Uit de oude doos: Jongensstad Zwolle

Foto van auteur

Als oud-Zwollenaar kijkt Evert Luik nog weleens op Internetkrant Weblog Zwolle en zag toen een artikeltje over "Huttendorp Stadshagen zoekt vrijwilligers". Toen Luik dit las dacht hij opeens aan het jaar 1950, toen hij zelf nog in Zwolle woonde en daar als 13 jarig jongetje in 1950 mee mocht doen met "Jongensstad Zwolle".

jongensstad_zwolle.jpg
Luik: "De naam ‘Huttendorp’ werd niet gebruikt. Ik dacht zelfs dat deze activiteit toen voor de eerste keer, voor de jeugd in Zwolle werd georganiseerd. De plaats waar deze jongensstad werd gebouwd was op open vlakte,naast een kinderspeeltuin, op de hoek Albert Cuypstraat / Ferdinant Bolstraat. Voor de jeugd was vanwege het stadsbestuur hout verzameld op een flink stuk grond en de jeugd kon daar hutten bouwen voor een eigen jongensstad in hun vakantieperiode . Er werd een jongensstadsbestuur samengesteld – in bijzijn van de wethouder gemeente Zwolle – en de jongensstadburgermeester (witte regenjas) kreeg een oorkonde t.g.v. de oprichting van jongensstad Zwolle (zie foto). Zelf werd ik gekozen tot jongensstadwethouder."

"Ik dacht dat een zekere heer Palland ( 2e volwassene rechts, met zwarte colbert, naast de vlaggenmast) één van de initiatiefnemers was, met nog enkele politiemensen. Op de foto ziet u het officiële moment van benoeming van het bestuur van jongensstad en uitreiking van de oorkonde. (zelf sta ik als 2e links van de vlaggenmast)."
"Momenteel woon ik Apeldoorn en ben 75 jaar. In 1964 ben ik verhuisd naar Enschede, maar ik denk nog steeds met plezier terug aan die periode in juli 1950, toen ik als jeugdig boefje mee mocht timmeren om een eigen hut te bouwen."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Uit de oude doos: Jongensstad Zwolle”

  1. Prachtige tijd. Zelf ben ik ook “wethouder” geweest en zijn nog op het gemeentehuis ontvangen door de toenmalige burgermeester om een houten sleutel van Jongensstad te overhandigen. Helaas doen ze dit tegenwoordig niet meer

Reacties zijn gesloten.