Oude dode kastanje gekapt

Foto van auteur

Zwolle – De dode monumentale kastanje bij de Spiegel/achter Librije’s Zusje werd maandag gekapt. De kastanje is dood, waardoor het kan gebeuren dat er zware takken naar beneden komen.

24-06-2013_0pruimen_oude_kastanjeboom_bij_de_spiegel_02.jpg 

Ouderdom en de kastanjeziekte speelt een belangrijke rol in de minder wordende conditie. De kastanje is tussen de 150 en 180 jaar oud. De laatste twee jaar  werd de conditie van de boom al slechter. Dit werd vooral zichtbaar in de kroon: meer open door minder bladeren. Twee jaar geleden heeft de boom nog extra voeding gehad. Dit voorjaar liep de boom wel uit en ging bloeien. Halverwege de maand mei verschrompelden de blaadjes en de bloemen ineens, zover dat het meeste blad eraf viel en bruin werd. Dit najaar wordt een nieuwe grote boom geplant, bijvoorbeeld een beuk, eik of linde.

24-06-2013_0pruimen_oude_kastanjeboom_bij_de_spiegel_03.jpg

 24-06-2013_0pruimen_oude_kastanjeboom_bij_de_spiegel_04.jpg

 24-06-2013_0pruimen_oude_kastanjeboom_bij_de_spiegel_01.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Oude dode kastanje gekapt”

 1. Elektromagnetische straling van draadloos internet en mogelijk ook mobiele telefoons maken bomen en planten ziek. De straling veroorzaakt afsterving van blad en het achterblijven van gewassen. Zo blijkt uit onderzoek van TU Delft, Wageningen Universiteit en de gemeente Alphen aan den Rijn.

  Wordt een wakker mensen en accepteer die wifi hotspots niet.

 2. @Zuid ski dat is het mooie, dat onderzoek is op de site van de Universiteit van Wageningen niet eens meer te vinden. Is zeer omstreden 🙂

 3. Op Youtube laten ze er iets van zien. In dat filmpje hebben ze een acces point op een paar centimeter afstand van een blad staan en dat blad is vergeeld. Ik geloof niet dat er zoiets met deze boom aan de hand is geweest. Overigens staat bij de omschrijving ook het volgende:

  …In andere berichten is ten onrechte gemeld dat ook TU Delft en TNO hierbij betrokken zijn…

 4. Wellicht dat tijdens de eerste groeiperiode van de boom (160 jaar terug) ze wellicht nog te sterke wifi signalen gebruikten.

  Ik geloof best dat in een ernstig grote hoeveelheid (1500 wifirouters op 1m2) de 2,4Ghz straling ongezond kan zijn, maar over magnetrons zeurt toch ook niemand (ja vast wel..) welke ook op de 2,4Ghz bandbreedte werkt. Komt bij dat mobiele telefonie rond de 500Mhz zit, nogal een verschil in spectrum.

  Die boom was gewoon ziek, kan gebeuren, maar niemand maakt mij wijs dat dat door straling kwam.

Reacties zijn gesloten.