gevaar komt (zoals bepaalde vormen van kanker). Het invriezen van eicellen gebeurt ook als op de dag van eicelpunctie er wel eicellen worden gevonden, maar er totaal onverwachts geen sperma of bewegende zaadcellen worden verkregen.

Wet Veiligheid en Kwaliteit Lichaamsmateriaal (KVKL)

De erkenning als orgaanbank heeft zijn oorsprong in de Wet Veiligheid en Kwaliteit Lichaamsmateriaal (WVKL). De WVKL is weer afgeleid van Europese wetgeving. Deze wet heeft tot doel om er voor te zorgen dat lichaamsmateriaal goed en veilig behandeld wordt, zodat de ontvangers (en in het geval van vruchtbaarheidsbehandelingen ook de kinderen) optimaal beschermd worden. Daarvoor moeten de orgaanbanken aan strenge regels voldoen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert of orgaanbanken zich ook aan die regels houden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Orgaanbank Isala mag nu ook eicellen invriezen”

  1. Als je ‘later’ geen kinderen meer kunt krijgen, heb je dus gewoon pech! Als dat gedoe (en geld) om er maar voor te zorgen dat Jan(nie) en alleman kinderen kunnen krijgen. Alsof er nog niet genoeg mensen zijn.

Reacties zijn gesloten.