IJsbeeldenfestival Zwolle opent haar deuren

Zwolle – Zaterdag 7 december gingen om 10.00 de deuren open voor het publiek bij een nieuwe editie van het IJsbeeldenfestival aan het Rodetorenplein. Ook voor deze editie waren er weer een aantal kunstenaars bezig geweest om weer een prachtig werkstuk neer te zetten.

07-12-2013_eerste_bezoekers_ijsbeelden_festival_en_schaatsbaan_01.jpg 

Hoewel het thema ‘200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden’ is, gaat het IJsbeelden Festival zo’n 450 jaar terug in de geschiedenis. Het verhaal begint bij Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. Via Filips II en de 80-jarige Oorlog, de moord op Willem van Oranje, de slag bij Nieuwpoort en het Turfschip van Breda voert de reist naar de stadhouders, om via Lodelijk Napoleon (‘iek bien jullie nieuwe konijn’) uit te komen bij de intocht van Koning Willem I. Alle vorsten sindsdien worden in karakteristieke scenes neergezet. Koning Willem III is uitgebeeld als een vier meter hoge gorilla. In de volksmond noemde men hem ‘Koning Gorilla’. Koningin Wilhelmina mag op 11-jarige leeftijd niet meer met haar poppen spelen; deze worden opgeborgen in een vitrinekast in haar slaapkamer.

https://youtu.be/OqvHLD8Gulk 

07-12-2013_eerste_bezoekers_ijsbeelden_festival_en_schaatsbaan_03.jpg 

07-12-2013_eerste_bezoekers_ijsbeelden_festival_en_schaatsbaan_08.jpg  

Meer foto’s via ‘Lees verder’ 

07-12-2013_eerste_bezoekers_ijsbeelden_festival_en_schaatsbaan_04.jpg
 
Koningin Wilhelmina spreekt via Radio Oranje het Nederlandse volk toe vanuit Londen. Door de Gouden Koets kun je lopen. Koningin Juliana is zowel op de fiets te zien als met kaplaarzen aan in het overstroomd gebied ten tijde van de Watersnoodsramp. Prins Bernhard is te zien als voorzitter van het Wereld Natuurfonds. Prinses Beatrix neemt de kroon over van haar moeder. Prins Claus werpt zijn stropdas af. Prins Willem-Alexander schaatst de Elfstedentocht, doet goed werk voor het IOC en huwt Prinses Máxima (met de bekende traan gelaten door Máxima). Na Huis ten Bosch worden de bezoekers uitgezwaaid door de drie Prinsesjes vanaf het balkon van Paleis op de Dam. Natuurlijk kunnen bezoekers in de huid van een ijsbeeld kruipen en van de glijbaan naar beneden zoeven. Ook kunnen ze plaatsnemen op de troon om de troonrede uit te spreken. Het IJsbeeldenfestival is nog te bezichtigen tot en met 26 januari 2014. 
 
07-12-2013_eerste_bezoekers_ijsbeelden_festival_en_schaatsbaan_02.jpg 
 
07-12-2013_eerste_bezoekers_ijsbeelden_festival_en_schaatsbaan_05.jpg
 
07-12-2013_eerste_bezoekers_ijsbeelden_festival_en_schaatsbaan_07.jpg
  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “IJsbeeldenfestival Zwolle opent haar deuren”

  1. Leuk al die foto’s van de ijsbeelden.
    Scheelt weer geld uitgeven.
    Als de foto’s worden gepubliceerd, hoef ik er ook niet meer naar toe.

  2. Jammer dat de beelden niet mooi zijn uitgelicht. Vorig stond ik van de ene verbazing in de andere. Nu was het geld het niet waard. volgend jaar ga ik niet meer. Het was niet eens gezellig gemaakt.

  3. Ik lees de ene na de andere teleurstelling. Is het echt zoveel slechter dan vorig jaar? Terwijl er nu een nieuw aantal zakenlieden het festival runnen en lopen te pochen dat het ZO GEWELDIG is…. 😮

  4. Vandaag geweest. Ik vond het weer prachtig.
    Ik vond het kwa opzet beter als andere jaren, het horeca pavelioen was heel gezellig en mooi aangekleed! Maar ook de beelden en de omgeving van de beelden was prachtig. Dus ik snap niet waar de terleurstellende reacties vandaan komen. De ijsbaan is ook een aanwinst in de tent.
    Beter dan de uitgestorven kerstmarkt die er altijd stond! Ook gezellig en mooi aangekleed!

  5. Zie het als een recensie Stadshagenees, van de Zwolse bevolking. Heel waardevol, en ik vind het ook wel typisch Weblog Zwolle. Zo lees je dat het niet alleen maar hosanna is, wat de ondernemers van het festival je willen doen laten geloven.

  6. Kan het toch niet laten. al eerder was er in een andere context ook wel eens discussie over het aanvragen en verstrekken van vergunningen voor evenementen en de mogelijkheid van burgers bezwaar te maken.
    Tot mijn verbazing lees ik het volgende in de Peperbus van 11 december 2013:

    Aanvraag voor Omgevingsvergunning
    ⤢ Rodetorenplein ?? ontvangen 2 december 2013 voor het plaatsen
    van een tentencomplex ten behoeve van een
    ijsbeeldenfestival

    Dat ijsbeeldenfestival staat er dus zonder vergunning.

    Nu heeft een belanghebbende 2 weken de tijd om een zienswijze op de aanvraag in te dienen, daarna neemt de gemeente een besluit, waarna binnen zes weken een bezwaar tegen het besluit kan worden aangetekend.

    Tegen de tijd dat de hele procedure is doorlopen is het alweer voorjaar. Het zoveelste bewijs dat de gemeente bewust de burger buitenspel zet als het gaat om het verlenen van vergunningen voor evenementen.

