Zwolle opgeschrikt door luchtalarm

Zwolle – Een ongewoon gebeuren op de late zaterdagavond. Rond 23.20 uur klonk een sirene van het luchtalarm in Zwolle. De klank van het typische signaal was van korte duur en werd vooral in Zwolle Noord waargenomen.

Volgens oorgetuigen via Twitter ging het alarm af in de omgeving van het industrieterrein bij Holtenbroek. Een persoon zegt dat het alarm bij de opslag van benzine en olie aan de Gasthuisdijk vandaan kwam. Dat gaat volgens de melder wel vaker af. Ook in Stadshagen en de Aa-landen werd het luchtalarm gehoord. Meerdere meldingen kwamen uit Stadshagen vandaan. Personen die het luchtalarm hoorden schrokken van het signaal op de late zaterdagavond. Enkelen zochten tevergeefs naar een speciale uitzending van de regionale rampenzender op de radio. Ook twijfelden Zwollenaren om de ramen te gaan sluiten. Van een ramp kan sprake zijn als de sirene 3 x is afgegaan. Dat aantal werd in Zwolle niet gehoord. De plaatselijke PvdA reageerde in oktober 2008 al eens op een vergelijkbare melding.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

29 gedachten over “Zwolle opgeschrikt door luchtalarm”

  1. Als het vaker afgaat mankeert er iets aan m’n oren.
    Dit is de eerste keer dat ik ‘m op dit ongewone tijdstip hoor.
    Hier in holtenbroek was het goed te horen. Op tv oost zeggen ze nog niks.

  2. In Aalanden dus ook goed te horen. Ik heb dit eenmaal eerder meegemaakt, ook ’s avonds laat. Toen was het idd iets loosalarm-achtigs in Holtenbroek.

  3. @Gast: zeker wel, het ligt net aan de wind, of het goed te horen is. Maar hun alarm gaat minstens een keer of 4 per jaar af. Verschil met het ‘echte’ luchtalarm: de toonhoogte verandert niet.
    Vreemd in dit geval: geen opmerking via P2000 het alarmsysteem van de brandweer. Normaal check ik dat om zeker te weten dat de boel niet in de hens staat, maar nu is er een oorverdovende stilte… Ik ben benieuwd of het iets te maken heeft met de automatische rookdetectie aan de katwolderweg van vanmiddag (zelfde bedrijventerrein). Maar nu ga ik slapen. Met het raam open 😉

  4. @Jansen: Dan ga ik ook gerust naar bed. Het klonk idd. anders als het alarm op de 1e maandag v/d maand.
    P.s. Hoop dat ’t geen hint is dat je met je raam open slaapt 😉

  5. pfff tegen me vrouw gezegd dat ze zich niet moet aanstellen en dat ik niks gehoord heb toen ze uit bed naar beneden kwam……>:( Gelukkig kijkt ze nooit op WLZ;)

  6. Update:

    Navraag bij de politie IJsselland

    Bij de politie was geen melding geweest, ook niet bij de brandweer.
    De beide organen hebben ook geen opdracht voor het alarm gegeven.

    De gemeente Zwolle was inmiddels op de hoogte van het luchtalarm en gaat dit maandag uitzoeken. De gemeente zal vervolgens het antwoord aan Weblog Zwolle laten weten.

  7. Jep, heb buiten nog geluisterd en gekeken of ik het ergens herkende, maar het was geen gewoon alarmsignaal, maar een raar alarmgeluid.

    Dus het was Holtenbroek? Als dat meerdere keren achter elkaar al gebeurd is, wil ik graag dat het opgelost word. Als het de volgende keer namelijk weer gebeurt dan wil ik zeker zijn dat het wel iets ernstigs is en me niet weer onnodig zorgen lopen maken. Ik dacht trouwens ook dat het van de kermis afkomstig was, toen ik buiten gehoord had dat het anders klonk dan het normale maandagochtend-alarm.

    En wederom heel erg bedankt mensen van WLZ voor deze uitleg! Jullie rulen :D:D:D

  8. Weet iemand ook wat er toen in 2008 als reactie op de vragen van PVDA kwam? Of is dit weer met de mantel der liefde bedekt en krijgen we hier ook weer niets over terug te horen…? Ik krijg hierbij zoals wel vaker het idee dat er geen reactie komt op de vragen die gesteld zijn. Misschien heb ik het fout en moet ik op een andere manier zoeken, maar dan zou ik graag willen weten waar ik de antwoorden van 2008 kan vinden. Iemand?

