Handhaving hondenbeleid in Zwolle Zuid

Foto van auteur

Het team Milieuhandhaving controleert de komende weken of hondenbezitters in Zwolle Zuid zich houden aan de regels voor het uitlaten van hun hond. Afgelopen week hebben stadswachten al waarschuwingen uitgedeeld aan de mensen die zich niet aan de regels houden.

<?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />Binnen de gemeente Zwolle gelden de volgende regels:

·         Binnen de bebouwde kom geldt een aanlijnplicht; alleen op de honden-losloopterreinen mogen honden loslopen.

·         Binnen de bebouwde kom geldt een opruimplicht; hondenbezitters moeten zelf de poep van hun hond opruimen. Uitzondering hierop zijn: honden-losloopterreinen en groenstroken met bosschages.

·         Binnen en buiten de bebouwde kom zijn kinderspeelplaatsen (zoals speelweides en zandbakken) verboden gebied voor honden.

·         Ook de voetgangerszones in de binnenstad en in de winkelcentra zijn verboden gebied voor honden. Deze regel geldt niet voor bewoners van deze gebieden. Zij kunnen hier met hun hond aangelijnd lopen. Ook geldt de regel niet voor de eigenaar of houder van een hond met een (blinden)geleide taak of een opsporingstaak.

·         Voetgangersgebieden voor musea, schouwburgen en bioscopen zijn ook verboden gebied voor honden.

Op de naleving van deze regels controleert de afdeling Toezicht & Handhaving van de gemeente. Bij constatering van overtredingen wordt een proces-verbaal opgemaakt, met een boete van € 50,00. Op kinderspeelplaatsen is de boete zelfs € 75,00. In de hondenkaart is een overzicht te vinden van alle honden-losloopterreinen en hondenhaltes in Zwolle. De kaart is gratis af te halen bij het Informatiecentrum (in het Stadhuis) en bij de wijkservicepunten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Handhaving hondenbeleid in Zwolle Zuid”

 1. Mooi zo… Het loslopen van goedgetrainde honden vind ik an sich prima, maar ik sta er iedere keer weer versteld van hoeveel mensen hun hond laten schijten op plekken waar dat niet mag en het ook doodleuk laten liggen.

  Een grasveldje hier naast ons huis ligt ook altijd onder de drollen, terwijl er bij mooi weer vrijwel altijd kinderen aan het spelen zijn.

 2. Vroeger maakten we altijd van die hele grote steenpoppen op het veldje achter het huis. Nou, dan hoef je nu niet meer te doen. De honden schijten bovenop de drol van hun voorganger, zo vol ligt het er. Als je er met warm weer langsloopt is het net of je langs een gierput loopt. Als je een ziekte wilt oplopen moet je daar eens lekker een uur gaan rondlopen, yaks!!

 3. In Stadshagen mogen ze dan ook wel weer eens controleren. Bijna alle punten zie ik dagelijks overtreden worden op tw?©?© na:
  1) Die van de kinderspeelplaatsen; die zijn hier niet zo gek veel, ik kom er ook niet langs dus weet ik niet of die regel hier overtreden wordt.
  2) Schouwbrugt/bioscoop/etc. Hebben we hier ook niet, die zie ik dus ook niet overtreden worden.

  De overige punten zie ik nagenoeg dagelijks aan de laars gelapt worden.

  Loslopende honden vind ik overigens geen probleem zolang baasje het die netjes onder controle heeft en het dier bij zich houdt (die heb je gelukkig ook), dat heb ik nog liever dan mensen met aangelijnde hond waarbij hond 7 meter lijn heeft en aan de andere kant van het fietspad/de weg loopt dan de baas :-

 4. Precies… Hier in de buurt loopt ook iemand met 3 aardig grote jongens die niet aangelijnd zitten, maar de honden wijken geen meter van de baas en stoppen bij iedere oversteek.

  Dan is inderdaad een niet luisterende hond aan zo’n uitrollijn nog tig keer gevaarlijker.

 5. hupsakee! Aanpakken dat tuig van een hondenbezitters!
  (heb zelf ook een hond en erger me elke dag aan mensen die op een asociale manier hun hond uitlaten. aangelijnd, schepje bij de hand. zo niet, hupsakee, meteen een boete van â⤨¬250,00! Dan zijn ze het wel snel afgeleerd! Hoezee voor de hondencontroleurs! 😀

 6. Ik mag fietsen en lopen waar ik wil, desnoods op de snelweg. Ik betaal niet voor niets wegenbelasting…

  Zo lust ik er nog wel meer

 7. Nee die hondenbelasting moeten we al jaren met zijn allen ophoesten via de gemeentelijke belasting. Ik mag er dan ook best wat van zeggen als mensen hun hond uitlaten op het gras en de stront gewoon laten liggen. Ik betaal immers voor hun mee terwijl ik zelf geen hond heb. Wel twee poezen maar deze komen niet buiten. Wil namelijk niet dat ze bij de buren gaan zitten schijten. Met mooi weer zitten ze aan de lijn in de tuin en hebben hier beslist geen problemen mee.

