Zwolle – Verkeerswethouder René de Heer gaat de leerlingen van basisschool De Schatgraver succes wensen met het afleggen van het praktisch verkeersexamen op dinsdag 13 mei om 8.45 uur in Zwolle Zuid. Tijdens het examen wordt getoetst of kinderen de theorie die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route af. Net als vorig jaar wordt ook het fietsen in groepsverband getoetst.
In Zwolle zijn drie centrale routes uitgestippeld die de leerlingen moeten fietsen. Op dinsdag 13 mei wordt er in Zwolle Zuid gefietst, woensdag 14 mei in de Aa-landen en op donderdag 15 mei in Stadshagen. Op de route komen de kinderen langs verschillende verkeerssituaties, zoals kruisingen met verkeerslichten, rotondes en wegen met en zonder fietspaden. Langs de route staan controleurs die beoordelen of het kind voldoende verkeerskennis- en inzicht heeft en dus op een veilige manier deelneemt aan het verkeer.
Groepsfietsen
Ook dit jaar wordt een gedeelte van het parcours afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Dit brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom hun gedrag in een groep beoordeeld. Bijvoorbeeld of ze niet met teveel naast elkaar fietsen, voldoende afstand houden of met zijn allen door een op rood springend verkeerslicht rijden. In voorbereiding op dit onderdeel hebben de scholen een video gekregen waarin de verschillende problemen met het fietsen in een groep op een speelse wijze in beeld is gebracht.
Verkeerseducatie
Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vindt de gemeente Zwolle het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit gebeurt door de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Aangezien verkeer vooral praktijk is, wordt hun kennis en inzicht getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen ze het zelfstandig deelnemen aan het verkeer.
Partners
Dit jaar hebben zich 41 scholen aangemeld. Een score van 71 %. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook de wijkserviceteams van de gemeente Zwolle (ROVA) verlenen hun medewerking en bieden ondersteuning. Voor de veiligheid van de leerlingen is politie en EHBO aanwezig .Het examen is mede mogelijk dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.
Nu fietsen ze heel braaf en houden zich aan de regels. Maar na een jaar is het al grotendeels vervaagd. En daarna fietsen ze of als er geen verkeersregels bestaan. Erg jammer allemaal dat daarna niets meer aan goed fietsgedrag wordt gedaan in de vorm van herhalingslessen.
Prijzenswaardig dat in Zwolle ook aandacht wordt besteed hoe men in groepsverband moet fietsen. 😀 😀 😀