Publiekstrekker in pand bibliotheek Diezerstraat

Foto van auteur

Zwolle – Zwolle spant zich in voor de komst van een hoofdvestiging van een grote internationale retailer naar de Overijsselse provinciehoofdstad. Er is concrete belangstelling voor vestiging in het (monumentale) pand in het hart van het winkelgebied, waar nu nog de bibliotheek zit (het voormalige Provinciehuis). Voor de bibliotheek zijn goede alternatieve locaties beschikbaar. Burgemeester en wethouders zijn enthousiast over de mogelijkheden voor de kwaliteitsslag.

01-02-2013_bibliotheek_diezerstraat_01.jpg

Uit de belangstelling van een  internationale retailer, en uit gesprekken met de bibliotheek en met (externe) deskundigen, blijkt dat zowel de Zwolse binnenstad een economische impuls kan krijgen. Bovendien kan de bibliotheek haar landelijk toppositie handhaven. Het college wil de komende maanden gebruiken om de komst van de voor Noordoost-Nederland bijzondere merkwinkel mogelijk te maken. In die periode moet daarom ook meer duidelijkheid komen over de nieuwe bibliotheeklocatie.

Ambitie

De nieuwe, aansprekende invulling van het huidige bibliotheekpand in de Diezerstraat is belangrijk voor Zwolle. De Overijsselse hoofdstad heeft de ambitie een vaste waarde te zijn in de top van de meest gastvrije binnensteden van Nederland. De aantrekkelijkheid van de binnenstad, en daarmee samenhangend het aantal bezoekers aan Zwolle, hangt voor een belangrijk deel af van een gevarieerd en compleet winkelaanbod. Een winkelformule met bovenregionale aantrekkingskracht op deze toplocatie, versterkt de positie en aantrekkelijkheid van de Overijsselse hoofdstad aanzienlijk.

Top

De opbrengst van de verkoop van het monumentale pand verzekert de bibliotheek van de mogelijkheid om op een andere locatie in de (binnen)stad te kunnen investeren in haar plaats in de top van Nederlandse bibliotheken.

Concreet

Burgemeester en wethouders van Zwolle stellen de gemeenteraad nu voor om de komende maanden tot concrete afspraken te komen met de belangstellende internationale retailer over de koop en vestiging van de bijzondere winkelformule in de Diezerstraat. En concrete (prijs)afspraken over de nieuwe huisvesting van de bibliotheek.

Planning

Gezien de belangstelling van de retailer voor de toplocatie in Zwolle, en gezien de ambities van de bibliotheek om op een andere aantrekkelijke (binnenstad)locatie verder te groeien is de verwachting dat nog deze zomer duidelijk is of en hoe de kwaliteitsslag in het hart van de stad concreet vorm krijgt.

Ontwikkelingsprogramma Binnenstad

Een nieuwe invulling voor de huidige locatie van de bibliotheek is één van de acties uit het Ontwikkelingsprogramma voor de Zwolse binnenstad. Gastvrijheid vormt in dit programma de rode draad; dit is de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. En dat is precies wat Zwolle met haar binnenstad voor ogen heeft.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

45 gedachten over “Publiekstrekker in pand bibliotheek Diezerstraat”

 1. Weer een akelig voorbeeld hoe Zwolle zijn monumenten aan de weg zet. Kopen kopen kopen >:(
  Na het Oog nu dit weer. Hoe is het toch mogelijk.
  Kan de raad dit plan nu wel stoppen? Ik doe bij deze een beroep op de echte Zwollenaar. Stem tegen!!!!

 2. Laat ze eerst maar eens de leegstand van andere winkelpanden in het centrum aanpakken. Steeds meer ondernemers houden het voor gezien daar. Armoedig beeld en dan de éénheidsworst in de Diezerstraat; Blokker, Kruidvat, Douglas, Hema, Wibra, H&M, volstrekt inwisselbaar met winkelgebieden in andere steden.

 3. Leuk, nog een plek in de diezerstraat om in de rij te staan. Salute en Primark. Kan zo geen andere bedenken die zich uitrolt in NL. Zijn zij het niet dan zou me dat zeeeeeer verbazen. 😀

 4. Heel groot pand beschikbaar op de Melkmarkt, hangen momenteel nog wat doeken voor. Te verbouwen naar eigen inzicht. Een bibliotheek die nog prima voldoet in deze tijden verplaatsen en een mooi historisch pand te grabbel gooien en in handen geven van ……..? Zwolle toch.

  Het is wethouder De Heer er alles aangelegen om dit ‘voor’ Zwolle te doen. Er is ongetwijfeld een groot aantal Zwollenaren dat hier niet om staat te springen. Een bibliotheek in een winkelstraat is juist een mooi gegeven. Je gaat even de stad in NADAT je naar de bibliotheek bent geweest, toch?

