Stoet van een kilometer voor Zwolse Zdravko

Foto van auteur

Zwolle – Zaterdagavond liepen er zo’n duizend mensen mee in een stille tocht van een kilometer lang. De tocht werd gehouden ter nagedachtenis aan de dinsdagavond vermoorde straatmuzikant Zdravko Vazov. Zwollenaren uit alle lagen van de bevolking en alle leeftijden liepen mee.

Bij de tocht waren burgemeester Henk-Jan Meijer en wethouder Filip van As aanwezig. Burgemeester Meijer sprak enkele woorden waarin hij aangaf met zijn allen om de nabestaanden heen te staan en zinloos geweld altijd af te keuren. Ook de nabestaanden van Zdravko waren aanwezig. Bij het aanzien van het portret van haar man, reageerde de vrouw van Zdravko emotioneel. Tevens was behartiger van de daklozen Joop van Ommen samen met tientallen bewoners van De Herberg aanwezig.

06-12-14_4-129.jpg

06-12-14_4-13.jpg

06-12-14_4-195.jpg 

Via Lees verder meer foto’s… 

Nadat de tocht weer teruggekeerd was, speelde familie van Zdravko de muziek die de straatmuzikant zelf ook zo graag speelde. Na afloop bedankte de organisator Carola de Vries iedereen voor zijn aanwezigheid. De familie heeft zich zeer gesteund gevoeld door de grote opkomst.

06-12-14_4-136.jpg

06-12-14_4-35.jpg

06-12-14_4-49.jpg

06-12-14_4-81.jpg

06-12-14_4-89.jpg

06-12-14_4-103.jpg

06-12-14_4-115.jpg

06-12-14_4-150.jpg06-12-14_4-164.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

56 gedachten over “Stoet van een kilometer voor Zwolse Zdravko”

 1. Ik ben er nog steeds stil van, wat een opkomst. Wel 1.000 man. Burgemeester ook krachtig, al is zinloos geweld altijd zinloos. Hij en wethouder Van As liepen bescheiden midden in de stoet mee. Ook veel personeelsleden van de Jumbo liepen mee.

 2. Mooi dat zovelen hebben laten zien te delen in het verdriet van de familie en vrienden. Ik vond het hartverscheurend. Ook ben ik trots op onze gemeente en gemeenschap die het mogelijk maken dat de familie hun man en vader in hun moederland kunnen begraven. Bemoedigend, zoveel naastenliefde.

 3. Wat was dit bijzonder om mee te maken! Chapeau voor de organisatie en ook de begeleiding van de politie.

  Hartverscheurend om het verdriet van de familie te zien en bij het spelen van de muziek hield ook ikzelf het niet meer droog.

  Heel bijzonder hoe zoveel mensen ineens één zijn. Laat mijn oproep dan deze zijn: ‘Laten we elkaar iedere dag zo respecteren als vandaag, de wereld (of tenminste Zwolle) zal weer een stukje mooier worden’.

 4. Ik wilde er vanavond zijn voor de familie van Zdravko, maar ook het tweede slachtoffer en alle andere betrokkenen die er de bewuste avond waren. Het raakte mij diep in mijn hart dat er zoveel mensen gekomen waren om zijn/haar laatste eer te betonen aan een bijzonder mens.
  Tijdens de tocht besefte ik mij hoeveel geluk mijn gezin heeft gehad, omdat mijn dochter die avond niet werkte. Ik wens iedereen betrokken bij dit drama heel veel sterkte.

 5. Ik ben er vanavond ook geweest, en heb met veel bewondering zitten kijken. Zoveel mensen die er bij zijn geweest. Erg bijzonder dat dat gebeurt is. Mijn respect gaat ook uit naar de dame die dit allemaal op touw heeft gezet. Erg knap dat ze dit deed en voor de camera stond. Petje af 🙂

