Historisch Tijdschrift verschijnt in Balletjeshuis

Zwolle – Donderdagmiddag, 24 oktober werd in het Zwolse balletjeshuis  het nieuwe nummer van Het Zwols Historisch Tijdschrift  gepresenteerd. Voor deze locatie was door de Zwols Historische Vereniging gekozen omdat in het tijdschrift o.a. een artikel staat over de geschiedenis van het Zwolse Balletjeshuis en de Zwolse Balletjes. Dit artikel is geschreven door Alet Boukes, die bij dat onderzoek terzijde is gestaan door jan Wigger, archivaris bij het Historisch Centrum Overijssel.

25-10-2013_zwols_histotisch_tijdschrift_eigen_foto.jpg 

Het tijdschrift werd door Annet Bootsma, eindredacteur van het tijdschrift, aangeboden aan Jan Paul Bakker, lid van de onlangs opgerichte stichting die tot doel heeft het Zwolse balletjeshuis en daarmee het Zwolse Balletje te behouden voor Zwolle. Het artikel met als titel ‘ Äls een balletje rollen gaat…’  bevat een paar verrassende ontdekkingen. Wist u, bij voorbeeld dat het pand waarin het Zwolse Balletjeshuis nu zit, eigenlijk samengesteld is uit 3 panden?  Als u goed kijkt kunt u dat ook wel zien aan de buitenkant. In de folder die het Zwolse balletjes huis geeft bij aankoop van een blikje balletjes staat dat Jan van der Kolk het recept van zijn schoonvader koopt. Maar wie was die schoonvader eigenlijk en is er nog iets te vinden van het recept.

25-10-2013_zwols_histotisch_tijdschrift_over_het_zwolse_balletjeshuis02.jpg

 25-10-2013_zwols_histotisch_tijdschrift_over_het_zwolse_balletjeshuis04.jpg  

25-10-2013_zwols_histotisch_tijdschrift_over_het_zwolse_balletjeshuis05.jpg  

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…. 

Met name over die schoonvader van Jan van der Kolk valt veel te vertellen. Een bijzonder heerschap. Leuk daarbij is ook nog om te vermelden dat Alet onlangs contact heeft gehad met een rechtstreekse nazaat van hem die in Brabant woont. Het is zijn over- over- overgrootvader.

Als een Zwols Balletje rollen kon ( maar dat kan het gelukkig niet) rolt het balletje ( het geheim recept) een bijzondere kant op. Welke kant, dat valt in het artikel te lezen.  Voor echte Zwollenaren is dat een ietwat pijnlijk, maar niettemin amusant  verhaal.

In het tijdschrift verder onder meer een artikel van de hand van Lydie van Dijk, over de beeldhouwer en activist Giuseppe Ceracchi, maker van het grafmonument van Joan Derk van der Capellen. Deze beeldengroep zal, als alles goed verloopt binnenkort een plek krijgen in de Grote of st. Michaelskerk.

Het Zwols Historisch tijdschrift is te koop bij Waanders in de Broeren en bij Westerhof op het Maagjesbolwerk.

 25-10-2013_zwols_histotisch_tijdschrift_over_het_zwolse_balletjeshuis01.jpg

25-10-2013_zwols_histotisch_tijdschrift_over_het_zwolse_balletjeshuis03.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Historisch Tijdschrift verschijnt in Balletjeshuis”

  1. Jammer dat ik de presentatie heb gemist. Historisch gezien bijzonder goed dat er een uitgebreid artikel aan is geweid.

    want een rasechte Zwollenaer löp graag aover ’t p?permuntpad naor de winkel . . . want de zw?rten blieven ’t lekkerst

  2. Gelukkig maakt de winkel een doorstart! Zou echt een schande zijn en groot verlies voor de Zwolse en Nederlandse cultuur/historie als dit zou verdwijnen….

  3. Ook jammer dat ik de presentatie gemist heb! Mijn opa, Arie Worst heeft de zaak gerund van 1917 tot 1957, mijn vader is er geboren en het recept…tja misschien weet ik er nog iets van! Maar ik ben blij dat de zaak blijft bestaan, het zou een schande zijn als dit zou verdwijnen.

Reacties zijn gesloten.