Honden horen er in Zwolle helemaal bij!

Foto van auteur

Zwolle – Sinds jaar en dag behoren honden tot de favoriete huisdieren van veel mensen. Honden brengen gezelligheid, zorgen voor lichaamsbeweging, sociale contacten en dat is goed voor de gezondheid. Wethouder Filip van As: ‘Honden horen er in Zwolle helemaal bij! Elke wijk heeft voorzieningen die speciaal bedoeld zijn voor honden en hun baasjes, zoals hondenlosloopterreinen en hondenhaltes. Om de stad voor iedereen – met of zonder hond – leuk en leefbaar te houden, is er een aantal spelregels voor baasjes. Deze gaan we de komende periode weer extra onder de aandacht brengen.’  

 

Toezichthouders van de gemeente Zwolle controleren regelmatig of hondenbezitters zich houden aan de spelregels. Tussen 13 en 18 mei aanstaande maken zij – ook buiten kantoortijden – extra rondes in de stad. Speciale aandacht gaat uit naar ‘kwetsbare’ plekken, zoals speelgelegenheden en aanlooproutes naar basisscholen. Als een hond losloopt op een plek waar dit niet mag, of als hondenpoep niet wordt opgeruimd op plekken waar dat hoort, kan de eigenaar rekenen op een boete. Maar er is ook oog voor baasjes die het goed doen. Hun viervoeter kan rekening op een lekkere kluif!

Attentie

Sinds een jaar hangen er verspreid over de stad spandoeken die baasjes attenderen op do’s en don’ts. Het opruimen van de grote boodschap van hun trouwe viervoeter bijvoorbeeld. Maar ook de hond laten spelen waar het mag en aanlijnen waar het hoort. De banners zijn te vinden op verschillende plekken, zoals bij trapveldjes, speelvelden en bij scholen. De locatie van de banners rouleert. Ze hangen daar waar ze het meest nodig zijn. Op sommige plekken komen extra banners te hangen. Ook in de diverse gemeentelijke communicatiekanalen wordt aandacht gevraagd voor het hondenbeleid.

 

Hondenkaart

Speciaal voor baasjes geeft de gemeente Zwolle een hondenkaart uit. Deze kaart bevat naast praktische informatie, tips en spelregels onder andere ook een overzicht van alle hondenlosloopterreinen en hondenhaltes in Zwolle. De kaart is gratis af te halen bij onder andere de gemeentelijke informatiecentra (Hanzeland & Stadshagen), de wijkservicepunten, maar ook bijvoorbeeld bij dierenklinieken en dierenwinkels. 

 

Meer informatie

Meer informatie is na te lezen op: www.zwolle.nl/honden. Hier staan alle spelregels op een rij en kan men op een digitale kaart bekijken waar het dichtsbijzijnde hondenlosloopterrein en -halte in de buurt is. 

 

Spelregels op een rij

 • Aanlijnplicht: binnen de bebouwde kom en buiten de hondenlosloopterreinen moeten honden aangelijnd zijn. Dit geldt voor het lopend uitlaten van de hond en ook als de hond naast de fiets loopt. 
 • Opruimplicht: binnen de bebouwde kom dienen hondenbezitters zelf de poep van hun hond op te ruimen. Uitzonderingen hierop zijn: hondenlosloopterreinen en groenstroken met bosjes. 
 • Hier zijn honden niet welkom:
 1. Alle kinderspeelplaatsen (zoals speelweides, trapveldjes en zandbakken).
 2. De voetgangerszones in de binnenstad en in de winkelcentra. Deze regel geldt niet voor bewoners van deze gebieden. Zij kunnen hier met hun hond aangelijnd lopen, maar moeten er wel voor zorgen dat hondenpoep opgeruimd wordt. Ook geldt de regel niet voor de eigenaar of houder van een hond met een (blinden) geleide taak of een opsporingstaak.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

36 gedachten over “Honden horen er in Zwolle helemaal bij!”

