Zandhove blijft bij sluiting zondagsdienst

Foto van auteur

Zwolle – Zoals het Podium van Kerken in eerdere berichten al hadden aangegeven zou er een gesprek komen tussen de Raad van Bestuur van Het Zand en Het Podium van Kerken over de zondagsvieringen. Dit gesprek zou op 23 januari plaatsvinden. De Raad van Bestuur heeft nu aangegeven dit gesprek niet te willen voeren. Ze voert daarbij argument aan, dat ze uitvoering moeten geven aan de AWBZ en daarom het besluit tot het beeindigen van de zondagsdiensten op Zandhove vaststaat. Daarnaast werd de Raad verrrast door het naar hun oordeel ’tendentieuze persbericht’ van het Podium van Kerken. De Raad van Bestuur van Zorgspectrum Het Zand wil deze episode definitief achter zich laten.

 

Mink de Vries: "Het Podium van Kerken heeft nu de Raad van Toezicht gevraagd om een gesprek rond deze hele situatie. Het Podium geeft ook aan niet te kunnen praten met bestuurders die zich zo laten meegaan met eigen onvermogen. Zandhove heeft de volgende kernwaarden hoog in haar vaandel staan, respect, aandacht en betrouwbaar. Daarnaast staat ze een managementstijl voor van dienend leidersschap. Nadrukkelijk worden de bestuurders daarop uitgezocht. De communicatie rond het stoppen van de zondagsvieringen werd meegedeeld op de woensdagavond 8 mei voor de Hemelvaartvakantie, de laatste viering valt precies ongelukkig tussen kerst en oud en nieuw. Ongelukkig wanneer we weten dat volgende week het restaurant door de week nog voor vieringen wordt gebruikt. Er is hier geen sprake van dienend leiderschap maar van topdown leiderschap. Het Podium van Kerken hoopt  dat de Raad van Toezicht staat voor hetzelfde doel, nl. het welzijn van de bewoners, personeelsleden, vrijwilligers en familie en daarmee de goede naam van zorgspectrum het Zand."

Bijlage:

Zwolle, 3 januari 2014 

 

Betreft: Vieringen op Zandhove

 

Geachte heer Matser,

 

Naar aanleiding van een bericht van uw Raad van Bestuur om niet meer te willen praten met het Podium van Kerken, regio Zwolle e.o., richten wij ons als bestuur op u als toezichthouder.

 

Zoals u weet vinden er al sinds de jaren zestig zondagsvieringen plaats op Zandhove, opgezet door ds.Hoek. Eerst vooral voor de gemeenschap uit Indonesie die een warme plek had gevonden op Zandhove, later ook voor de nieuwe bewoners. Tot er op de dag van 29 december een einde kwam aan deze vieringen. Niks is oneindig, ook vieringen niet, toch gaat het hier om een stuk cultuur en identiteit van Zandhove.  Als Podium van Kerken hebben wij contact gezocht met u en met uw Raad van Bestuur. Een eerste gesprek heeft plaats gevonden op 6 augustus, een tweede gesprek zal plaatsvinden op 19 december met de heer Schouten, er mocht niet meer over beleid gesproken worden. Dit was de tweede keer dat wij ons als bestuurders niet serieus genomen voelen.

 

Nu mevrouw Janssen in haar schrijven aangeeft dat 19 december belangrijk was omdat we dan over beleid konden praten, vallen wij van onze stoel van verbazing. Wij hebben immers zwart op wit dat het om een afspraak met de heer Schouten gaat en dat hij niet over beleid mag praten, maar ons wel de opgeknapte Oude Mars kan laten zien.

Het volgende argument van mevrouw Janssen om geen gesprek met de kerken meer te willen is al even vreemd. Zij voelde zich geheel verrast door de pers die om uitleg vraagt. Dit terwijl ze de persberichten eerder heeft ontvangen en daar zelf op gereageerd heeft.

 

U begrijpt dat dit ons als bestuur zeer heeft verbaasd, zeker ook door haar managementstijl om alle schuld bij ons bestuur te leggen op oneigenlijke gronden en argumenten te gebruiken die makkelijk zwart op wit te weerleggen zijn.

