Nieuwe trend in openbaar groen: stadslandbouw

Zwolle – Een zelfpluktuin in het stadspark, moestuintjes in de plantsoenen. Steeds meer gemeenten maken ruimte voor ‘stadslandbouw’, de productie van groente en fruit in moestuinen, parken en achtertuintjes voor consumptie door bewoners.

jardinpartagees.jpg

In Zwolle spoort GroenLinks het college aan om met stadslandbouw aan de slag te gaan. Het past in de ambitie van Zwolle om bewoners meer bij het groenonderhoud te betrekken, zegt fractievoorzitter Rana Berends. ‘Wij denken dat Zwolle daar als stad voor open staat. Er is hier ook al een club mensen actief in Transition Town Zwolle, een lokale duurzaamheidsbeweging.’ Daarnaast kan stadslandbouw aansluiten bij het nieuwe beleid in Zwolle om braakliggend terrein een tijdelijke groene bestemming te geven. Berends: ‘Vaak zijn het ontwikkellocaties waar de plannen vanwege de crisis stilliggen. De projectontwikkelaar zet er een hek omheen en spuit alles plat om te voorkomen dat er een zeldzaam plantje of diertje op komt. Het is nu wettelijk mogelijk gemaakt om die locaties tijdelijk een groene bestemming te geven. Beter iets dan niets.’

De aanhangers promoten stadslandbouw als een manier om burgers in de stad dichter bij de oorsprong van hun voedsel te brengen. Ook is het een middel om de opwarming in steden door klimaatverandering te temperen. Het zorgt bovendien voor gezelligheid en sociale contacten, meent GroenLinks Zwolle.

Het fenomeen in opmars kan allerlei vormen aannemen. GroenLinks verwijst naar Almere, waar landbouw wordt bedreven op gronden waar volgens de plannen uiteindelijk op gebouwd zal worden. 

‘In Culemborg is de stadsboerderij Caetshage aangelegd, in Eindhoven zijn drie stadspoorten aangebracht als verbinding tussen platteland en stad, in Meppel is veel aandacht voor beleefboerderijen, in Amsterdam vinden onder de paraplu van Farming the City veel initiatieven plaats. Kortom, stadslandbouw leeft in Nederland. Helaas ontbreekt Zwolle nog in het rijtje van gemeentes die actief bezig zijn met stadslandbouw’, aldus GroenLinks.

De partij stelt voor dat de gemeente stadslandbouw een plaats geeft in het groenbeleid. Op korte termijn zou de gemeente plukfruitbomen kunnen planten. Reactie van het college van burgemeester en wethouders op de schriftelijke vragen heeft de partij nog niet gekregen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Nieuwe trend in openbaar groen: stadslandbouw”

  1. Leuk om tijdelijk braakliggende terreinen nuttiger in te richten, ben ik best voor. Maar bedenk wel dat het heel wat tijd en energie kost om een stuk grond geschikt te maken voor het verbouwen van voedsel.

    Ik denk daarom dat er meer gedacht moet worden aan permanente plekken. Bijvoorbeeld stukken grond die nu slechts gras of struiken zijn. Dit zou je makkelijk kunnen omtoveren tot permanente productieve grond. In bijna elke buurt en elke straat moet dit kunnen.

  2. Het lijkt me heel zinvol dat het college (of GroenLinks) eerst eens gaat praten met de diverse Zwolse scholen wat hun recente ervaringen zijn met het in stand houden van schooltuintjes. dit lijkt mij namelijk een vergelijkbaar project.

  3. Op papier klinkt het leuk, maar wie is nu verantwoordelijk voor het onderhoud? Een groepje wijkbewoners? Het is behoorlijk bewerkelijk om een goede moestuin te krijgen/houden. Tijdelijke locaties lijken me al helemaal lastig, maar zelfs permanente locaties lijken me niet eenvoudig. Wat is het verschil met de reguliere volkstuinen zoals die al in de wijken te vinden zijn? Ik ben bang dat het mooie gemeenschapsideaal in de praktijk niet zo uit de verf komt.

  4. Tja de enige manier waarop we de neerslag van fijnstof kunnen stoppen is een einde maken aan industrie, auto’s en vliegtuigen…. Als groente op het platteland ver buiten de stad groeit, komt er ook fijnstof op. Hier een oplossing voor vinden gaat dus een paar stappen verder.

Reacties zijn gesloten.