 1. Het speeltuintje/grasveld aan de Van der Laenstraat wordt ook nog steeds gezien als uitlaatplek. Als je mensen daar op wijst, kun je een vuile blik terug krijgen.

 2. @Bart2
  Als je er woont moet je toch ergens heen lopen met je hond om zijn behoefte te laten doen..
  Af moeten ze eerst een taxi bellen voor vervoer.:D:D:D

 3. Denk dat in iedere wijk wel een plek is, waar de honden niet uitgelaten mogen worden, en het wel wordt gedaan.
  En we kennen allemaal wel mensen die wanneer hun hond ergens poept waar het niet mag (en dat kan gebeuren) geen zakje, schepje bij zich hebben om het op te ruimen.
  Dus ik hoop dat men in de hele stad controleerd (wetende dat 5 dagen wel erg weinig is om de hele stad te doen)
  Ik hoop dat de controleurs niet van een kilometer afstand al herkenbaar zijn, middels uniform.

  En mooi dat goed gedrag ook beloond wordt.

 4. Katten ben je niet bij als ze hun behoefte doen en die kunnen (net als honden) geen bordjes lezen. De eigenaar van een hond die daar loopt wel.

 5. heb zelf een hond en snap nog steeds niet dat hun baasje midden op de stoep de hond zijn behoefte laat doen er is altijd wel een boompje of struiken waar het na een regen bui wel opgenomen wordt.
  Maar wat veel ergerlijker is dat zijn mensen die hun flesjes, plastic en noem maar op van zich afgooien en zelfs in de natuur en dit vergaat niet.Hier zou men meer werk van moeten maken om proces verbaal op te maken.

 6. Helemaal mee eens Reina!
  Hier liggen de speeltuinen vol met afval van jongeren die daar ’s avonds rondzwerven, daar erger ik me rot aan terwijl er geen hondenpoep te bekennen is in het speeltuin. Het afval (waaronder ook glas!) blijft vervolgens nog weken liggen want denk maar niet dat iemand de moeite neemt om het op te ruimen 🙁

 7. Het afval (waaronder ook glas!) blijft vervolgens nog weken liggen want denk maar niet dat iemand de moeite neemt om het op te ruimen

  😮

  dus ook lenny niet ???

 8. Bericht door ja-tja, op 8 mei 2013 om 18:48
  Het afval (waaronder ook glas!) blijft vervolgens nog weken liggen want denk maar niet dat iemand de moeite neemt om het op te ruimen
  dus ook lenny niet ???

  Daar heb jij toch wel tijd voor? Jij bent ook een duur jongetje voor de belasintingbetaler.:P

 9. Fijn… kom ook maar checken bij de Rozenweg in Westenholte. Steevast liggen er meerdere verse drollen op de groenstrook. Heb meerdere hondenbezitters betrapt en er op aangesproken en steevast krijg je als antwoord dat ze het ‘anders altijd opruimen, maar nu hun zakje zijn vergeten’. Ergerlijk. Helemaal als je bedenkt dat de hondenuitlaatstrook minder dan 100m verderop ligt.

 10. Inderdaad benieuwd wanneer dat kattenprobleem wordt opgelost!!!
  Lijkt mij vreemd om een huisdier aan schaffen om vervolgens de buurt er mee op te zadelen.
  Voer maar Kattenbelasting voor deze groep!!!

 11. Ik stoor me vooral aan de katten..
  sorry hoor. Maar mijn hond poept niet in de speeltuin, terwijl deze wel vol ligt met kattenstront! Kinderen hier in de buurt spelen gewoon niet in de zandbak omdat het een grote kattenbak is geworden. Doe daar maar is wat aan.

 12. Eens met FCZ, op 8 mei 2013 om 16:53.
  Katten kunnen best aan de lijn.

  Ook eens met Reina, op 8 mei 2013 om 16:53
  Wordt ook erg verdrietig van al dat plastic wat er in de natuur ligt. Mensen beseffen niet wat ze daar mee aanrichten. #plasticsoep

  Het antwoord wat Wilbert steevast krijgt dat men z’n zakje vergeten is is natuurlijk een dooddoener. Maar je kunt zo’n drol die net verkeerd terecht gekomen is ook voorzichtig met de zijkant van je schoen in de goot of in de bosjes schuiven. Heb dat zelf vaak gedaan. Lukt prima.

