Oefening Conecto bereikt hoogtepunt

Zwolle – De hoogwateroefening Conecto is op z’n piek. De flink beschadigde dijken langs de IJssel tussen Zwolle en Kampen houden het nog net. Het dijkleger van het Waterschap Groot Salland inspecteert vanaf vrijdag 1 november de dijken langs de IJssel tussen Zwolle en Kampen. Maar omdat de hoogwatercalamiteit  te groot is, putte het dijkleger uit. De Nationale Reserve (Natres) van Defensie schoot zaterdag te hulp.    

 

wp_001136.jpg 

Eigen foto

 

De dijkwachters van het waterschap en de Nationale Reserve van Defensie lopen in drie  diensten non-stop langs de IJsseldijk. Ook ’s nachts gaat Conecto door, tot zondag 3 november 14.00 uur. De dijkwachtoefening binnen Conecto vindt zo realistisch mogelijk plaats. De dijken worden geïnspecteerd op zogeheten zandmeevoerend kwelwater, beschadigingen, grote drijvende voorwerpen, nog aanwezige dieren op of langs de dijk (schapen, koeien, paarden) en obstakels, zoals tractoren of andere voertuigen op de kruin van dijken. Dit zijn situaties die de dijkwachters ook tegen kunnen komen tijdens een werkelijke situatie met hoogwater.

Dijkwachtorganisatie
Het Waterschap Groot Salland heeft 536 kilometer dijken en kaden in beheer. Om deze waterkeringen in perioden van storm, hoog water en ijsgang te kunnen inspecteren, staat het dijkleger paraat. Deze bestaat in totaal uit zo’n 600 vrijwilligers. Door regelmatig te oefenen is het dijkleger in noodsituaties nog beter op haar taken voorbereid. Aan de hand van opgedane ervaringen kunnen onderdelen van het bestaande draaiboek worden bijgesteld.

 

Update Hoogwateroefening Conecto

Dit was een update van de voortgang van de hoogwateroefening Conecto die nu 3 weken bezig is en nog tot en met volgende week duurt. 

 

Het Waterschap Groot Salland, het Ministerie van Defensie en de Veiligheidsregio IJsselland organiseren namelijk van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 8 november de grootschalige hoogwateroefening Conecto. 

Tijdens de oefening worden de deelnemende organisaties geconfronteerd met hoge waterstanden op de IJssel. Het overstromingsrisico is een reëel risico in Veiligheidsregio IJsselland. Bijna jaarlijks is er sprake van een hoogwatersituatie op de IJssel. Daarom oefenen Veiligheidsregio IJsselland en de netwerkpartners juist de operationele  multidisciplinaire samenwerking tussen alle crisispartners.  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Oefening Conecto bereikt hoogtepunt”

  1. Mooie foto!
    Een zebrapad met opgeteld twee witte zebra strepen.
    Over een fietspadje op de dijk van zo te zien
    ongeveer twee meter breed.
    Nouja, goed te zien dat er zebrapadjes over
    zelfs de allersmalste fietspaadjes zijn.
    Veiligheid voor alles!
    Goed dat oefening Conecto gedaan is.
    Van dezelfde orde lijkt me.
    Eerlijk gezegd denk ik dat ’t vooral een feestje
    is van ’t waterschap, wat ons moet doen denken
    dat de belasting die ze heffen terecht is.

  2. @hansHanzeland: wat is dat nou weer voor een bullshit, lijkt me geen overbodige luxe dat de VRIJWILLIGE dijkwachten 1 keer in 1/2 jaar hier mee oefenen.

  3. Zwolle – Op zaterdag 2 november houden het Waterschap Groot Salland, het Ministerie van Defensie en de Veiligheidsregio IJsselland voor jong en oud een informatieve bijeenkomst over hoogwateroefening Conecto. Het is een inloopactiviteit met voor elk wat wils. De bijeenkomst wordt gehouden op De Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20, 8042 PL Zwolle en duurt van 10.00 tot 14.00 uur.

    was hier gekomen @hansHanzeland, had je kunnen zien dat wij dankzij hun , droge voeten houden.

Reacties zijn gesloten.