Noodkap bomen aan Vondelkade en Bagijnesingel

Zwolle – Twee grote suikeresdoorns en de monumentale kastanje aan de Bagijnesingel moeten op korte termijn – helaas – worden gekapt. De wortels van de bomen zijn aan het rotten. Vanwege de aanzienlijke grootte en gewicht van de bomen moeten ze spoedig gekapt worden, vandaar de noodkap.

141128_foto_kastanje_aan_de_bagijnesingel.jpg

De monumentale kastanje aan de Bagijnesingel

Komende zaterdag 29 november worden de twee suikeresdoorns aan de Vondelkade gekapt. Op dinsdag 2 december wordt de kastanje aan de Bagijnesingel gekapt.

Reuzenzwam
Begin oktober is reuzenzwam (paddenstoel) geconstateerd op de wortels van de drie bomen. Dit is een teken dat de wortels aan het rotten zijn. Deze zwam komt alleen voor op dood hout en ontstaat op bomen met een hoge leeftijd.

Boomverkiezing
De meer dan honderd jaar oude monumentale kastanje aan de Bagijnesingel was de nummer vijf van de boomverkiezing in 2009. Ook in de plannen voor de ontwikkeling voor Bagijneweide had deze boom een belangrijke plaats.

Terugplanten
Op beide locaties worden komend voorjaar weer nieuwe, al wat grotere bomen teruggeplant. Het hout van de gekapte bomen gaat naar het houtverwerkingsbedrijf Binthout. Zij maken daar producten van voor de gemeente Zwolle zoals houten palen en bankdelen.

Afsluiten fietsstraat Vondelkade
De fietsstraat Vondelkade wordt zaterdag voor een groot deel van de dag afgesloten om de bomen veilig te kunnen kappen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

30 gedachten over “Noodkap bomen aan Vondelkade en Bagijnesingel”

  1. geloof er geen hout van,,,

    de kastanje aan de bagijnesingel stond ook dit jaar vol in het blad

    als hij echt zo ziek was was dat niet het geval

    wel toevallig nu er binnenkort huizen moeten komen
    is de kastanje ziek……. 🙁

  2. Veel ondernemers gooien gewoon iedere week een flesje zoutzuur onder bomen die ze niet aanstaan. Wanneer een boom het zicht op een reclamebord belemmert bijv. Ideale manier om een kavergunning te ontlopen.

  3. Yep, dikke vette nostalgie voor mij.
    Onder die boom deed ik ongeveer
    (heel lang geleden), m’n boterhammetje in de pauze.
    En dacht na over hoe ik het volgende uur kon overleven,
    zonder ’t huiswerk gedaan. Gek he, dat je dat soort dingen
    bijblijft, met een boom nogwel.

  4. hanshanzestad, ik voel hetzelfde als jij. Brugklas TaK. Links van de boom was de ingang van de fietsenstalling, alleen het hek staat er nu nog. Achter de school het Bagijntje in de pauzes met die chagrijnige conciërge van Baalen??

  5. Noodkap … ;D Laat me niet lachen !

    Wat een onzin!

    Kastanjes worden makkelijk 150 jaar met een beetje goeie zorg.

    De boom die blijft daar gewoon STAAN !>:(

  6. Effe googelen:

    Kenmerken van de reuzenzwam
    Parasitaire houtschimmel met grote (reuzen) vruchtlichamen die tot een meter doorsnede kunnen hebben. De vruchtlichamen zijn vanaf de zomer tot aan de vorst zichtbaar en staan rond de stamvoet van de boom. In sommige gevallen komen de zwammen uit de stam. De reuzenzwam zorgt voor rot in de wortels. In relatief korte tijd kunnen grote delen van het wortelgestel wegrotten. De rotting begint aan onderzijde van de wortel.

    Mogelijke gevolgen
    Door het wegrotten van de wortels wordt de boom instabiel en is er sprake van een verhoogde kans op windworp. Bij een gevorderde aantasting gaat de conditie van de boom sterk achteruit.

    Bestrijding van de ziekte
    Geen bestrijding. Wanneer een boom eenmaal aangetast is, is het een onomkeerbaar proces. Voorkomen van wortelschade, grondwaterverlaging.

    Kan in korte tijd grote schade aanrichten ja-tja, dus ongeloofwaardig is het niet echt.

  7. Zwolle een groene stad, laat me niet lachen. Hoeveel bomen hier het afgelopen jaar gekapt zijn, niet normaal. En altijd is er wel een reden voor zgn. Een kapvergunning valt tegenwoordig onder dezelfde categorie als een bouwvergunning, omgevingsvergunning. En word hier altijd toegewezen. De gemeentelijke boomkwekerij is ook al opgeheven. En wat men terug plaatst zijn van die dunne sprietjes. Die kun je haast geen boom noemen.

  8. Freddie,

    Ik zuig het niet uit mijn duim, het is onderzocht door wetenschappers, ik heb het zelf niet bedacht.

    Verder ben je weer zo,n kuddeschaap die maar wat roeptoetert zonder enige onderbouwing. IQ van een regenworm sjonge jonge jonge ongelooflijk!!!!!

  9. Hannes, wat ze in dat artikel beschreven gaat niet op in dit geval. Freddie beschreef al dat daar nauwelijks Wifistraling zal zijn. Verder lees ik niets over vreemde en onverklaarbare vlekken, gezwelachtige ??bastknobbels?? en mysterieuze ??baststrepen?? vertoonden, die soms open scheurden of zelfs ??bloeden??.
    Nee, deze boom heeft een probleem aan de wortels volgens het artikel.