  7. Jaques, waarom zou ik als burger bezwaar moeten maken tegen zo’n succesvol evenement? Ik word zo onderhand doodziek van de mogelijkheden tot bezwaar/inspraak die wij als burger hebben. Het houdt ook economische groei en succes tegen.

  8. @Stadshagenees
    Ik roep je toch ook niet op bezwaar te maken? Dat jij doodziek wordt van bezwaarmogelijkheden is volstrekt niet relevant. Ik geef alleen aan dat de hele procedure rondom evenementen een wassen neus is. Mocht een burger (ongeacht wat jij er van vindt) toch bezwaar willen maken dan wordt hem dat (in mijn ogen bewust) door de gemeente in de praktijk onmogelijk gemaakt. Of je schaft die procedure af (via politieke besluitvorming) of je gebruikt hem zoals die is bedoeld.
    De juridische werkelijkheid is nu eenmaal dat die procedure bestaat. Maar als je je als burger niet netjes aan procedures houdt dan weet de gemeente jou wel te vinden. Bestuurlijke willekeur en meten met twee maten dus, dat is mijn punt.

  9. Omtrent een vergunningverlening:

    Maakt het een verschil dat het festival al 2 jaren daar staat in de winter en er, ook achteraf, geen bezwaren tegen zijn gemaakt…

  10. Ik ben gisteren geweest, en vond het erg mooi. Ben vorig jaar niet geweest, dus kan niet vergelijken.Het paviljoen vond ik leuk en gezellig ingericht. Er wordt (misschien is dat alleen nu, wanneer het niet zo heel duk is) dat wanneer je wil je nog een 2e rondje mag lopen. Dus even opwarmen in het palviljoen. Stempel halen, en je kunt om het echt goed tot je in te laten dringen, nog een keer. Ik raad wel aan neem even een programma boekje mee (1 euro), dan weet je precies wat ze bedoelen met de uitbeeldingn, die van nu herken je wel.

  11. Juridisch gezien heeft Jaques helemaal gelijk. Ook al wordt dit festival al meerdere jaren toegestaan zonder bezwaren.

    Er zijn hier al meerdere voorbeelden van bij uitspraken waarbij de gemeente een boete heeft moeten betalen door deze manier van handelen. (normaal zou deze moeten door de gemeente aan een evenement moeten worden gesteld door het te laat indienen van een omgevingsvergunning, echter in zo’n geval is de gemeente ook nalatig)

  12. Jaques heeft gelijk evenement is illegaal. Als winkels iets te grote reclame hebben staan de ambtenaartjes direct klaar om boetes uit te delen en moet de sleuteldienst dat wat 30 jaar aan de muur hangt verwijderen. Stadshagenees klaagt hier alles bij elkaar maar als een ander terecht aan de bel trekt heeft hij ook steeds wat te klagen. :'(

  13. Jacques, ik lees de Peperbus niet, maar volg wel de bekendmakingen op de site van de gemeente. De vergunningaanvraag van het ijsbeeldenfestival stond daar 6 november al en die van de bijbehorende horecagelegenheid 20 november. Tijdig dus.
    De vraag is wel waarom de advertentie in de Peperbus daar kennelijk niet mee spoort. Maar juridisch niets aan de hand.

  14. @Dame
    De aanvraag van 6 november betrof een evenementenvergunning (overigens ook, in strijd met het gemeentelijk evenementenbeleid, veel te laat ingediend!). Omdat een evenement ook in strijd is met het bestemmingsplan dient in dit geval ook een omgevingsvergunning te worden aangevraagd.

  15. @Jacques Ik vind de site van de gemeente niet in helderheid uitblinken. Het is lastig info hierobver te vinden en je wordt van de ene site naar de andere gestuurd. Het is kwalijk wanneer de vergunningaanvraag te laat is ingediend. Als dat stelselmatig gebeurt en de gemeente toch de verguning afgeeft, mogen ze de regels weleens aanpassen en in lijn brengen met de praktijk.

    De omgevinsgvergunning is voor de tent en gaat vooral om de toets op brandveiligheid. Onder de lijst aanvragen staat:
    “Op reguliere aanvragen die strijdig zijn met het bestemmingsplan en/of waar de activiteit kappen onderdeel van uitmaakt kunnen belanghebbenden binnen twee weken een zienswijze indienen.”
    Mijn vraag aan jou is of deze aanvraag in strijd is met het bestemmingslan (kappen lijkt me niet aan de orde).

  16. @Dame
    Het evenement strijdig met het bestemmingsplan omdat het RTP, alhoewel het wel als zodanig is aangewezen, geen bestemming evenementen heeft, maar warenmarkt. Een vergelijkbare situatie is er ook aan de hand met de Wythemerplas waar dan ook nu een bestemmingsplanwijziging aanstaande is, om het gebied ook als evenemententerrein aan te wijzen.
    Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de wet WABO.

  17. Dank je, Jacques, voor de info. Ik heb niet zo’n zin om die hele wet te gaan lezen. Heb wel op de site gekeken waar staat voor welke zaken je een omgevingsvergunning nodig hebt, maar kon deze daar niet tussen vinden. Googlen leerde me dat er gemeenten zijn die de wabovergunning hebben gekoppeld aan de evenementenvergunning, waarbij ze dan uiteraard wel de toets op brandveiligheid doen. Klonk mij slim in de oren. Iedereen wil toch graag een vereenvoudiging van de regelgeving en vermindering van de administratieve lasten voor bedrijven en burgers.
    Ik hoop wel dat er geen zienswijzen komen die gehonoreerd worden, want ik heb de kaartjes al.;)

Reacties zijn gesloten.