 6. Wat een opkomst vanavond en wat mooi om te zien dat er zoveel verschillende nationaliteiten samen waren om deze man te eren te herdenken .Meer als respect konden we niet tonen .
  Respectloos was niet alleen hvn sbs 6 Maar ook de groep zuiperds die er tussen liepen te bulderen en te zuipen .Ze maakten mensen maar ook kinderen bang.Puur onbeschoft om er zo tussen te lopen .Gelukkig is het uiteindelijk vredig verlopen al hebben deze mensen vele mensen lopen irriteren .Erg Jammer!
  Hoop dat de familie als ze naar Bulagarije vertrekken mogen terug denken aan een waardig afscheid .Ze waren er met velen dat vond ik ook erg mooi om te zien .Volgens mij waren er zelfs familie leden vanuit Bulgarije naar hier gekomen .Ook aan de autos voor de deur te zien nu is het erg druk .Ik hoop dat ze bij elkaar de steun mogen vinden .Het is zo verschikkelijk krom eigenlijk .Deze mensen vluchten uit hun eigen land omdat ze daar als zigeuners onderdrukt worden ,en niet veilig zijn .Nu dachten ze dat hier te kunnen vinden .Ons “VRIJE “NL wat dan toch ook niet zo vrij blijkt te zijn ..want ook hier ben je niet veilig en dan maakt je afkomst of kleur of geloof niets meer uit .Als er iemand komt die gek geworden is en helemaal in de war dan is niemand meer veilig .Erg Jammer .
  Vreselijk ook voor de familie van de dader ook deze mensen hebben hier niet om gevraagd .Ook hun leven zal nooit meer het zelfde zijn ..Zoveel levens ineens kapot ,voorbij of anders .Zoveel mensen die nooit meer even zomaar naar de winkel gaan maar voor altijd bang zullen zijn .Om over de gehandicapte mensen die stonden te kijken toen hun begeleider werd neergestoken nog maar te zwijgen .Hoop dat hun genoeg hulp krijgen en dit ook een beetje kunnen snappen en verwerken .
  Een stille tocht … wat een indruk heeft dit gemaakt op mij en mijn gezin .Wat heb ik een geluk dat ik gezond mag zijn een dak boven mijn hoofd heb en kan zeggen wat ik wil .
  Onvoorstelbaar dat dit toch steeds weer gebeurt dat zinloze geweld..
  :'(

 7. Ik heb lang getwijfeld. Maar ben uiteindelijk niet gegaan. Ik doe daar nooit boodschappen en ken de man niet. Ik was wel nieuwsgierig. Maar dat kan geen basis zijn om mee te lopen. Ik had daar gewoon niets te zoeken. Natuurlijk ben ik wel verdrietig dat zoiets in een stad als de onze kan gebeuren.

 8. Mooi, zo’n zelfonderzoek naar je motieven, Bernard. Ik ben wel gegaan. Zdravko kende ik wel, maar niet heel goed, omdat ik die ingang zelden neem. Zijn dochter en een ander familielid wel. Het zijn allemaal rustige, keurige mensen die de bezoekers vermaken met hun muziek of die er staan met de Herbergkrant.
  @pec-men Het mag dan zo zijn dat alcoholisme veel voorkomt onder straatkrantverkopers, bij deze mensen was dat in het geheel niet het geval. En de situatie dat ze oo de straatkrant verkochten, maakt ze nog niet tot één groep.
  Ik vind het zelf wel mooi dat er veel Herbergbewoners waren. Stilzijn brengt niet iedereen op, maar laten zien dat je meeleeft is een mooie vorm van respect.

 9. Ik vond het prachtig… Ik ben gewoon iets naar achter geschoven vanwege de bierflesjes 😉 Indrukwekkend wat een enorme rij mensen er meeliep. Ik vind het jammer dat dit niet meer in beeld is gebracht i.p.v sensatie beelden!

 10. ff iets scherps dit alles lezende.
  Zelfs onze Burgervader spreekt van
  ‘zinloos geweld’. Als de dader ’t ook zinloos
  vond, had’ie ’t vast niet gedaan.
  Vijfentwintig messteken las ik.
  En die zit nu waar?

 11. Indrukwekkend om te zien dat zoveel mensen oprecht bedroefd, verontrust en boos zijn.
  Een stoet van duizend mensen en een kilometer lang, tja…..
  Maar geven we de dader hiermee niet een nóg groter platform?

 12. @Observer…Dat platform heeft de dader toch al en wij bepalen dat platform…in mijn ogen is alle gal spugen over de “dader” ook zinloos geweld…ha, zinloos geweld, net of zou er zinvol geweld bestaan…not!

