Evacuatie van studentenwoning aan Zwarteweg

Zwolle – Bij een studentenwoning aan de Zwarteweg in Zwolle was maandagavond rond 21.00 uur door stormschade het dak van het gebouw dusdanig beschadigd dat evacuatie van een aantal inwonende studenten nodig was. Na een half uur werd voor de hulpdiensten het ‘Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure’ fase 1 (GRIP 1) afgekondigd. Er waren geen gewonden.

Het dak van het pand aan de straat in Zwolle Zuid was door de storm zodanig beschadigd dat regenwater naar binnen kon komen. Er was kans op instortingsgevaar. Daardoor stonden twee verdiepingen van de woning blank. Een aantal studenten werden na een beoordeling van de brandweer uit Zwolle verzocht het pand te verlaten. In het appartementencomplex wonen in totaal 21 studenten. Daarna werd de alarmfase GRIP 1 afgekondigd. Diverse hulpdiensten snelden daarop naar Zwolle Zuid. Er volgde met de politie IJsselland overleg over de opvang van de studenten. De meeste studenten konden zelf een onderkomen voor de nacht organiseren. Voor wie zelf geen opvangadres had werd opvang geregeld. 5 studenten moesten in een hotel overnachten. Dinsdagmorgen wordt bekeken of het dak kan worden gerepareerd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Evacuatie van studentenwoning aan Zwarteweg”

  1. Onwaarschijnlijk snel en fanatiek dat die gasten van Weblog Zwolle zijn. Ik hoor allemaal sirenes en lees hier wat er aan de hand is. Respect hoor!!

  2. Toen ik er vanmiddag rond een uur of 3 langs fietste. Stond een deel van de bewoners al buiten. Naar boven kijkend. Dacht toen al, zou er schade door de storm zijn aan het dak? Las op 112 al dat daar wat gaande was. En nu lees ik het hier dat er inderdaad stormschade is/was en nu met de regen dus lekkage.

  3. Volgens eigenaar en huisbaas Piet van Ittersum was er geen instortingsgevaar en was de evacuatie niet nodig. Ook met de schade valt het volgens hem wel mee. Dakdekkers waren vanochtend druk bezig met het herstellen van de schade. Hij is ervan overtuigd dat de studenten op de begane grond en de eerste verdieping dinsdag nog terug kunnen. De bewoners van de bovenste bouwlaag, net onder het dak, moeten waarschijnlijk wat langer wachten maar ook dat zal geen weken duren, zegt Van Ittersum. Hij is boos dat de brandweer maandagavond de deur van een van de appartementen inramde. De bewoner was niet thuis. “Dat was bekend, maar ze besloten toch de deur in te rammen. Terwijl ik de sleutel had.”

    bron stentor

  4. Waarom heeft hij dan s’middags toen er voor mijn gevoel al iets aan de hand was, niet gelijk iets gedaan. Of hebben de studenten geen contact met hem op genomen?

  5. Hij had zelf een paar mensen geregeld die gewapend met een stuk zeil het dak gingen ‘repareren’, hoe goed dat is gelukt was ’s avonds wel te zien toen de regen in de keuken veranderde in een heuse waterval, enkele uren later was er ook al waterschade op de verdieping eronder.

    Achteraf gezien hoefde de begane grond niet ontruimd te worden (bewoners van de begane grond mochten gisteren al weer terug).
    Toch kan ik me wel vinden in de beslissing van de brandweer, op de bovenste verdiepingen was de stroom al afgesloten, brandveiligheid kon dus niet worden gegarandeerd. Daarnaast was er geen enkele manier om in te schatten waar het water allemaal doorheen zou komen, voor hetzelfde geld stond de begane grond de volgende ochtend ook blank.

Reacties zijn gesloten.