Cultuurdebat in Zwolse Raadzaal

Zwolle – Hoe kunnen makers en publiek nader tot elkaar komen? Tijdens het cultuurdebat "Interactief of interpassief publiek?" op 21 mei krijgen cultuur- en theaterjournalist Robbert van Heuven en universitair hoofddocent (cultuur)filosofie Gijs van Oenen het woord en wordt de cultuursector, het publiek en de politiek gelegenheid geboden om over de relatie tussen kunstenaar en publiek van gedachten te wisselen. Het debat zal worden geleid door Mark Oldengarm, raadslid van D66 Zwolle. 

Robbert van Heuven geeft inzicht in hoe makers vanuit engagement actief het publiek opzoeken door samen te werken met inwoners van de stad. Kunnen de vragen die je als kunstenaar met je werk oproept leiden tot actie bij een hedendaags kunstpubliek? Robbert van Heuven (1978) is freelance cultuur- en theaterjournalist en dramaturg. Hij schrijft en schreef onder andere voor Dagblad Trouw, TM (Theatermaker), De Pers, MoreTXT, Theater Instituut Nederland, Theater Topics en De Nieuwe Reporter. Ook was hij eindredacteur bij het internettijdschrift 8Weekly en is hij eindredacteur van het magazine van Kunsten ’92.

Gijs van Oenen is universitair hoofddocent aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar houdt hij zich bezig met politieke & sociale filosofie, rechtsfilosofie, cultuurfilosofie en cultuurkritiek. Hij geeft vanuit zijn expertise (cultuur)filosofie duiding aan de ontwikkelingen binnen onze samenleving die leiden tot een interpassief publiek. In zijn boek "Nu even niet!" stelt hij dat er zo vaak een beroep op burgers wordt gedaan dat zij een interpassieve houding hebben ontwikkeld. Hoe verhoudt dit zich tot een generatie van makers die (inter)actief werk ontwikkelt met als 
doel de toeschouwers tot participanten te maken?

Het debat is een initiatief van Sandra Lange en is onderdeel van het project CONNECT Nº1 / SHAME. Voor artistiek leider Sandra Lange en het team van makers dat aan het performance ‘CONNECT Nº1 / SHAME’ meewerkt, is connectie het centrale thema in hun werk. Het zoeken naar vormen die een verbinding aangaan met het publiek is wat hen drijft. Met het debat “Interactief of interpassief publiek?” willen zij specifiek de aandacht richten op de relatie die we als kunstenaars hebben met het publiek. 

Datum: 21 mei 2014
Tijd: 19:30u
Locatie: Raadszaal, Grote Kerkplein 15, Zwolle
GRATIS TOEGANG

Meer informatie: www.sandralange.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)