Slager maakt Peperbus van puur vet

Foto van auteur

Zwolle – Tijdens de elfde Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM), die gehouden wordt op 5 & 6 maart in de IJsselhallen Zwolle, is een uniek vetstuk te bewonderen. De gepensioneerde slager Timans uit het Groningse Sappemeer heeft van “onze eigen” Peperbus een replica gemaakt van puur rundvet.

peperbus_vet.jpg

De heer Timans maakt al sinds de allereerste NSM, die plaats vond in 1978, de meest prachtige schaalmodellen van vet. Zo gingen onder anderen de Martini toren uit Groningen, de kerk van Sappemeer en het Groninger stadhuis onze Peperbus voor. De oud-slager is dankzij monumentenzorg afdeling Zwolle in het bezit gekomen van de originele bouwtekeningen van de toren van Onze Lieve Vrouwe basiliek en het vetstuk is dus ook echt op schaal nagemaakt. Het unieke kunstwerk is zo getrouw mogelijk nagemaakt en de hoogte van het vetmodel bedraagt 1.50 meter en weegt ongeveer 60 kilo.

Kunst met de hoofdletter K

Toen dhr. Timans zijn slagerij nog had was het een kwestie van avonduren en hij bracht destijds dan ook heel wat uren door in een koele kelder onder de slagerij in Sappemeer. Nu de slager met pensioen is wordt dat iets makkelijker maar het moge duidelijk zijn dat er heel veel uren werk in zijn gaan zitten. Dhr. Timans vermoedt dat hij er al met al zo’n 500 uur in heeft zitten. Dat het hier om kunst met de hoofdletter K gaat blijkt wel uit het feit dat er inmiddels 4 vetstukken in brons gegoten zijn. De mensen van monumentenzorg van de afdeling Zwolle waren verrukt en diep onder de indruk toen zij hoorden van dit geweldige initiatief. “We hebben een Peperbus van luciferhoutjes en van LEGO gezien, maar nog nooit van vet,” spraken zij vol bewondering.

Tijdens de NSM, een slagers vakevenement voor en door slagers, op 5 en 6 maart zal de Peperbus twee dagen prominent tentoon gesteld worden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Slager maakt Peperbus van puur vet”

  1. Ik dacht dat iedereen nu wel wist hoe het gesteld was met het dierenwelzijn binnen de bio industrie, maar als ik zo de reacties lees valt dat behoorlijk tegen, om nog maar te zwijgen over het effect op moeder natuur. Sorry, naive van mij!

  2. Amazing dat mensen nog steeds denken dat verhaaltjes over dierenleed en moeder natuur de mensen ook nog maar iets interesseerd.

  3. achja, maar het blijft een mooie toren! Misschien is er ook wel iemand die er een van stront kan maken? Of ontneem je dan de natuurlijke bemesting van de aarde. Je kan overal op boeroepen, maar nu wordt er iets moois van vet gemaakt, hoe vet is dat?

  4. ignore chaotik, wat zal jij gelukkig met jezelf zijn. Weleens aan gedacht om vooraan te gaan staan bij het abattoir om te protesteren? Vergeet de pin niet te vangen 😀 Runder en mensenvet… zou dat ook goed bouw materiaal zijn??

  5. Ik ben idd een gelukkig mens ja! Blijkbaar zit jij nogal vol frustratie. Vervelend voor je hoor.
    En dat je me nog es probeert te bedreigen met je reactie: ”Vergeet de pin niet te vangen” vind ik een erg vervelende manier van communiceren. Ben je het niet met me eens, prima, je goedrecht zelfs, maar dan gelijk zulke taal uitslaan, tjonge jonge, stoere boy ben jij van achter je computer zeg.
    Ik wil best met je discuteren, maar niet op deze manier. Het leven is veel te mooi om mij te verlagen tot zulke negatieve vormen van communicatie.

Reacties zijn gesloten.