 8. Goed plan, ik ben er blij om. Kleine mannetje kan binnenkort misschien weer op het grasveldje spelen 🙂 Alleen wel jammer dat er aangegeven is dat er op groenstroken met bosjes wel volop gescheten mag worden. Als je op het fietspad loopt van het WKC naar het sportveld, stinkt het daar op warme dagen ook behoorlijk naar de drollen 🙁 Je zal er maar je tuintje hebben aan dat pad (zwarte pad heet dat geloof ik. Daarom snap ik niet dat daar geen opruim plicht geldt….. En de hondeneigenaren hebben daar geen last van, die laten de hond immers bij een ander schijten. >:(

 9. Lekker belangrijk die belasting. Het is echt asociaal om je hond maar te laten schijten waar het uitkomt en het daarna te laten liggen. We leven niet meer in 1820 toen het weiland meer plaats innam dan de woonwijken. Ook de hondenbezitters moeten met hun tijd meegaan. Nadat ik met de kinderwagen door de zoveelste bult stront gereden ben loop ik nu als een havik voor me uit te staren of de weg veilig is. Het valt me sindsdien ook ineens op hoe veel mensen er met een hond lopen en hoe weinig met een schepje.

 10. Ik zit nog steeds te wachten tot de eigenaren van die tuin-volschijtende-kat bij mij door de tuin komen met een schepje. >:( >:(

  E?©n lijn graag; Honden aangelijnd en niet overal hun behoefte doen: OK, maar dan ook geen kat meer door mijn tuin, want dat vind ik pas associaal!! Neem dan geen kat!

 11. Ben het helemaal met je eens Marco. Ik baal er ook van als ik weer eens in de kattestront grijp als ik in mijn tuintje aan het werk ben. Niet van mijn eigen katten maar dat van de buren hun kat. Kat lekker aan de lijn en niet verder dan je eigen tuin.

 12. Ik kon Wilma altijd al erg waarderen op basis van haar berichten hier op de weblog maar die waardering blijft maar stijgen 🙂

  Hoeveel katteneigenaren durven te zeggen dat hun kat aangelijnd zit en dat dat dier er geen last van heeft? Dat aantal is z?©?©r schaars. Hulde aan katteneigenaren met verantwoordelijkheidsgevoel!

 13. Ach je hebt hondenhaters en hondenliefhebbers.
  Persoonlijk vind ik het ook asociaal dat sommige hondeneigenaren hun beestje zomaar op straat laten schijten, maar sjongejonge wat wordt er door sommigen overdreven zeg. Veruit de meeste mensen hebben hun hond wel goed opgevoed en laten ze hun behoefte gewoon in de bosjes doen. Honden moeten af en toe even goed uit razen. Dat kan nu eenmaal niet als ze aan de riem zitten. Erg flauw om daar een paar veredelde stadswachters op te zetten.
  Ik houd ook niet van katten, maar die beestjes zijn er nu eenmaal en ze hebben ruimte nodig. Van mij mogen ze los lopen. Een kat aan een lijntje (sorry Wilma) dat kan echt niet.

 14. Magic: Mijn katten hebben echt genoeg bewegingsruimte hoor. Ze hebben de beschikking over een tuin oppervlakte van zowat 100 m2. Ze geven netjes aan dat ze op de bak moeten en gaan dan naar binnen om zich even later netjes weer aan te laten lijnen. Daarnaast hebben ze ook nog een heel huis tot hun beschikking. Niks zielig hoor. Het is maar wat je ze aanwent. Trouwens als ik ze niet aanlijn blijven ze ook netjes in de tuin. Ik wil alleen het risico niet lopen dat ze toch naar de buren gaan.

  Gelukkig woon ik in een buurt waar de meesten hun hond wel netjes aanlijnen. Al moet ik toegeven dat er nog geen 50 meter van ins huis een honden uitlaat plek is.

 15. Jee Wilma, had je niet liever een hond gehad? Ik denk dat je een paar circuskatten hebt, want zo getraind ben ik ze nooit tegen gekomen.
  Denk dat het kortzichtig is om katten en honden over een kam te scheren. Laten ze anders voor de honden dan ook een hondebak maken, probleem opgelost!

 16. John die hondebak is er toch al. In de vorm van honden losloop/uitlaat plekken? Alleen moeten we nog enkele hondenbezitters trainen om er minimaal 3 maal daags naar toe te lopen. Moet mogelijk zijn.
  Ja ik heb goed afgerichte katten. Hoe dat mogelijk is? Veel geduld en een plantenspuit.

Reacties zijn gesloten.