Nieuw station Zwolle wordt knus

Zwolle – Het nieuwe Zwolse spoorknooppunt dat in aanbouw is krijgt als het aan ontwerper Guido Visser ligt een hal met winkeltjes, restaurants en koffiebars. “Ondanks de enorme aantallen passagiers hou je zo een zekere knusheid.”

bouwkuip_station.jpg
Foto: Stefan Verkerk 

Visser ontwikkelde voor ingenieursbureau Arcadis een concept voor het station van de toekomst. Dit concept moet een herkenbaar, logisch en stijlvol openbaar vervoer bieden, dat een alternatief voor de auto biedt. Een inhaalslag is volgens de ontwerper nodig. “De treinen zijn moderner en comfortabeler geworden”, zo zegt hij in Trouw. “Er zijn internet en schermen met reizigersinformatie aan boord. Maar de meeste stations staan daarmee in schril contrast. Ze hebben een grauwe, armoedige uitstraling.”

“De reiziger voelt zich niet op zijn gemak”, vindt Visser. “Bij vertragingen blijft iedereen op een kluitje op het perron staan wachten.” Nu bijna alle grote stations en vijftien kleinere op de schop worden genomen, ziet de ontwerper ruimte om meer aandacht te besteden aan comfort. “Net als vliegvelden zouden stations een hal met winkeltjes, restaurants en koffiebars kunnen krijgen. En overdekte, kleinschalige wachtruimtes met mooier meubulair en betere vloeren bij de verschillende opstapppunten. Zoals bijvoorbeeld al het geval is in Madrid en Singapore. Ondanks de enorme aantallen passagiers hebben ze de menselijke maat en een zekere knusheid behouden.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Nieuw station Zwolle wordt knus”

  1. Wat wil je dan op een station? nieuwe vestiging van de liberije? denk je dat het zou aanslan als je maar 5 mintuutjes hebt, je bent volgens mij geen realistische denker, en waarschijnlijk een starbucks en Burgerking, McDonald’s heeft al 3 vestigingen in Zwolle.

Reacties zijn gesloten.