Kandidaatlijst SP dwingt Koster tot afscheid

Zwolle – Een vrijwel onverkiesbare plaats 7 op de concept kieslijst van de SP Zwolle breekt het vertrouwen van zittend SP raadslid Edwin Koster in de socialisten. Koster zegt volkomen verrast te zijn door een voor hem onbegrijpelijke keuze. Volgens de commissie, belast met de samenstelling van de lijst, vormt het functioneren van Koster in de raad géén aanleiding voor de zevende plaats. Maar de SP heeft volgens Koster wel de wens tot verbreden van de basis en de ruimte willen creëeren voor het opleiden van talent.

Koster: "Die wens tot opleiden en verbreden van de politieke basis begrijp ik heel goed, de huidige basis is smal. Juist daarom wees ik de kandidaat-commissie op de mogelijkheid om gebruik te maken van burgerraadsleden. Dat biedt een mooie opstap naar het raadslidmaatschap en heeft de Zwolse gemeenteraad al prima raadsleden opgeleverd." Zo behoudt je dossierkennis, opgebouwde relaties en netwerken, zegt het raadslid. "Die optie werd echter terzijde geschoven met als reden dat er dan teveel actieve mensen in de raadszaal zitten. Kortzichtig, in mijn ogen, volgens mij verdeel je het werk dan juist beter en creëer je juist ruimte." Maar wat volgens Koster zijn vertrouwen in de SP echt de das om deed is dat zijn huidige SP collega raadsleden plaats één en drie toegewezen hebben gekregen en de beoogd en huidig fractievoorzitter ook lid blijkt te zijn van de kandidaat-commissie. "Hoewel de gemeenteraadsverkiezingen vanwege landelijke electorale onvrede mogelijk gunstig kunnen uitvallen voor de SP in Zwolle, acht ik de kans dat er zeven raadszetels worden verworven niet realistisch. Plaats zeven is onverkiesbaar en ik kan het dan ook niet anders uitleggen dan een motie van wantrouwen."

Koster: “Deze gang van zaken maakt dat ik mij niet langer thuis voelt bij de SP en mijn lidmaatschap heb opgezegd. Mijn raadszetel geef ik niet terug aan de SP. Dat zal mogelijk uitgelegd worden als niet loyaal naar de partij. Omgekeerd ervaar ik die loyaliteit evenmin en daarmee rechtvaardig ik deze keuze. Ik blijf wel loyaal naar de stad en de raad en zal daarom zeker op de onderwerpen uit mijn portefeuille; ruimtelijk ordening – wonen – verkeer – economie – tot de verkiezingen in maart 2014 de inwoners van Zwolle blijven vertegenwoordigen in de gemeenteraad.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “Kandidaatlijst SP dwingt Koster tot afscheid”

  1. Onbegrijpelijk. Edwin is een aardige kerel, heeft altijd tijd voor je, zoekt zaken voor je uit, twittert bijna dagelijks over wat hij aan opvallende zaken in Zwolle tegenkomt en is een oprecht betrokken man. Heel jammer!

  2. Goed om te lezen dat plaats 7 bij de SP als absoluut onverkiesbaar wordt gezien. Zegt iets over het draagvlak voor deze club in de stad.

  3. Edwin Koster behoort tot een select groepje raadsleden met gedegen dossierkennis, is betrokken en bevlogen, en heeft een open communicatie -ook via WLZ- met de (potentiële) achterban. Kennelijk zijn die eigenschappen onvoldoende of ongewenst verklaard: vreemd.

  4. De (plaatselijke) politiek daalt met dit soort gesjoemel steeds meer in mijn achting.
    Als ze nog niet op een eerlijke en open manier met elkaar kunnen omgaan, hoe kunnen ze mij dan op een eerlijke manier in de gemeenteraad vertegenwoordigen?
    En de gemeentelijke financiéle onkostenpost “uit te betalen wachtgelden loopt” maar hoger en hoger op.

  5. Dit wordt nu gebracht alsof het uit de lucht is komen vallen.
    Volgens mij is het binnen de SP zo geregeld dat Edwin Koster ruim van tevoren op de hoogte was van zijn 7e plaats.
    Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat hij dit gisterenavond pas gehoord heeft en vervolgens direct dit besluit genomen heeft.
    Jammer dat hij daar dan op deze manier mee omgaat.
    Van een man van zijn kaliber had ik wat anders verwacht.
    Gaat dit om een politieke keuze of persoonlijke trots?

  6. Van sommige zaken wordt je even stil. Onbegrijpelijk dus dat Koster op plaats 7 komt. De man zet zich al jaren meer dan normaal in voor Zwolse zaken. Zeker een actie van die ‘Prutselaar’.

  7. SP aanhanger, in het bovenstaande stuk lees ik nergens dat dhr. Koster, verbaasd was over de gang van zaken omtrent zijn persoontje.
    Misschien had hij gehoopt, dat de SP alsnog anders zou besluiten.
    Dit blijkt niet zo te zijn, hij heeft hier uit zijn conclusie getrokken.
    En gaat nu tot maart in zijn ééntje verder. En dat is zijn goed recht.

    Of dat goed is voor de Zwolse politiek in het algemeen…..

  8. Edwin zegt zijn lidmaatschap op alsof landelijk heeft besloten hem op de zevende plaats te zetten.
    Nee Edwin dit is een plaatselijk gebeuren. SP Zwolle.

  9. Koster staat volledig in zijn recht natuurlijk, onheus bejegend worden na jaren hard werken is vreselijk. Maar waarom laat hij de zetel niet aan de SP (of zit desnoods zijn 5 maanden uit als SP’er)?
    Als persoonlijke trots belangrijker wordt dan je idealen is het misschien maar goed dat hij klaar is met politiek.

  10. Volgens mij was die Flutselaar bestuurslid, raadslid en commissielid in een persoon. Dat kan natuurlijk niet! Dan krijg je geen zuiver besluit.

Reacties zijn gesloten.