Dieze Oost actief met Buurtmoestuin

Zwolle – Een enthousiaste groep wijkbewoners in Dieze Oost, zijn initiatiefnemers voor een gemeenschappelijke tuin achter de 3e flat in de Pieter Steynstraat. Vanaf vrijdag wordt er hard gewerkt aan de Buurtmoestuin.
 
30-11-2013_aanleg_buurt_moestuin_pietersteijnstraat__04.jpg 
 
Naar aanleiding van besprekingen met de buurtbewoners omtrent renovatie van de flats in Dieze Oost door SWZ kwam de inrichting van de openbare ruimte aan de orde. SWZ had een voorstel om achter de bewuste flats een parkeerterrein aan te leggen. Dit werd door de bewoners unaniem weggestemd. Toen ontstond in de buurt het idee om in plaats daarvan iets heel anders met de groenstroken, die eigendom zijn van SWZ, te gaan doen. Zo is het plan voor een gemeenschappelijke (moes)tuin ontstaan, waar mensen uit de wijk gezamenlijk kunnen tuinieren, maar ook kunnen genieten van een visueel mooie tuin waar de buurtbewoners gezamenlijk leuke activiteiten kunnen organiseren. Een tuin voor en door de mensen uit de buurt.
 
30-11-2013_aanleg_buurt_moestuin_pietersteijnstraat__05.jpg  
 
30-11-2013_aanleg_buurt_moestuin_pietersteijnstraat__02.jpg
 
30-11-2013_aanleg_buurt_moestuin_pietersteijnstraat__03.jpg

De doelen zijn: Mensen uit de wijk verbinden, bewuster te maken van hun relatie tot voedsel, educatie aan kinderen te geven m.b.t. de relatie met de natuur en ons voedsel en ook rolstoelers de gelegenheid bieden mee te tuinieren. Gemeente Zwolle, SWZ, en Travers stonden zeer welwillend tegenover de plannen en gaven hun steun.
 
30-11-2013_aanleg_buurt_moestuin_pietersteijnstraat__01.jpg 
Mede dankzij het enthousiasme van de buurtbewoners, Stichting Stadstuinders Zwolle, Katherine Hone (De Groene Hemel/Permacultuur)  Bob en Cathelijn Radstake en Pascal van Rees van The Greenman Project die de buurt met raad en daad bijstaan, zijn aan de plannen handen en voeten gegeven.
Voor de medewerkers wordt goed gezorgd: er staat een verwarmde tent en ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Koks uit sociaal-culturele vereniging Eureka/Assendorp en Grachtenatelier Utrecht hebben zich ter beschikking gesteld voor de deelnemers een heerlijk warm gerecht tussendoor te verzorgen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Dieze Oost actief met Buurtmoestuin”

  1. Klopt zo beetje ja de plannen zijn tegen gehouden door de bewoners van de eerste flat die al gerenoveerd is en achter ingangen flats.
    Toen is de optie ook gemaakt om er een moestuin te maken mits er een meerderheid van de bewoners van de 4 flats was. Nu zoals ik lees geld dat niet meer en is het een wijk tuin raar maar ja altijd beter dan de parkeer plaatsen.

  2. Hallo Ron,

    Inderdaad heeft de actieve houding van de 1e flat de tuiniers geen wind-eieren gelegd! Waren zij niet zo actief anti- parkeerplaats geweest dan was het nu wellicht allemaal beton geworden..een hoeraatje voor flat 1 dus!

  3. Ziet er al leuk uit! Hopelijk blijft dat ook zo en wordt het geen prooi van rotzooischoppers. Voor wie zijn de opbrengsten van de tuin eigenlijk? Kan iedereen die wil er zijn krop sla weghalen? Dat zou niet eerlijk zijn voor degenen die er hard werken. Hoe wordt dat geregeld?

  4. Goed initiatief om de naargeestige aanblik te verfraaien en de boel te verlevendigen.
    Laat de bewoners maar lekker hun creatieve gang gaan zonder al te veel (overheids)bemoeienis en het resultaat zal verrassend zijn.

  5. Helemaal eens met henri..
    Hadden ze daar niks anders mee kunnen doen?
    Dat gaat een jaar goed,en dan is het een grote puinhoop.
    Leve de ‘geitenwollensokkentuin’.

  6. Gelukkig was de overgrote meederheid van alle 4 de flats voor, alsmede een meerderheid van de omwonenden, zo is gebleken uit onze enquête. Hele wijk vol geitenwollensokken? Lijkt me sterk! Denk dat hier een stuk meer gaande is dan dat. Hier wordt gewerkt aan een gemeenschap! 😀

  7. Ben je altijd zo zelfgenoegzaam, Annetjuh, of gun je andere mensen niet dat ze een leuk initiatief hebben bedacht wat ook nog eens uitgevoerd gaat worden. Je dringt je negatieve mening nogal hardnekkig op. Ben je bang last te krijgen van de buurttuin?

  8. @geitje..dit was natuurlijk een gei(n)tje,
    het is niet dat ik het mensen niet gun,maar vind
    het niet echt meer van deze tijd,
    maar kan aan mij liggen ;D

  9. Je haalt de woorden uit mijn mond Mul, dit soort initiatieven zijn exact van deze tijd!

    Mensen willen hun buren weer kennen, komen dicherbij elkaar en als je goed oplet dan merk je dat we elkaar ook echt nodig hebben.
    En dat is wat het is, we bouwen een gemeenschap, en dat door middel van zo’n mooie en fijne tuin. Die, let op mijn woorden, over 10 jaar nog steeds floreert en daarom mensen naar Dieze trekt!

    :D:D:D:D:D

    Holadiejee, en nu ga ik snel mijn geitenwollensokken aan trekken!

  10. Het is echt prachtig geworden. Ik hoop dat ook in de aa-landen, berkum, zwolle zuid en misschien meer wijken zulke prachtige projecten gestart worden!

  11. Ja, het was te gek om een keitje te kunnen bijdragen. Al heb ik vooral zand en zaagsel geschept. Hele leuke sfeer, zeer postitieve ontwikkeling voor de buurt! 😉

  12. Annutje kijk eens op groen dichterbij in heel t land vliegen wijktuinen als paddenstoelen uit de grond aangelegd en onderhouden door totaal verschillende (groepen) mensen… met subsidie. Juist mensen die normaal nooit met elkaar zouden praten werken samen in dit soort tuinen. T is pas sinds 3 jaar gaande en dus echt van deze tijd. En zeker niet alleen door geiten wollen sokken gerealiseerd. ook n beetje jammer dat je zo in hokjes denkt … je mist er veel door. Neem ns een kijkje en stel je mening bij zou ik zeggen.

    Annemiek Haring

  13. Wat jammer dat er naast de vele positieve reacties ook negatieve reacties bij zitten! Die vinden dat het ’t aanblik niet verbeterd, nou ik kijk vanuit ons huis precies op de tuin uit en ik vind het echt heel gezellig! Zoveel beter dan de geplande parkeerplaats en er zijn nog geen rotzooischoppers geweest want het ligt er nog precies zo bij als hoe we hem hebben achter gelaten 🙂

    Ook vind ik het echt leuk dat ik wat meer mensen uit de buurt leer kennen, ben zelf niet zo dapper om gewoon op mensen af te stappen en dankzij dit project leer ik de buren toch kennen erg leuk 😀

Reacties zijn gesloten.