Geen zondagsvieringen meer op Zandhove

Zwolle – Zorgspectrum Het Zand, waar de locatie Zandhove deel vanuit maakt, stopt per 1 januari 2014 met de vieringen op zondag. De reden ligt gelegen in het feit dat Het Zand gekozen heeft voor kleinschaligheid en niet voor grootschalige vieringen in een  restaurant. Na een verbouwing van het restaurant mogen er geen vieringen meer plaatsvinden in het restaurant. Betrokken bewoners, familieleden en vrijwilligers zijn zeer ontstemd, zegt Mink de Vries namens Podium van Kerken. Er dreigt een einde te komen aan een traditie van meer dan vijfentwintig jaar die elke zondag nog zeer goed bezocht werd.

 

De Vries: "Het voelt voor de betrokken bewoners alsof iets van hen zelf wordt afgepakt, een stuk van de eigen identiteit. Ze zijn zelf kwetsbaar en weten niet altijd goed wat er gebeurt, elke verandering kan voor hen ingrijpend zijn. ”Geen plek in de herberg“ is nu geworden tot geen plek in het restaurant. Vrijwilligers, bewoners en familie werden vlak voor Hemelvaart geïnformeerd over de komende veranderingen. De mededeling sloeg in als een donderslag. Alleen al meer dan tweehonderd vrijwilligers zijn betrokken op Zandhove, waarvan een groot deel bij de vieringen. De achterban van veel vrijwilligers, de kerken van Zwolle eo, vroegen, middels Het Podium van Kerken, de Raad van Bestuur om uitleg. Deze Raad van Bestuur gaf aan dat de plannen rond het restaurant uitgevoerd gaan worden."

De Vries: “Zorgspectrum Het Zand heeft als kernwaarde allereerst het belang van de bewoners. Het is een communicatie van A zeggen en B doen. Nu nemen ze een besluit tegen het belang van bewoners, familie en vrijwilligers in. Maar liefst 80 % van deze groep ziet de nieuwe plannen niet zitten en wil graag dat de vieringen op zondag blijven. Het Podium van Kerken heeft aangeboden hierover mee te willen denken. Een viering op woensdagmiddag, zoals de Raad van Bestuur wil, is immers geen viering wanneer de ruimte te klein is, er te weinig vrijwilligers zijn en een groot deel van de bewoners daardoor niet naar de viering kan.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

27 gedachten over “Geen zondagsvieringen meer op Zandhove”

  1. Oudere mensen zijn vroeger opgevoed met zondagochtend naar de kerk,
    laat het voor hen (die al zo veel moeten missen) aub op zondag blijven.
    Kan toch ook in een andere ruimte?

  2. Echt weer zo,n Raad van Bestuur die niet uit hun ivoren torentje komen, en helemaal niet weet wat er onder de mensen leeft.Volgens mij is de raad er voor de bewoners en niet anders om. Wie bedenkt zoiets! En dan met het voorstel komen om de kerk dienst op woensdag te houden slaat helemaal nergens op.

  3. Ik begrijp de reden niet helemaal: omdat gekozen is “voor kleinschaligheid”. Wat heeft dat met de vieringen te maken. waarom mag het restaurant niet worden gebruikt. Wie zitten die mensen in de weg? Het gaat toch maar om hooguit 2 uurtjes in totaal. Eens met benjie. Voor veel gelovigen is de viering op zondag van groot belang. Een respectloos besluit.

  4. Waarom dit besluit? Deze mensen zijn ws niet meer in staat om zelf een kerkdienst in een kerkgebouw bij te wonen, wat hen nu dus helemaal ontnomen wordt… Hopelijk wordt dit besluit teruggedraaid

  5. verstandig besluit, blij dat deze mensen voor hun eigen bestwil hebben gekozen en tot inkeer zijn gekomen. de salat is op de dag der bijeenkomst en dat is de vrijdag. degenen die dit niet respecteren zullen spoedig via diverse wegen tot inkeer komen en gaan komen.

  6. Wat l*l jij nu weer uit je nek a.raman, en wie is er tot inkeer gelomen? Ieder zijn geloof, daar heeft een ander niets mee te maken. En wat is salat trouwens nooit van gehoord ,wel van salade maar dat bedoel je vast niet.

