Zwemmen in grote rivieren levensgevaarlijk

Foto van auteur

Zwolle – Met warm weer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in het water. Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Rijkswaterstaat wijst daarom op de risico’s.

Zwemmen in rivieren en kanalen is om een aantal redenen gevaarlijk. Zwemmers verliezen het van de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Vanaf een schip zijn ze nauwelijks zichtbaar; een groot schip kan bovendien niet direct vaart minderen of uitwijken. Door de onderstroom die passerende schepen veroorzaken kunnen zwemmers meegetrokken worden. En vaak wisselt de temperatuur van het rivierwater sterk. Hierdoor kunnen mensen in het water kramp krijgen en onderkoeld raken.

Verboden te zwemmen
Zwemmen is op veel plaatsen bovendien verboden:
· In de vaarweg van rivieren;
· In kanalen;
· In de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen;
· In de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn;
· In de routes van veerponten;
· In en rond havens;
· In snelvaargebieden;
· Op plekken die zijn aangewezen als verboden gebied.

Wie wel zwemt op een van deze plaatsen riskeert behalve persoonlijk letsel een boete van 140 euro. Mobiele verkeersleiders van Rijkswaterstaat zijn op het water aanwezig om de regels te handhaven en zwemmers voor te lichten.

Strandjes en kribben
Rijkswaterstaat raadt daarnaast ook zwemmen bij strandjes langs de vaargeul en tussen de kribben af. Hier is soms sprake van steile en gladde overgangen naar de vaargeul en verraderlijke stroming en draaikolken die door het scheepvaartverkeer worden veroorzaakt.

Spring niet van bruggen
Duik of spring nooit van bruggen, sluizen, steigers en kades. De brug kan het zicht belemmeren, een onder de brug varend schip kan over het hoofd worden gezien. Bovendien wordt de hoogte vaak onderschat, zodat de klap op het water erg hard aankomt. Ook kunnen onzichtbare voorwerpen als fietsen en winkelwagentjes op de bodem ernstige verwondingen veroorzaken.

Toch veilig zwemmen in natuurwater?
Veilig zwemmen in natuurwater kan op de officiële zwemlocaties. De kwaliteit van deze locaties wordt in de zomer scherp in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. De veilige zwemlocaties staan op www.zwemwater.nl. Er is ook een gratis zwemwater-app met gegevens van honderden zwemlocaties.

6 gedachten over “Zwemmen in grote rivieren levensgevaarlijk”

 1. Yep luitjes, zwem niet in de ijssel.
  Knoop dat in je oren.
  Toen ik nog een klein guppie was,
  (ongeveer duizend jaar geleden)
  gingen we wel soms omdat ’t stoer was
  over de ijssel zwemmen.
  De ijssel heeft een fikse stroming.
  Nog een wonder dat ik leef.

 2. Dan vraag ik mij af waarom er dan toch strandjes zijn aan de Ijssel als je er toch niet mag zwemmen. Ik zelf hou het bij de aangewezen zwemlocaties.

Reacties zijn gesloten.