Zwolle – De stichting Humana heeft het onlangs ingediende subsidieverzoek van dierenweide ’t Spiekertje in het Ittersumerpark in Zwolle-Zuid voor een nieuwe drinkwatervoorziening en twee schuilhutten gehonoreerd.
De twee schuilhutten in het weiland van de Zwolse dierenweide zijn snel aan vervanging toe, doordat het hout vermolmd en het dakleer kapot is gegaan onder invloed van het weer. De schuilhutten worden gebruikt door de geiten en de schapen die in het weiland grazen. Ook heeft de dierenweide dringend een eigen drinkwatervoorziening nodig, aangezien de vrijwilligers bij droog weer met emmers het water uit de ernaast gelegen vijver moeten halen. Dit is een inspannende klus, vooral voor de oudste vrijwilliger. Na een regenbui kan men gebruik maken van de regenton, maar hierin valt regelmatig het nodige natuurlijke afval, wat het water weer troebel maakt. Een drinkwatervoorziening waarbij het grondwater kan worden opgepompt, zorgt ervoor dat de dieren weer helder water kunnen drinken.
Humana is een onafhankelijke ontwikkelingsorganisatie en één van de grootste kleding-inzamelaars van Nederland. Het idee ‘Gebruikt goed, goed gebruikt’ ontstond in de jaren zeventig toen een groep Deense jongeren door Azië en zuidelijk Afrika reisden en onder de indruk waren van de schrijnende armoede. Ze begonnen toen met het inzamelen van oude en overbodige spullen in hun omgeving die ze weer verkochten op vlooienmarkten. Het geld dat hiermee verdiend werd. Werd gebruikt om ontwikkelingswerk op te zetten.
Met de opbrengst die gegenereerd wordt uit de verkoop van de kledinginzameling en de donaties steunt Humana duurzame ontwikkelings-projecten in zuidelijk Afrika en goede doelen in Nederland. Het doel van Humana is om via projecten kennis en vaardigheden over te dragen aan de plattelandsbevolking in Afrika, zodat de mensen zelf veranderingen in hun leefomstandigheden aanbrengen en blijvende resultaten bewerkstelligen. Humana zorgt voor een goede afstemming van opleidingen, trainingen, workshops, groepsactiviteiten en voorlichtingscampagnes die toegepast zijn in de lokale cultuur en dorpsorganisaties.
In 1986 introduceerde Humana de kledingcontainer in Nederland. Inmiddels heeft Humana ruim 900 textielcontainers in meer dan 70 Nederlandse gemeenten. In 2011 werd iets meer dan 9,2 miljoen kleding ingezameld. Ruim 1,8 miljoen kilo werd verscheept naar Afrika. De gemeenten hebben meer aandacht gekregen voor duurzaamheid, recycling en social return. Tachtig procent van de door Humana ingezamelde kleding wordt weer door een andere persoon gedragen.
Naast de steun aan zuidelijk Afrika heeft Humana in 2011 33.000 kilo gedoneerd aan Piekfijn-winkels in Rotterdam, Kringloopwinkel Pantar, de justitiele inrichting in Zwolle en de Regenbooggroep. Humana beschikt over eigen materieel en voert ledigingen zelf uit en is in bezit van het CBF-keurmerk.
Op 25 april krijgen ze een Dieren OK-bord (https://www.weblogzwolle.nl/content/view/28879/1/) en een paar weken later moet e.e.a. drastisch veranderd worden omdat de dieren geen gezonde leefomgeving hebben en vervuild drinkwater.
Gaap…