IJsbeelden Festival Zwolle van start gegaan

Zwolle – Vrijdagmiddag vond op het Rodetorenplein de opening plaats van het IJsbeelden Festival Zwolle 2013-2014. Wethouder René de Heer ontstak na wat korte toespraken de Droomboom.  Daarna volgde een demonstratie ijshockey en ijsdansen. Aansluitend volgde een rondje langs de ijs- en sneeuwbeelden.

6_dec_13-58.jpg

Zaterdag 7 december zwaaien om 10.00 uur de deuren open en kan iedereen genieten van kristalheldere ijsbeelden en sprankelende sneeuwbeelden. Hoewel het thema ‘200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden’ is, gaat het IJsbeelden Festival zo’n 450 jaar terug in de geschiedenis. Het verhaal begint bij Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. Via Filips II en de 80-jarige Oorlog, de moord op Willem van Oranje, de slag bij Nieuwpoort en het Turfschip van Breda voert de reist naar de stadhouders, om via Lodelijk Napoleon (‘iek bien jullie nieuwe konijn’) uit te komen bij de intocht van Koning Willem I. Alle vorsten sindsdien worden in karakteristieke scenes neergezet. Koning Willem III is uitgebeeld als een vier meter hoge gorilla. In de volksmond noemde men hem ‘Koning Gorilla’.
 
6_dec_13-119.jpg
De Zwolse ijskoningin
 
6_dec_13-152.jpg
 
 6_dec_13-133.jpg 
Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Koningin Wilhelmina mag op 11-jarige leeftijd niet meer met haar poppen spelen; deze worden opgeborgen in een vitrinekast in haar slaapkamer. Koningin Wilhelmina spreekt via Radio Oranje het Nederlandse volk toe vanuit Londen. Door de Gouden Koets kun je lopen.
 
Koningin Juliana is zowel op de fiets te zien als met kaplaarzen aan in het overstroomd gebied ten tijde van de Watersnoodsramp. Prins Bernhard is te zien als voorzitter van het Wereld Natuurfonds. Prinses Beatrix neemt de kroon over van haar moeder. Prins Claus werpt zijn stropdas af. Prins Willem-Alexander schaatst de Elfstedentocht, doet goed werk voor het IOC en huwt Prinses Máxima (met de bekende traan gelaten door Máxima). Na Huis ten Bosch worden de bezoekers uitgezwaaid door de drie Prinsesjes vanaf het balkon van Paleis op de Dam. Natuurlijk kunnen bezoekers in de huid van een ijsbeeld kruipen en van de glijbaan naar beneden zoeven. Ook kunnen ze plaatsnemen op de troon om de troonrede uit te spreken.  
 
6_dec_13-144.jpg 
 
6_dec_13-105.jpg  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “IJsbeelden Festival Zwolle van start gegaan”

  1. Jammer, jammer!! Je hebt er een mooie voorstelling van maar als je allemaal menselijke figuren wilt tonen moet er wel een bepaalde gelijkenis zijn, en dat is niet het geval. Het koningspaar is bijvoorbeeld slecht uitgebeeld, het hadden ook andere personen kunnen zijn, en dat is heel erg jammer. En daar reis ik wel tig km voor…. Vergeleken met vorige edities, met meer abstracte beelden, nu een grote teleurstelling.

Reacties zijn gesloten.