Herderin voor schaapskudde in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – De schapen en lammeren van de Zwolse schaapskudde beginnen weer aan een nieuw begrazingsseizoen. Donderdag opende wethouder Filip van As het hek van het nachtverblijf bij de wijkboerderij De Klooienberg zodat de schapen weer op stap kunnen. Kinderen van basisschool Het Carillon zijn blij dat de schapen weer terug zijn in de wijk. Ze kwamen donderdagochtend de kudde begroeten. 

04-04-2013_schaapskudde_gabrielle_brinkman-flip_van_as_01.jpg

De 250 schapen hebben overwinterd in Friesland. Vanaf januari verbleven ze in een winterverblijf om te lammeren. De schapen de Zwolse kudde zijn Schoonebeeker Heideschapen. Dit is een buitengewoon zeldzaam ras. Het lammeren bij deze schapen gaat nagenoeg zonder problemen en de lammetjes worden dan ook vaak zonder bemoeienis of hulp geboren. Zo’n 25 lammetjes maken dit jaar deel uit van de Zwolse kudde. De kudde krijgt dit jaar een nieuwe begeleider. Herderin Gabriëlle Brinkman gaat dit graasseizoen met de schapen op pad. De vorige herder, Arie Huisman, heeft elders een baan aanvaard en draagt de schapen over aan Gabriëlle. Deze ervaren herderin gaat met veel enthousiasme en plezier aan de slag.

04-04-2013_schaapskudde_gabrielle_brinkman-flip_van_as_05.jpg 

04-04-2013_schaapskudde_gabrielle_brinkman-flip_van_as_03.jpg

04-04-2013_schaapskudde_gabrielle_brinkman-flip_van_as_02.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

Vanaf donderdag kunt u Gabriëlle volgen via twitter. Op @zwolsekudde kan u lezen waar de kudde zich bevind en wat de belevenissen zijn van Gabri- elle, haar honden en de schapen. 

04-04-2013_schaapskudde_gabrielle_brinkman-flip_van_as_04.jpg

Schoon weiland voor de schapen

Bewoners van Holtenbroek zijn blij met de kudde en hebben in voorbe- reiding op het seizoen het weiland langs het Zwartewater schoonge- maakt. Al het zwerfafval is door de buurtbewoners opgeruimd en nu kunnen de schapen daar onbezorgd en veilig rondlopen en grazen. 

Duurzaam onderhoud 

De begrazing door schapen is een duurzame manier van onderhoud. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap. Insecten, vogels amfibieën en kleine zoogdieren onder- vinden van begrazing door schapen geen nadelen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Herderin voor schaapskudde in Zwolle”

Reacties zijn gesloten.