ReVAS de Peperbus van start met showdown

Foto van auteur

Zwolle – ReVAS de Peperbus is deze maand gestart met showdown, een sport voor mensen met een visuele beperking. Elke dinsdagavond wordt er van 19.15 tot 21.00 uur in de sportzaal van de Calo getraind. Het initiatief wordt van harte ondersteund door SportService Zwolle.

“Showdown werd nog niet in Zwolle aangeboden en er bleek voldoende animo om te starten met een groep mensen”, vertelt Loes Boetes van SportService Zwolle. “Het is mooi om te zien dat een burgerinitiatief zoals dat van Marga in de praktijk wordt gebracht en dat de sport nu onder de vlag van ReVAS de Peperbus wordt aangeboden.” Showdown wordt – net als goalball – geheel op gehoor en gevoel gespeeld en is daarom bij uitstek geschikt voor mensen met een visuele beperking, man of vrouw, jong of oud. Ook mensen zonder een visuele beperking kunnen aan deze sport deelnemen; alle spelers dragen een geblindeerde skibril, zodat op dat punt iedereen gelijk is.

Showdown wordt gespeeld op een bijzondere tafeltennistafel. De tafel is rondom voorzien van een hoge opstaande rand en de hoeken lopen vloeiend rond. In het midden is een dwarsplank geplaatst op de zijwanden en aan beide korte zijden van de tafel zijn goalpockets gemaakt. Je krijgt dan als het ware een grote langwerpige bak met in het midden een opening onder de dwarsplank. Aan de korte kanten van de tafel zit een doelgat. Onder leiding van een goedziende scheidsrechter wordt één-tegen-één gespeeld. Achter elk doel staat een geblinddoekte speler, die een langwerpig batje in zijn hand heeft. Met het batje wordt een rinkelbal in de richting van de tegenspeler geslagen. Als de bal in het doel belandt, dan wordt dat beloond met twee punten. Vliegt de bal echter uit de showdowntafel of wordt een andere fout gemaakt, dan levert dat een tegenpunt op. De speler die als eerste elf punten heeft, is de winnaar van de set.

ReVAS de Peperbus is voor deze nieuwe activiteit nog wel op zoek naar vrijwilligers, die onder andere op willen treden als scheidsrechter. Ook een trainer/coach is van harte welkom. Vanuit Gehandicaptensport Nederland kan de cursus goalballtrainer worden aangeboden. Geïnteresseerden, ook zonder ervaring met showdown, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Marga Zwanenburg: ma.zwanenburg.1@kpnmail.nl of 038-3377071.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)