Het gevoel bekruipt ons dan dat ze van ons af wil, alleen de spelregels verkeerd heeft opgevat.

 

Uw kernwaarden zijn respect, aandacht en vooral betrouwbaarheid. Uw gekozen managementstijl, waar alle managers aan dienen te voldoen, is een stijl van dienend leiderschap. Vanaf 8 mei 2013 zijn de vrijwilligers, de familie en de bewoners geconfronteerd met het tegenovergestelde nl. topdown management van mevrouw Janssen.

Mevrouw Janssen geeft aan dat deze episode nu afgesloten is, dat is wel zo makkelijk voor haar, als bestuur van de plaatselijke kerken begint het nu pas voor ons.

 

Vandaar onze vraag aan u als toezichthouder of u met ons deze hele situatie kunt en wilt bespreken om gezamenlijk een goede oplossing te vinden voor bewoners, vrijwilligers en familie. Want het gaat uiteindelijk om hen ! 

 

In afwachting van uw reactie,

 

Met hartelijke groeten,

 

namens het Podium van Kerken

 

Mink de Vries

Voorzitter

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

22 gedachten over “Zandhove blijft bij sluiting zondagsdienst”

 1. Wat een stuitend arrogante actie van die mw. Janssen, het is in- en intriest dat dit besluit op deze manier genomen is. Uitstekend dat het Podium van Kerken dit via weblogzwolle naar buiten heeft gebracht. Zelf ben ik absoluut niet gelovig, maar iedereen heeft recht op zijn of haar geloofsbeleving. Zekere oudere mensen in de laatste fase van hun leven. Het is jammer dat een bestuur van Zandhove zich zo ondemocratisch en onbeschoft opstelt.

 2. Maar het is ook in triest dat het Podium van Kerken meent zulke sterke woorden te moeten gebruiken over de bestuurder. Die laatste heeft overigens al wel op 8 mei gecommuniceerd. Wij kennen de aard en sfeer van de gesprekken niet, want we kennen alleen de weergave van het Podium van Kerken.
  Inderdaad wordt Zandhove gefinancierd uit de AWBZ, de zorgpot waaruit al onze zorg betaald moet worden. Als er dus inzet gepleegd moet worden op zondag of voor de zondag, dan kost dat geld. Geld wat niet besteedt kan worden aan de zorg. Misschien moet het Podium van Kerken ruimte huren in Zandhove om diensten te kunnen houden? Want Zandhove is niet allen voor christelijke mensen.

 3. Wat triest dit… Geef die oudjes hun zondagse uitje terug.
  Daarbij kost het ook nog is weinig, aangezien veel vrijwilligers de diensten draaien!!!

 4. jp2, het lijkt me dat er op zondag sowieso inzet is. Een zorginstelling heeft 24-7 bezetting. Daarnaast is er binnen de AWBZ volgens mij wel degelijk ruimte om keuzes te maken over de besteding van geld. Natuurlijk, zorg staat voorop, maar hoe je die zorg invult is nog niet zo star en stug. Niet voor niets heeft praktisch elke instelling een eigen ‘visie’. Wat zou een visie inhouden, wanneer men louter de bevelen van de overheid opvolgt? Daarnaast zal het Zand vast niet de enige AWBZ gefinancierde zorginstelling zijn waar zondagsdiensten worden gedraaid.
  Ik heb dan ook de sterke indruk dat het Zand hier een eigen keuze heeft gemaakt, om vervolgens net te doen alsof ze gedwongen worden.
  Waar je wel gelijk in hebt, de aard van de gesprekken weten we inderdaad niet. Al ben ik sterk geneigd om partij te kiezen voor het podium van kerken, het zal ongetwijfeld van beide kanten onhandig gecommuniceerd zijn.

 5. Zoals ik heb het begrepen was er ook vraag voor islamitische kerkdienst achtige gebeuren dingen.

  Dit wou Zandhove niet en daarom mogen de christelijke bewoners ook geen kerk dienst meer houden althans niet de kerk dienst zoals de afgelopen jaren wordt gehouden.

