Fraterhuis academie opent haar deuren

Zwolle – De Frateracademie gaat dit najaar van start. Op 9 november bijt filmmaster Constant Hoogenbosch de spits af met een lezing over de gebroeders Coen. Deze lezing markeert de start van de Frateracademie, de nieuwe Zwolse filmschool. Voortaan kunnen filmliefhebbers ook voor lezingen en colleges terecht bij het Fraterhuis.   

 

De Frateracademie is een initiatief van het Fraterhuis. Aan het Celepleintje in de historische binnenstad, de plek het Zwolse onderwijs landelijke bekendheid kreeg, start het filmtheater weer met gedegen onderwijs. Tijdens collegereeksen en lezingen nemen filmkenners uit binnen- en buitenland de zaal mee in een specifiek onderwerp. De lezing over de gebroeders Coen is de officieuze aftrap van de Frateracademie. Begin 2014 staan er twee collegereeksen over de Scandinavische film op het programma, onder de titel KOUD en KOUDER. Deelnemers hieraan krijgen in drie collegedagen een spoedcursus over de immens populaire Deense, Finse, IJslandse en Zweedse cinema.

Iconen van de regie: gebroeders Coen

Bij het samenstellen van een lijst beste film van de twintigste eeuw mogen de namen van Joel en Ethan Coen niet ontbreken. Genoeg reden voor het Fraterhuis om een lezing in de reeks Iconen van de regie aan het duo te wijden. Constant Hoogenbosch vertelt hoe de eigenzinnige combinatie van misdaad, drama en inktzwarte humor die de films van de broers zo kenmerkt zoveel succes kon hebben. De twee lappen alle regels van Hollywood aan hun laars, maar leveren keer op keer magistrale cinema af. 

 

In drie uur neemt Hoogenbosch de zaal mee langs de vijftien titels van de gebroeders Coen. Natuurlijk kijkt hij ook vooruit naar de zestiende: ‘Inside Llewyn Davis’, die op 5 december in het Fraterhuis in premiere gaat. Aan de hand van filmbeelden legt hij de vinger op hun unieke aanpak. Deelnemers krijgen bovendien een kijkje in de vernieuwde filmcabine van het Fraterhuis en ontvangen een goodie-bag met onder meer alle lesstof voor thuis. Deelname aan de lezing bedraagt 20 euro (15 euro voor Vrienden van het Fraterhuis). Voor meer informatie: kijk op www.filmtheaterfraterhuis.nl

 

Constant Hoogenbosch

De eerste docent van de Frateracademie is Constant Hoogenbosch. Als er iemand veel over film weet is het Constant wel. Al twaalf jaar lang geeft hij colleges en lezingen over films. Daarnaast is hij actief als recensent en journalist. 

 

Beeldbepalend

Met bijna 70.0000 bezoekers per jaar, twee filmzalen en een verrassende programmering, is het Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Ook is het Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)