  Er bestaat maar één waar iets en dat is zinvolle Liefde… FIJNE DAG!!

 13. De wijze waarop Zdravko is omgebracht … had hij zeker niet verdiend ! Maar waar de meeste mensen hem alleen maar van zijn plek kennen … waar hij speelde of een straatkrant verkocht … staat niemand meer stil wie hij op al die plaatsen (waar hij stond) heeft verdreven. Ooit stond daar een hippie met lang haar (genaamd Rene Brandts) Rene was geen muzikant zoals Zdravko wel was. Rene was herkenbaar aan zijn magere lichaamsbouw, zijn lange haren, zijn spijkerbroek, en zijn rose bomberjack. Hoewel Rene alleen maar krantjes verkocht, verdiende hij meer dan menig mens in de maand verdiend. Rene was goed geleerd en goed bespraakt maar moest wijken onder de zware druk die Zdravko en zijn Bulgaarse vriendjes op hem uitoefenden. Die Bulgaren begrepen dat dit Big Business was … en hebben de belangrijkste plaatsen van de Nederlandse straatkrantverkopers ingenomen. (of zoals zij dat zeggen … overgenomen) Daarnaast bestal Zdravko geregeld de mensen … waar hij iets eerder die dag nog zijn geld van had gekregen. (onder het mom van even een boodschap doen in de winkel waarvoor hij die dag zat … bestal hij dan de wat makkelijke slachtoffers) Achteraf is dat makkelijk te zeggen … over iemand die nu dood is. Maar waar iedereen hem hier roemd … moest ik even melden, dat Zdravko zo ook zijn mindere kanten had.

 14. Ja, ik weet wel. Volgens mij ben jij die persoon (nickname ben ik even vergeten) die hier ongeveer een jaar geleden ook een poosje schreef, maar na een aantal onaangepaste berichtjes de toegang is ontzegd.
  Welkom terug.
  Wat je nu schrijft lijkt op kwaadsprekerij. Wie is je bron?

 15. Ja, er staat dat de daklozenkrant ook in Zwolle kapot is gemaakt. Waardoor de doelgroep (Zwolse daklozen) die niet meer kon verkopen. Dat ondersteund het verhaal van Je weet wel.

 16. Eerlijk is eerlijk, sinds een paar jaar zijn er wel veel Oost Europese gasten te vinden bij de winkelcentra. Joop zal zich toch niet voor het karretje laten spannen? Bij de stille tocht liepen ongeveer 20 gasten mee.

 17. Zdravko zal donderdagmiddag begraven worden. Door de Vrienden van de Herberg is 10.000 euro (ruim 2 jaarsalarissen in Bulgarije) verzameld voor de nabestaanden van de muzikant.

 18. Ja, je hebt inderdaad veel Oost-Europese verkopers. Maar ze verkopen geen “vage blaadjes” zoals in het artikel gesteld wordt. De Herbergkrant is wel degelijk een uitgave van de Stichting Vrienden van de Herberg.

 19. Ik weet niet wat ik van he volgende moet denken:

  Een aantal Zwolse ondernemers heeft duizend T-shirts laten bedrukken met de foto van de doodgestoken straatmuzikant Zdravko Vazov. De shirts zijn te koop voor 10 euro; de opbrengst gaat naar zijn nabestaanden. De initiatiefnemers (Maxx Vastgoed, Run2Day Zwolle, Brouwers Accountants, Reclameburo Advice, Aktieshirts en stichting Empower) hebben de kosten voor hun rekening genomen, zodat de gehele opbrengst naar de familie kan gaan.

  Ik ga in ieder geval niet zo’n shirt kopen.

 20. Joop van Ommen doet velen geloven dat hij heel goed is voor daklozen, terwijl hij dat niet is ! Ja … als je dakloos bent, ben je blij als hij je aan een woning helpt. Hij handeld het zelfde, als de Nederlandse Regering doet … in oorlogsof noodsituaties. Als de Nederlandse Regering er niet zelf wijzer van kan worden, doen ze verder ook niets. Zo is de werkwijze van Joop van Ommen ook. En mocht je hier aan twijfelen … vraag het dan maar eens aan zijn ex-werknemers.