 6. Verbaasd ben ik over de hardheid van de reacties.
  Zandhove is een goed georganiseerde instelling, waarvan het restaurant klasse is. Het houden van de kerkdienst in dat restaurant veroorzaakt een bijzonder zware belasting voor het restaurant personeel, de hele tent moet leeggeruimd omdat de bewoners (vaak met bed en al) veel ruimte nodig hebben. Na die dienst moet het restaurant dan weer ingeruimd worden, omdat de maaltijden en de service voor de zondagsvisite ook weer aan kwaliteitseisen moeten voldoen, daarvoor is erg veel inzet van veel personeel nodig.
  Alleen om die praktische redenen vind ik verplaatsing van locatie en tijd alleszins te billijken, OLH is immers overal en altijd te bereiken!!!

 7. De AWBZ, dat noem ik mensen in de maling nemen en erg ook. AWBZ heeft niets van doen met deze keuze. Die keuze wordt gemaakt door directie/managers en mensen die een hekel hebben aan zondagsviering. En wat nu? Zit nu iedere zondag het restaurant vol met mensen die er anders niet terecht konden?

 8. Ik blijf het een treurige beslissing vinden. Dat mensen er werk aan hebben, is geen argument om het niet te doen. Als er – zoals Henkert zegt – behoefte is aan een islamitische dienst, dan kan dat toch in een van die andere ruimtes? Ik neem namelijk niet aan dat dit ook een grote groep is. Bovendien zullen zij een voorkeur voor een vrijdagsgebed hebben, lijkt me.
  Punt is, dat beleving van de eigen religie voor gelovigen van belang is. Elk geloof kent een eigen speciale dag. Voor de christenen de zondag. Om dit ook van mensen af te nemen is weinig barmhartig. Past ook niet bij de kernwaarden van Zandhove.

 9. Verbaasd, dat kan wel zijn. Echter staat te lezen dat het restaurant is verbouwd en dat het daarna is verboden. Dat geeft toch op zijn minst de indruk dat het restaurant is verbouwd zonder rekening te houden met activiteiten die er al -tig jaren gehouden worden.
  Wanneer er in de visie prachtige woorden staan het belang van veiligheid en voorspelbaarheid van de bewoners, dan is het zonneklaar dat je geloofstradities niet wegbezuinigd of wegstemt. Geloof zit vaak dieper geworteld dan wat dan ook. Zeker bij ouderen wiens hersenen doorgaans niet meer zo soepel en flexibel zijn, is daarom het zeer van belang om om er als organisatie voor te zorgen dat het voorspelbaar blijft en dat ze zich daarin veilig voelen. Dat doen ze met dit besluit dus absoluut niet. Het minste wat ze zouden kunnen doen is de zondagsvieringen alleen verplaatsen naar een andere ruimte, maar deze wel op zondag houden.

 10. Ze hebben gewoon lak aan de mensen die er zitten. Met de regels binnen de awbz mogen instellingen voor een deel zelf bepalen wat ze er mee doen. En daar past in hun visie de zondagviering niet in.

 11. Ter aanvulling, het gaat hier niet specifiek om de zondagsvieringen in het restaurant, er zijn voldoende plaatsen op Zandhove beschikbaar om op zondag vieringen te organiseren. Geheel zonder kosten.

 12. Maakt het nog triester, ze willen dus gewoon geen zondagsvieringen meer op Zandhove. Ben het eens met vdBerg ligt een mooie taak voor de CU of John van Boven.

 13. Nee Ingred, dat zegt ze net, het kan alleen niet in het restaurant. En.terecht, niet iedereen hoeft last te hebben van andermans denkbeeldige vriendje.

 14. Nee Ingred, dat zegt ze net, het kan alleen niet in het restaurant.

  Neem aan dat je mij bedoeld 🙂 , volgens mij wordt er gezegd, dat de zondagsviering op Zandhove sowieso niet door zal gaan. Want behalve het restaurant, zijn er nog genoeg andere optie’s maar ook daar willen ze geen zondagsviering.

 15. @Ingrid ja, sorry voor de typo 🙂

  Maar goed, het staat er idd wat raar. Ik denk dat er wel ruimte is, alleen niet in het restaurant.

Reacties zijn gesloten.