CDA en GroenLinks positief over ABC van Level Z

Foto van auteur

Zwolle – ‘Dreigt Stadshagen probleemwijk van Zwolle te worden?’ Zo meldde onlangs de site van RTV Oost. Een van de oorzaken zou het grote aantal jongeren zijn dat in de Vinex-wijk woont. Een deel van de kritiek betrof jongerencentrum Level Z. Lokaal GroenLinks en CDA horen juist positieve geluiden.

 

level_z.jpg 

 

Eind vorig jaar kwam de jeugd van Stadshagen negatief in het nieuws. GroenLinks (lijsttrekker Patrick Rijke) en CDA (lijsttrekker Judith Compagner en fractievoorzitter Martijn van der Veen) krijgen juist veel positieve signalen over het jongerenwerk door Level Z. Daarom zijn ze in gesprek gegaan met enkele jongeren bij Level Z en twee jongerenwerkers bij Travers Welzijn: Bart Demmers (Level Z) en Melanie van Dijk (ReZet in Zwolle-Zuid).

 

Competenties en betrokkenheid
Het doel van jongerencentrum Level Z Stadshagen is om jongeren sociaal-maatschappelijke competenties aan te leren. Jongerenparticipatie werkt voor Level Z prima: samen doen, denken en beslissen. Om te zorgen dat jongeren zich inzetten, wordt betrokkenheid gecreëerd. Want als jongeren betrokken zijn bij Level Z, gaan ze actief aan de slag met leeftijdsgenoten. “Pas dan ontstaat er sociale cohesie, niet andersom”, aldus Demmers.

 

ABC van LevelZ
Om aan te sluiten bij de ontwikkeling van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij heeft Demmers met zijn collega’s en de jongeren van Level Z de succesvolle ABC-methode ontwikkeld: jongeren kunnen participeren door hun eigen ding te doen (Actie) en worden daarbij geholpen door een jongerenwerker of andere vrijwilligers. Iedereen mag meebeslissen (Beslissen) over alle zaken binnen het jongerencentrum waardoor nieuwe ideeën en activiteiten kunnen ontstaan. En alles wordt open en eerlijk besproken (Communicatie).

 

“Positief jongerenbeleid nodig”
Volgens Demmers is de komende jaren niet alleen preventief en curatief beleid nodig, maar vooral positief jongerenbeleid. Daarbij moeten gemeente, jongerenwerk, onderwijsinstellingen en andere instanties die met jongeren te maken hebben, mét de jongeren de handen ineenslaan. Dat sluit helemaal aan bij de positieve aandacht die het CDA in haar programma vraagt voor jongeren die gewoon een plek zoeken of vragen hebben.

 

Doorontwikkeling naar jongerenwinkels
Bestaande jongerencentra zoals Level Z en ReZet zouden kunnen doorontwikkelen naar jongerenwinkels naar het voorbeeld van de Groningse Jimmy’s. Een winkel van en voor jongeren waar ze terecht kunnen met vragen over school, stage, seksualiteit, maar dus ook voor het organiseren van eigen activiteiten. Ook als het aan GroenLinks ligt, worden jongeren door de gemeente actief uitgedaagd om positieve initiatieven te nemen en in staat gesteld hun ideeën uit te voeren. Het jongerenbudget wordt daarbij doorontwikkeld.