‘Filmles’ in de Fraterhuis Academie

Zwolle – Kenner of juist niet – voor liefhebbers van film begint Filmtheater Fraterhuis met de Fraterhuis Academy: elke maand een bijzondere filmles over de geheimen van de cinema. Bij de eerste editie op 9 november staat regie centraal, met speciale aandacht voor de gebroeders Coen. Zij maakten naam met films als ‘Fargo’, ‘No Country For Old Men’ en ‘Burn After Reading’.

 

Docent Constant Hoogenbosch praat u in drie uur tijd bij, te beginnen in het najaar met twee ‘opwarmers’: afzonderlijk te volgen lezingen rondom Iconen van de Regie (gebroeders Coen, november) en Film Aspecten (begintitels, december). In januari en februari volgt een ‘semester’ Scandinavische Cinema. Alle lessen zijn drie uur inclusief pauze met koffie en thee, een kijkje in de filmcabine en een goodiebag voor thuis. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie.

Lezing 9 november: Iconen van de regie

Bij het samenstellen van een lijst van beste films aller tijden duiken er al snel titels van Joel en Ethan Coen op. Bij nader inzien blijken de twee zelfs tot op heden geen slechte film te hebben gemaakt. En zij zetten hun hoogwaardige invulling van de filmkunst nu weer voort met ‘Inside Llewyn Davis’ (in première op 5 december), alweer hun 16de film samen.

 

Inktzwart en hard

De Coens staan garant voor een eigenzinnige combinatie van misdaad, drama en inktzwarte naar absurd neigende humor. De twee wandelen mijlenver naast de platgetreden paden van Hollywood. Ze lappen regels aan hun laars, maken hun eigen keuzes en zijn consequent in hun beproefde en onnavolgbare aanpak. Het levert keer op keer magistrale cinema op.

Constant Hoogenbosch bespreekt in deze lezing het oeuvre van de broers. Hij legt de vinger op hun onnavolgbare aanpak en illustreert dat met beelden uit hun films.

 

De Fraterhuis Academy is op 9 november, van 11.00 tot 14.00 uur, bij te wonen voor 20 euro (15 euro voor Vrienden.

 

Beeldbepalend

Met ruim 65.0000 bezoekers per jaar, twee filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)