 5. B&W zal er wederom in slagen om een deel van onze stad te verzieken. Monumentale panden worden compleet verwoest door deze te combineren met kunstwerken en een mooi kerk in het centrum wordt ontsiert door een moderne aanbouw. Nu weer het opofferen van onze bibliotheek voor een publiekstrekker terwijl de rest verpauperd en slim wordt gecamoufleerd met doeken. Hoe houden wij de schijn op. Aan de rand van de stad worden groet palen uit de grond gestampt om te verwijzen naar een huishoudzaak en onze bezoekers te verwijzen naar een hamburger tent die bijdraagt aan de verhoging van ons cholesterol.
  wie oh wie stop het verzieken van deze mooie stad.

 6. Zowel B&W als ook de gemeenteraad zijn compleet in de macht van projectontwikkelaar DLH.
  Democratie?
  Ammehoela!
  De hele (binnen)stad wordt verkracht door die meelopers van Dick Huiskamp.
  Zelfs GroenLinks en CU lopen aan de leiband.
  Rana Berends en John van Boven hebben ziel en zaligheid verkwanseld.
  Om over hun opvolgers maar niet te spreken…
  Zum kotzen.

 7. Als antwoord op de zure reacties hierboven..
  Niemand er aan gedacht dat een publiekstrekker ook de leegstaande panden in de nabije omgeving aantrekkelijker maakt voor potentiele andere ondernemers?
  Nu is het een beetje een oninteressant hoekje daar voor het grote publiek.. Dit kan veranderen door zo’n zaak..

  Nu natuurlijk eerst afwachten of het daadwerkelijk een publiekstrekker wordt.

 8. Beste Ezer, en zo zijn er altijd excuses te bedenken om het mismaken van monumentale panden te rechtvaardigen en de omgeving van Zwolle te mismaken of om horizonvervuiling goed te praten. Lukt dit niet dan zeg je als politici sorry en gaan wij over tot de orde van de dag. Op dit moment heb ik het gevoel dat de bevolking van Zwolle slachtoffer is van enkele politici met een zeer volle politieke agenda waar heen veel stukken in zitten met een zeer persoonlijk tintje. Er worden enerzijds projecten doorgedrukt waarbij zeer handig wordt ingespeeld op de gemoedstoestand van de geemneendschap in de huidige crisis, terwijl wij als gemeente de verpaupering en verloedering zijn gang laten gaan.>:(>:(

 9. Waar staat precies dat het pand wordt mismaakt? Er zijn ook zeer succesvolle verbouwingen van monumentale panden in nederland te vinden, waarvan het originele karakter behouden is..
  Waarom gaan we er nu gewoon niet vanuit dat het iets moois kan worden?
  Pas als de plannen worden gepresenteerd kunnen we volgens mij een goed oordeel geven..
  Mijn punt is dat het plan ook positieve effecten kan hebben..

 10. Ezer heeft tenminste nog enige realiteitszin. Een bibliotheek in een A1 winkelstraat (eenheidsworst of niet) kan gewoon niet. Het is een dood stuk van de diezerstraat waardoor mensen omkeren. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er veel leeegstand en verschuiving te zien is achterin de diezerstraat. Ze gaan het monumentale pand echt niet platgooien. Wees aub blij dat onze wethouder zich inzet om een publiekstrekker naar Zwolle te krijgen ipv hier de comments te vervuilen met theorieën over corrupte lokale politici en projectontwikkelaars.

 11. Ik ga maar voorbij aan allerlei kwalificaties, die ik ook hier moet lezen.
  De bibliotheek is de laatste jaren behoorlijk in de lift. Dat komt door het ontwikkelde winkelprincipe: het aanbod van boeken wordt op een winkelachtige wijze gepresenteerd. Dat wil de bibliotheekook realiseren in de hoofdvestiging. Alleen, het gebouw leent zich er niet voor. Een zoektocht naar andere huisvesting is al een tijd aan de gang. Voorwaarde is wel dat het huidige pand verkocht moet worden in verband met financiering. Aan die voorwaarde lijkt nu te kunnen worden voldaan. De zoektocht krijgt hopenlijk nu een versnelling.

 12. Lijkt mij niet dat de statenzaal erbij wordt betrokken, die is een paar jaar geleden nog gerenoveerd.

  Zelf denk ik ook Primark of Bijenkorf. Misschien New Yorker?

 13. De laatste reacties zijn wel er gekleurd. Verbanden tussen de schrijvers en de politieke belangen zijn goed te lezen. Opmerkingen als: wees blij dat onze wethouder etc. maken de reactie van dhr. Sebas wel erg doorzichtig.

 14. Was de Bibliotheek niet recent verbouwd voor een behoorlijk bedrag?

  Gaat de Gemeente (wij dus) dan ook weer meebetalen aan de mogelijke nieuwe locatie van de Bibliotheek?

  Krijgen we wss weer…….Sorry inwoners….
  – kleine misrekening in de bouwkosten ,het valt ietsies hoger uit (een meloen of wat).
  – projectontwikkelaar/aannemer is “helaas” failliet gegaan.
  enz., enz., enz….