  9. Marrianne Een beetje surfen en zoeken op de website van de gemeente levert het volgende op (uit raadsverslag 27-10-2008)

    Mw. MEIJER stelt vragen over Luchtalarm Holtenbroek, Aalanden en Stadshagen
    Zondagnacht was er in de noordelijke delen van Zwolle, o.a. in Holtenbroek, Aa-landen en Stadshagen een korte dip in het elektriciteitsnet. Vervolgens hoorden diverse bewoners de hulpdiensten uitrukken. Na een paar minuten ging een aantal minuten het luchtalarm aan.
    Veel mensen hebben adequaat gereageerd: deden ramen / deuren dicht, zetten radio Oost aan en zochten op teletekst van TV Oost en TV Zwolle naar informatie. Echter, nergens was informatie te vinden.
    De combinatie van dip in het net, hulpdiensten die luid uitrukten en het luchtalarm maakten dat een aantal bewoners best wel schrokken. Het vermoeden bij velen was uiteindelijk dat het wel vals alarm zou zijn geweest. Maar ook de volgende dag was er in de kranten geen informatie te vinden wat er nu is gebeurd.
    De Partij van de Arbeid heeft dan ook de volgende vragen:
    1. Bent u het met ons eens dat burgers alleen adequaat blijven reageren als de procedures consequent
    worden uitgevoerd, zeker als het om de veiligheid gaat?
    2. Waarom was er geen melding via Radio Oost en Teletekst?
    3. Vindt u dat ook bij loos alarm er een melding moet komen om bewoners in ieder geval gerust te
    stellen zodat men ook in de toekomst adequaat blijft handelen bij een eventuele echte escalatie?

    Beantwoording door het College

    Burgemeester MEIJER zegt, als antwoord op vraag 1, het eens te zijn met mw. Meijer.
    Wat was er zondag 19 oktober aan de hand? Rond 23.20 uur was er een automatische brandmelding van het Shell tankstation aan de Blaloweg. Daarop is de brandweer uitgerukt met gebruikmaking van optische en geluidsignalen. Tegelijkertijd was er een defect aan de elektriciteitskabel aan de Hasselterdijk. Dat heeft eveneens geleid tot de inzet van hulpdiensten.
    De WAS masten zijn niet geactiveerd. Wellicht hebben mensen het geluid van de sirenes van de hulpdiensten verward met de sirenes van de WAS masten.
    Vraag 2. Een melding volgt op vrije nieuwsgaring of bij activering van de regionale omroep als rampenzender. Van dat laatste was in dit geval geen sprake.
    Vraag 3. Ja, zegt de burgemeester, maar er was in dit geval geen sprake van loos alarm. En dus was er ook geen reden voor een melding.

    Vervolgvraag

    Mw. MEIJER zegt dat mensen serieus dachten dat er een luchtalarm was. Misschien was dat van het Shell station, maar dat onderscheid kon niet worden gemaakt.

    De BURGEMEESTER zegt toe nader onderzoek te zullen doen. Hij zal dit bilateraal aan mw. Meijer laten weten.

    Mw. MEIJER vraagt of er ook bij loos alarm een melding kan komen daarover.

    Burgemeester MEIJER zegt dat een activering van de WAS masten handmatig gebeurd. Dan lijkt loos alarm bijna uitgesloten.

    Wat er eventueel bilateraal door de burgemeester aan mevrouw Meyer is teruggemeld weet ik niet.

  10. Ik hoorde het alarm heel vaag. Toch maar gaan kijken op diverse sites, o.a. van de rampenzender RTVoost, politie en http://www.zwolle.nl. Ik kon nergens een melding vinden. Vreemd eigenlijk. Ik mag toch aannemen dat er voor zulk soort gevallen een protocol bestaat om bewoners direct te informeren?

  11. Het alarm is afkomstig van de Shell bij het tankstation/overslag. Dit alarm lijkt met wat fantasie op een luchtalarm (als iemand een bepaald geluid hoort en denkt aan luchtalarm hoort men ook luchtalarm, mensen eigen zal ik maar zeggen), maar verschilt toch wel redelijk, zeker als je het vaker hoort.

    Dit alarm gaat wel vaker af, het ligt aan de wind hoever het geluid gedragen wordt en in welke richting het hoorbaar is. We wonen er vlak naast dus horen het nog wel eens afgaan.

  12. Je zal ernaast wonen… 😉
    Dame: bedankt! Maar dit is dus wel wat ik bedoel: vervolgverhaal is weer niet bekend en dit soort dingen blijven gewoon gebeuren… Wat als er mensen gaan denken bij het echte luchtalarm dat het wel weer de Shell zal zijn? Dan heb je echt de poppen aan het dansen… In dit geval dansen de poppetjes van de gemeente Zwolle dus niet genoeg en is er kennelijk vanuit de bevolking in Zwolle een roep om duidelijkheid hierover! Lijkt me dat een website-vermelding een kleinigheid is voor de gemeente…

  13. Een monteur is vandaag bezig om een storing bij een brandsensor van het bedrijf North Sea Group aan de Zwartewaterallee te repareren. Die senosr is zaterdagavond geactiveerd geweest, en was aanleiding voor het veronderstelde ‘luchtalarm’ dat kennelijk veel op het maandelijkse signaal lijkt.

Reacties zijn gesloten.