Subsidie aanpak huiselijk geweld en mishandeling

Zwolle – De aanpak van huiselijke geweld en kindermishandeling gaat de komende jaren veranderen. Zo komt minder geld vanuit het Rijk voor de regionale aanpak en wordt het Advies- Meldpunt Kindermishandeling samengevoegd met het Steunpunt Huiselijk geweld. Vooruitlopend op de regiovisie Huiselijk geweld en Kindermishandeling die in het voorjaar 2014 ter besluitvorming wordt voorgelegd, stelt het college van burgemeester en wethouders subsidie beschikbaar aan een aantal projecten.

Het project Veerkracht. Door dit project wordt aandacht gegeven aan kinderen die in de opvang komen na een crisissituatie in huis. Na een eerste screening wordt gewerkt aan het veiligheidsplan waarin de hulp- en ondersteuningsbehoefte van het kind is opgenomen. Veerkracht zorgt voor een verbetering in de ondersteuning van kinderen in de opvang en leidt tot een snellere toegang tot (geïndiceerde) hulpverlening. Het project Veerkracht kan met een bijdrage van € 120.000,- tot eind 2014 voortgezet worden. Voor een goede signalering, verwijzing of melding van huiselijk geweld of kindermishandeling worden in de regio IJsselland medewerkers van de Centra voor Jeugd en Gezin, WMO-loketten en het onderwijs geschoold. Het college stelt hiervoor € 80.000,- beschikbaar.

De Regionale aanpak Kindermishandeling (RAAK) is ook in de regio IJsselland ingevoerd. Daarmee is een helder traject vorm gegeven van signaal naar interventie. Toch wordt zowel in de regio IJsselland als landelijk geconstateerd dat meer inzet voor preventie en signalering van kindermishandeling nodig is. Zo is er meer scholing nodig, niet alleen voor beter signaleren maar ook voor het bespreekbaar maken van vermoedens van mishandeling. Ook kan met een gerichte aanpak van risicogezinnen kindermishandeling voorkomen worden. Daarom wordt een actieplan kindermishandeling opgesteld dat hierop ingaat. Hiervoor stelt het college een bedrag van 
€ 40.000,-.

Sinds enkele maanden zijn Bureau Jeugdzorg Overijssel en Kadera, de organisaties waar nu respectievelijk het Steunpunt Huiselijk Geweld en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling zijn ondergebracht, bezig om de werkprocessen en randvoorwaarden in kaart te brengen ter voorbereiding op de samenvoeging van beide steunpunten. Om de volgende stap te maken komen vragen aan de orde zoals de organisatorische vormgeving. Daarom is een onafhankelijk projectleider in de komende fase van belang om aanvullend aan de inzet en betrokkenheid van de beide organisaties het project verder vorm te geven. In 2014 kan dan ‘proefgedraaid’ worden, zodat per 1 januari 2015 het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) operationeel is. Hiervoor stelt het college € 50.000,- beschikbaar.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)