 15. Of de Statenzaal bij de deal hoort weet ik niet. We hebben daarover nog geen info gekregen.
  Als ik mijn gevoel laat spreken: ik denk het niet. Als trouwlcatie uniek, een ook de historiciteit van de raadszaal is van een dusdanige orde dat et bewaard moet worden. Bovendien denk ik, dat een winkelketen weinig kan in een dergelijke ruimte.
  Maar nogmaals, het is mijn gevoel, meer niet

 16. Kans is trouwens vrij groot dat Zara het pand gaat betrekken.. Zij zijn al langer op zoek naar een locatie in Zwolle. Dat past ook beter bij het karakter van het pand.
  Een keten zoals Primark is wat mij betreft geen aanwinst vanwege de beperkte doelgroep (jongeren). Primark trekt alleen grote hordes koopjesjagers, daar zullen andere winkeliers niet veel van profiteren.

 17. Ik vind het een afschuwelijk plan. De bibliotheek zit daar toch prachtig? Laat het daar dan gewoon. Ik zou het zonde vinden als ze dat prachtige pand verknoeien met de zoveelste modezaak. Daar hebben we er al talloze van. Laat de bieb gewoon zitten waar ie zit.

  Het idiote aan de situatie is dat de ontwikkeling van de panden aan de melkmarkt wordt stilgelegd omdat de economische situatie zo slecht is. Ik zou zeggen: neem dat eerst eens onderhanden gemeente!

 18. @Ezer: misschien hebben de bewoners van Zwolle iets meer gevoel voor historie en een eigen identiteit dan in andere steden. Je hoeft niet altijd puur achter de commercie aan te rennen.

 19. Mijn informatie over het aan de leiband lopen van projectontwikkelaars door gemeenteraadsleden is afkomstig van Zwolse collega-raadsleden en ambtenaren.
  Welke dat zijn ga ik hier niet vermelden, maar een ieder kan gevoeglijk aannemen dat het die mensen dwars zit.
  Het toestemmen in het slopen van historisch waardevolle middeleeuwse panden op de Melkmarkt ten faveure van een projectontwikkelaar zegt genoeg.

 20. John van Boven heeft gelijk in dit geval. Iederen kan wel zeggen dat hij of zij raadslid is in dit geval, al heb ik ook het gevoel dat zakelijke overwegingen steeds meer de overhand nemen t.o.v. het behoud van historisch Zwolle.

  Zwolle wil in de Top 10 van de meest gastvrije steden van Nederland. Voor wat die kwalificatie waard is, we gaan toch niet meer oude panden verminken >:( ten koste van die bedenkelijke titel?

 21. Ja hoor het verminken zal gewoon doorgaan, koste wat het kost maar de top tien gaan wij halen. Als B&W staat het goed op je CV. Als politici gekozen zijn, zijn zij snel vergeten wat ze hebben beloofd en neemt het menselijk instinct weer snel de overhand en staat er maar een ding voorop: what’s in for me. Kijk naar de landelijke politici, grote mond over de topinkomens en na de periode in de kamer op naar het grote geld. En laten wij eerlijk zijn onze landelijke politici zijn ooit begonnen op ja hoor: lokaal niveau.

 22. Het oude Provinciehuis en Statenzaal zijn rijksmonumenten. Dat houdt in dat er strenge regels zijn voor verbouwingen, sowieso wat de buitenkant betreft. Aan de bibliotheekkant zie ik binnen weinig historisch, maar de statenzaal – die zoals John van Boven al zei, ook trouwlocatie is – zal ongetwijfeld in originele staat (moeten) blijven. Ik heb er vertrouwen in dat die buiten de deal valt.
  Zo niet, dan gaan we de straat op om verminking tegen te houden.

 23. Een “paar meter” verderop staat een enorm pand te wachten op een vaste huurder {oude pand Perry Sport} vul dat eerst eens.
  In meerdere steden zie je oudere panden in een winkelstraat, daar schijnt het geen enkel probleem te zijn. Er is al zoveel verknoeid aan de gevels in de Diezerstraat.

 24. Voor het monumentale behoud van dit pand is het misschien wel goed dat er een commercieel bedrijf in komt. Voor het behoud van het monumentale zullen echt wel afspraken maken met de partij die het pand gaat betrekken. Het onderhoud én het monumentale behoud zullen dan niet meer uit de publiekskas hoeven worden te gefinancierd, ik zie vele voordelen. En als de bieb kan groeien door de verhuizing, alleen maar goed toch? De bieb is al lang geen boekenhok meer, het is een boekenverzameling, documentenverzameling, studieruimte… Gaaf!

 25. Ik ben geen zuur mens, maar welke A-locatie je in welke stad ook neemt, het is allemaal éénheidsworst. De gevels van de mooiste panden worden ontsierd door logo’s van de HEMA, Douglas, Kruidvat, DA enz. enz. In Zwolle constateer ik alleen maar dat steeds meer panden leegstaan en dat de binnenstad daar mede door verpauperd. De hausse in de vastgoedsector is allang voorbij, maar ondernemers moeten nog wel de hoofdprijs betalen aan de vastgoedbaronnen, dit is dus nauwelijks nog op te brengen. Voor mij hoeft die grote ketens het winkelaanbod in de binnenstad niet te overheersen, helaas is dat wel de realiteit.

 26. Dat jullie nog zeuren. het is ma een bied. zo saai en dood. doe maar een primark of zara niemand lees toch boeken ano 2013

Reacties zijn gesloten.