  10. Welk belang zou de gemeente ?berhaupt kunnen hebben om deze fraaie bomen te kappen? Lijkt me puur een kwestie van veiligheid. Als er straks een dikke kastanje op het schoolplein ligt met tig leerlingen eronder tijdens een storm loopt iedereen hier te klagen dat er eerder actie ondernomen had moeten worden. Kortom, het is niet goed, of het deugd niet!!

  11. Wat is het risico om de kastanje in ieder geval nog een week te laten staan en een second opinion door de bomenstichting te laten uitvoeren? Is het werkelijk zo urgent?
    http://www.bomenstichting.nl

    Valt me trouwens op hoeveel bomen er de laatste tijd in Zwolle verdwijnen.

    Door de berichtgeving nu eerst en de noodkap vandaag en dinsdag wordt aan burgers de mogelijkheid ontnomen om er ook maar iets aan te doen of er iets tegen in te brengen. Dat zal dan ook wel de bedoeling zijn.

  12. Roept idd vragen op. Gewoon bezorgde burgers mee laten kijken naar de bomenkap. En degene die kappen foto’s maken als bewijs van de zgn verrotte wortels!

  13. Ik neem aan dat dit deze beslissing door experts ondersteund wordt. In dat geval is het dan gewoon bittere noodzaak.

    Dat gevoel had ik niet bij de kap van de grote populieren bij de Voorsterweg in Westenholte. Die zijn van de week allemaal tegen de vlakte gegaan voor een paar seniorenpatio’s. Iedere vierkante meter groen moet hier volgegooid worden met bebouwing. Langzamerhand verdwijnt het hele karakter van Westenholte.

  14. Monumentale bomen gaan vaak langer mee dan gedacht . Lees het artikel over de monumentale paardenkastanjes in Breda en wat de firma Copijn allemaal deed voor die bomen. Ook een geval van aantasting door de reuzenzwam. Waar een wil is , is soms ook een weg. Kappen lijkt me wel het laatste, zeker bij een dergelijke monumentale boom. Wat is er allemaal gedaan, onderzocht zo vraag je je af.

    Lees het artikel op edepot.wur.nl/136728

  15. @ Josefien, precies, waarom geen boomchirurg erbij halen? En wat ik ook al zei in mijn reactie, hoeveel oudere bomen hier het afgelopen jaar zijn verdwenen, niet normaal. Fijn dat het jou ook opvalt. En wat je laatste opmerking betreft, daar kun je ook nog wel eens gelijk in hebben, hup onder het mom van noodkapping, weg met die mooie oude bomen. Bezwaar kun je niet meer indienen, en dan nog als je geen belanghebbende bent, niet in de buurt woont, word je bezwaar sowieso afgekeurd. Ik lees de gemeentelijke wijzer regelmatig en er is de laatste jaren nog nooit een kapvergunning geweigerd. Foto’s zou ik ook wel graag willen zien voor de kap van deze prachtige bomen hoe ziek ze zijn volgens de gemeente. Of gevaar opleveren voor de omgeving. Geloof er namelijk geen snars van.

  16. @Benjie

    Kijk vooral eens op de link die ik bijgesloten heb , hoe men in Breda alles in het werk stelde om een dergelijk aangetaste Kastanje te redden. Lezenswaardig hoor. Vraag me af of wel alles wordt gedaan om de boom te redden Kost geld natuurlijk.

  17. @ Josefien, dat ga ik zeker doen. Tuurlijk het heeft allemaal met geld te maken. Het is maar wat je er voor over hebt als gemeente. Economische belangen spelen een grote rol in deze. Alleen maar lastig zo’n boom. Stoeptegels die omhoog komen door de wortels , lichtinval in je huis,of bedrijf et cetera. In plaats van zo’n oude boom iets meer ruimte te geven om te wortelen bijvoorbeeld. Nee, alles bestraten, asfalteren, en kleine boompjes neerzetten,” kijk ons is goed bezig als “Zwolle” groen voor groen ‘

  18. Wilbert, ik zag het inderdaad bij westenholte dat die populieren allemaal in stukjes lagen. Zal wel niet in het plan hebben gepast. Wat zonde weer!
    Het waren prachtige bomen. Het duurt hartstikke lang voordat zo’n boom weer zo groot is!

  19. Och nouja, vaak als ik erlangs fiets heb ik gedacht, mooie wereld. Als klein guppie sta je onder die boom je lunchje te doen.
    (inderdaad ook bedenkend hoe van Baalen het best te ontwijken,
    die had altijd wel een reden mij op te willen sporen :).
    Door de decennia heen fietsend is zo’n boom toch een beetje ‘vastigheid’. Ik heb altijd gedacht, ‘die boom is er nog heel lang’, nadat ik al lang verdwenen ben. Als’ ie echt eerder moet gaan dan ik, zal ik nog eens een lunchje doen, daar.
    Precies op de plek waar je het wonder en de kracht van die boom het best kunt voelen.

  20. Heb heel veel kastanjes gehaald bij de Bagijnesingel.
    Vindt het ook wel heel toevallig dat er nu net gesubsidieerde nieuwbouw gaat komen die boom ziek is maar die plannen waren er al langer.
    Hoop dat er een mooie boom terug komt.

Reacties zijn gesloten.