 13. Maar omdat je een hekel hebt aan kattenpoep in de zandbak van de bijv. de speeltuin, en daar nog steeds geen regels voor bestaan.
  Hoeft een hondeneigenaar die zijn hond overal laat poepen, en niets opruimt, daar niet op aan gesproken te worden?

 14. Het helpt ook niet dat tegenwoordig alle speeltuintjes met zand zijn i.p.v. rubberen tegels en het zand moet verschoond, maar wie doet dat. In de zandbak ligt kattepoep en op het pad ernaast hondepoep. Bah…

 15. Wat te denken van de aanlooproute naar een basisschool in Dieze…elke dag moeten we zigzaggend over de stoep om de hondenpoep te ontwijken.

  Het parkje er vóór waar toch duidelijk bordjes staan met ‘verboden voor honden’ ligt vol met drollen.

  En de hondeneigenaars hebben een houding van ‘wie doet me wat’, terwijl ik met mijn kinderen loop te zigzaggen. Méér dan ergerlijk.

  Ik zeg: weg met alle honden.

 16. Deze discussie komt mij heel bekend voor.. Een mooie poosje terug is er één keer iemand geweest om te controleren bij ons in het park. Op een tijdstip dat niemand de hond uit laat. En ook nog is zeer opvallend. Ik kan mezelf niet herinneren dat ik ooit een keertje in katte poep ben gestapt. Honden poep des te vaker helaas. Terwijl er poep-zakjes gratis verkrijbaar zijn… Aanpakken die lieden.

 17. Waar we ons tegenwoordig al niet druk over maken. Tjongejonge wat een gezeur over helemaal niets. Is uitkijken waar je loopt teveel gevraagd?

 18. In Stadshagen mag ook flink gecontroleerd worden. In en om het park lopen enorm veel honden los, laten baasjes hun honden poepen zonder op te ruimen uiteraard. Goed, héél af en toe zie je iemand met schepje of zakje maar dat komt zo weinig voor dat het gewoon opvalt.

  Hier in de buurt één of ander raar mens met 2 honden. De ene aangelijnd, die traint ze ook. Verder nog een afwasborsel op poten die gewoon los rond loopt en enkels loopt te besnuffelen. Daar ben ik niet zo blij mee, mijn jongste dochtertje nog minder. Maar waag het niet om het loslopende mormel weg te ‘blaffen’ want dan moet je normaal doen en kan je een grote bek krijgen.

 19. Let wel: los lopende honden vind ik geen probleem als de baas ze netjes onder controle heeft en er een denkbeeldig lijntje loopt tussen hond en baas waarbij hond braaf strak naast de baas blijft lopen. Helaas zijn er maar weinig honden die opgevoed worden.

 20. Tuurlijk Stadshagenees, wat voor planeet kom jij? O nee , je komt uit Stadshagen… we gaan met z,n allen de hele tijd naar de grond kijken of er geen honde poep ligt. Van mij mogen ze je hele voetpad voor het huis vol schijten, het maakt jou toch niets uit blijkbaar.

 21. Het dier is de zorg van de bezitter. Mijn katten doen hun behoefte op de box. Er zijn zwerfdieren door MENSEN in de steek gelaten, netjes toch…?

 22. Net terug uit de binnenstad en tijdens het winkelen zeker twee tegen gekomen met een hond. Jammer. Als je gaat shoppen met de vrouw in dit geval, laat de hond toch thuis.

  Net zoals honden, zijn katten huisdieren. Die horen niet buiten los te lopen.

 23. @Bart2
  Waren die mensen ook aan het winkelen?
  Wie zegt dat die mensen niet in de binnenstad wonen, mogelijk in de winkelstraat en daarom met de hond daar komen?

Reacties zijn gesloten.