SP dreigt Yildirim uit partij te zetten

Foto van auteur

De in Zwolle woonachtige SP’er Düzgün Yildirim wordt waarschijnlijk uit de partij gegooid als hij zijn zetel in de Eerste Kamer blijft opeisen. Dat heeft partijleider Jan Marijnissen dinsdagavond gezegd in het televisieprogramma Nova.
 
Het Overijsselse Provinciale Statenlid Yildirim werd in mei met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekozen. Het partijbestuur wilde dat hij zijn zetel opgaf, omdat was afgesproken dat aan de volgorde van de officiële kandidatenlijst zou worden vastgehouden. Het standpunt van het bestuur kreeg vorige maand steun van 96 procent van de partijraad van de SP. Volgens Marijnissen is het uiteindelijk de partijraad, het congres van de partij, die beslist of Yildirim lid mag blijven als hij de zetel in de Senaat blijft opeisen. Marijnissen beschuldigt Yildirim ervan dat hij twee keer op zichzelf heeft gestemd. In totaal zouden de zes stemmen op Yildirim voldoende blijken om zijn plaats in de Eerste Kamer te garanderen. Als hij uit de partij wordt gezet, kan Yildirim als eenmansfractie in de Senaat blijven zitten.

Inmiddels heeft Yildirim met een groepje medestanders het Comité Democratisering SP opgericht. Dit verwijt het SP-bestuur dat het zich schuldig maakt aan censuur, intimidatie en ondemocratisch handelen. Het comité zou al honderden steunbetuigingen uit de partij hebben binnengekregen.

Marijnissen noemt de beschuldigingen “ver bezijden de waarheid”. Hij vindt dat Yildirim het initiatief moet nemen om een einde te maken aan het conflict met de partij.

Bron: Telegraaf

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “SP dreigt Yildirim uit partij te zetten”

  1. SP-er Yildirim vindt het dom, dat zijn partijleider Marijnissen heeft gezegd dat hij de partij moet verlaten als hij vasthoudt aan zijn Eerste-Kamerzetel.

    Volgens Yildirim zou de partij honderden leden en kader verliezen als hij wordt weggestuurd. Het Zwolse statenlid is met voorkeursstemmen in de Eerste Kamer gekozen. De partij wil dat hij zijn zetel teruggeeft omdat moet worden vastgehouden aan de volgorde van de kieslijst. Yildirim zegt dat hij rustig de ontwikkelingen afwacht en ervan uitgaat dat het partijbestuur hem alsnog in de Eerste Kamer laat zitten.

    Bron: RTV Oost

Reacties zijn gesloten.