Veerman opent hogeschooljaar Windesheim

Zwolle – Oud-minister, hoogleraar en ondernemer Cees Veerman opent woensdag 7 september het hogeschooljaar van Windesheim. Hij was voorzitter van de commissie die vorig jaar het hoger onderwijs doorlichtte.

De veelbesproken aanbevelingen van de commissie-Veerman spelen een hoofdrol in de kwaliteitsagenda die het kabinet-Rutte momenteel voor het hbo opstelt. Veerman bespreekt in zijn rede Van kwantiteit naar kwaliteit de belangrijkste eisen, waaraan hogescholen in samenwerking met bedrijven en instellingen moeten voldoen om toekomstbestendig te zijn. Windesheim viert dit jaar zijn zilveren jubileum. De openingsbijeenkomst is vrij toegankelijk.

Kwaliteit centraal

Het afgelopen jaar is de kwaliteitsdiscussie over het hbo onder invloed van een aantal spraakmakende incidenten opgelaaid. Ver doorgevoerde schaalvergroting heeft de afgelopen decennia afbreuk gedaan aan de kwaliteitsontwikkeling van het onderwijs, zo is inmiddels de algemene opinie. Nu is het tijd voor een verdere professionalisering van het onderwijs en een hechtere verankering in de regionale samenleving. Bovendien dienen hogescholen volgens Veerman een duidelijker profiel te kiezen en vol op de gemaakte keuzen in te zetten. Praktijkgericht onderzoek moet integraal onderdeel zijn van het onderwijspakket en studenten moeten meer dan voorheen een reflectieve en ondernemende beroepshouding aanleren. Na zijn rede is er gelegenheid om Veerman vragen te stellen en met hem en de aanwezigen in discussie te gaan.

Ironische reflectie

Tevens zal oud-student Bastiaan Verweij, nu politiek assistent van minister Jan Kees de Jager van Financiën, onder de titel Unieke eenling of dertien in een dozijn? een ironische reflectie op Windesheim ten beste geven. Verder wordt de korte film Een kruiwagen vol kikkers vertoond waarin beelden uit een kwart eeuw Windesheim de revue passeren. De muziekgroep Jazz & Pop van het ArtEZ Conservatorium Zwolle brengt nummers uit haar succesvolle theaterproductie Lennaert Nijgh De Reiziger, hits van toen in een nieuw jasje, een hommage aan de in 2002 overleden tekstschrijver van Boudewijn de Groot en anderen. Ook wordt de Docent van het Jaar 2010-2011 bekend gemaakt. Na afloop is er gelegenheid tot informeel samenzijn en netwerken.

Programma en aanmelden

Wil je de opening van het hogeschooljaar bijwonen meld je dan aan via de website: www.windesheim.nl/openinghogeschooljaar. Hier vind je ook het volledige programma van deze middag.

De opening start om 14.30 uur met een ontvangst in het Atrium van het hoofdgebouw (gebouw C).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Veerman opent hogeschooljaar Windesheim”

Reacties zijn gesloten.