  7. @ dame, dat wist ik niet. Maar dan nog. Het blijft een raar besluit waar men hopelijk voor deze ouderen snel op terugkomt. Met excuses voor de onrust die dit vast veroorzaakt bij hun.

  8. raad van Bestuur .hebben jullie er wel eens aan gedacht dat jullie misschien die tijd ook mee gaan maken waar deze mensen in zitten en ook zo beleven ,kijk toch eens in de spiegel , dan denk je er misschien wel anders over wat jullie die mensen afnemen ,ze hebben het al zo moeilijk ,willen jullie DAT op je geweten hebben

  9. In het bericht bij RTV oost staat dat het bestuur het restaurant voor alle bewoners open wil hebben. 80% wil echter een kerkdienst op zondag. Dat getal van 80% maakt me niet zoveel uit. Als er minder mensen gebruik van zouden maken, kon het wellicht in een ander zaaltje, maar het gaat principeel om het gebrek aan respect voor de mensen die vast willen houden aan de dienst op zondag. Of dat 80% of 30% is. Dit besluit raakt die mensen diep. Schandalig besluit.

  10. Dat nieuws van TV Twente staat toch ook hier in het nieuwsbericht? Het valt steeds meer op dat u bij de redactie van dit mediaclubje hoort, en daarvoor elke dag onnodige reclame maakt op deze plaats.

    On-topic: de mening van de ouderen (en de vrijwilligers) moet maatgevend zijn. Anders mis je totaal de essentie van het werk dat je moet doen.

  11. @vdberg In mijn eerste reactie schreef ik dat ik niet begreep waarom het niet in het restaurant mocht. Dat lees ik niet in bovenstaand bericht, maar wel bij RTV Oost. Dat verduidelijkt het verhaal voor mij. En nee, het feit dat ik niet meedoe met het Zwolse calimerogedrag wat in mijn ogen misschien ooit wel, maar tegenwoordig zeker niet gerechtvaardigd is, om over “RTV Twente” te spreken en dat ik die site een nieuwsbron vind waar ik veel wetenswaardigheden vandaan haal, betekent niet dat ik daar aandelen heb of andere belangen.:P

  12. Het restaurant is in te delen in verschillende ruimtes,met verplaatsbare deuren.:D dus er kan een dienst in een ruimte en dan is het toch nog mogelijk om het restaurant te gebruiken.
    Waar een wil is is een weg!!

  13. @Dame; ik ben het helemaal met je eens, schandalig dat dit van mensen wordt afgepakt, met een nogal zwakke argumentatie. Zelf hang ik geen enkele religie, maar deze mensen gun ik hun wekelijkse, zondagse kerkdienst. Ik hoop oprecht dat dit belachelijke besluit wordt teruggedraaid.

  14. @Observer en ik kan ook voldoende voorbeelden noemen van kinderen in Christelijke gemeenschappen die daar worden onderdrukt. Dat is niet vermoord worden, maar ook zeer schadelijk.

  15. @Japser, Christenenen zijn soms net mensen he?
    T,is maar net welke kant van de zaak (Christendom) je het liefst wilt uitvergroten.
    Ik zie heel veel kerkmensen en Leger des Heilsmensen die zich ontzettend op vrijwillige basis inspannen voor de zwakkeren in de samenleving, doe jij dat zelf ook??

  16. Er zijn ook ladingen moslims die dat doen, ik zie dus nog steeds niet waarom dat onderscheid gemaakt dient te worden. Beide religie’s hebben hun voordelen en helaas ook hun andelen.

    En ja, ik doe vrij veel vrijwilligerswerk.

  17. Nee klopt, jij begon de islam af te zeiken in een bericht over een Christelijke dienst. Ik deed een aanname dat je de één boven de andere stelde. Am I wrong?

  18. Yes, You are wrong!
    Met wat voor een bril lees jij eigenlijk? ik heb alleen gezegd dat de denkbeelden van die meneer a.salam mij niet aanspraken, ik heb de Isalam of de Christelijke kerk er niet bijgehaald, dat doe jij alleen.

  19. “Uit welke zandbak kom jij”

    Maar goed, je ontkent je vooroordelen, dat zal in deze discussie waarschijnlijk niet meer veranderen.

    Fijne dag.

Reacties zijn gesloten.