 21. @ je weet wel, kennelijk ben je bekend in het wereldje, maar ik snap niet waarom je zo kwaad spreekt over die straatmuzikant en nu Joop. Teleurgesteld? Niet de hulp gekregen die je eigenlijk verwachte? Mensen doen dingen naar hun kunnen, dat moet je waarderen ipv afgeven, want daar bereik je niets mee, dan ben je iemand die vol frustratie en wrok zit. Ben wel benieuwd waar al die kwaadsprekerij van jou weg komt, hoop dat je dat eens post om je te kunnen begrijpen.

 22. “zuur” vind ik zwak uitgedrukt. Ik vind het schandalig om karaktermoord te plegen op iemand die overleden is en zich dus niet meer kan verdedigen. Is Zdravko Vazov ooit opgepakt en veroordeeld voor winkeldiefstal of zakkenrollerij?

  Straatkrantverkoop kent een lange historie in Zwolle. Voor De Herbergkrant was er de Straatkrant De Goot. In 2006 ontstond er onvrede bij een aantal verkopers die via de Stichting Zijspoor een concurrerende krant uitbrachten. Beide gingen ter ziele. Ik weet de achtergrond niet meer; wel dat velen (waaronder de gemeente) zich inzetten voor één daklozenkrant.
  In de Aalanden heeft jarenlang een vaste verkoper gestaan. Na diens overlijden kwamen er anderen, waaronder de huidige Bulgaarse groep. Er staan echter nog regelmatig anderen, sommige met, sommige zonder krant (maar met een verhaal). Er is in 2012 vanuit Friesland gevraagd om nader onderzoek na aanwijzingen dat straatkrantverkopers gedwongen tewerkgesteld zouden worden en afgeperst. Onderzoek wees uit dat er geen aanwijzingen dat dit in Zwolle gebeurde.
  Het gemakkelijk om via internet halve waarheden en hele leugens te verspreiden. Ik kan uit eigen ervaring de bovenstaande aantijgingen op geen enkele manier bevestigen. Kan ook nergens enig ondersteunend bewijs vinden. Misschien dat ‘jeweetwel’ zijn boude beweringen kan aantonen. Zo niet, dan horen die voor mij thuis in het Rijk der Fabelen.

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/geen-signalen-afpersing-bij-zwolse-straatkrant-1.1760578

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/zwolle-heeft-nu-twee-straatkranten-1.2500508

 23. Sanne : Zuur is het … dat iemand een Staats begrafenis krijgt, op kosten van personen, die niet wisten wat Zdravko nog verder deed !

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Derk : Een klokkenluider is in de ogen van de tegenpartij vaak een kwaadspreker. Maar persoonlijk had ik niets tegen Zdravko. Ik stoor me er alleen aan … dat een leek als ik, dingen wel zag plaats vinden, en dat de instanties die daarvoor in het leven zijn geroepen, daar geen tijd voor over hadden !

 24. Dan neem ik aan dat jij ‘jeweetwel’ als respectabele burger je burgerplicht hebt gedaan en Zdravko Vazov hebt aangegeven wegens diefstal.

 25. Ik wilde het niet bij dit topic neerzetten,toch een tikkeltje respectloos, maar als ik zie waar de discussie nu heen gaat, kan ik het toch niet laten. Ik begrijp dat er een busje Bulgaren thuis worden opgehaald, waar ze ook een gezin hebben. En dan de straatkrant verkopen en muziek maken voor een fooi. Ik kan me niet voorstellen dat je daar een gezin van kan onderhouden. En als het dient als aanvulling op de uitkering, waarom dan geen echte baan zoeken, blijkbaar Is de hele dag werken geen probleem.

 26. Over het straatkrant verkopen hier nog een stukje uit 2010 klik

  In combinatie met muziek maken kunnen de opbrengsten dus wel 300-500 euro pd zwart zijn. Officieel mag er maar een bepaalde tijdsduur op een plaats gespeeld worden.

 27. Jasper, wij komen in de zomer regelmatig in Elburg, daar stonden bij de ‘zandhaven’ altijd twee campers met bulgaren, roemenen en ja met drie man haalden ze dat binnen vlgns eigen zeggen. Nou ga ik er vanuit dat zij de waarheid spraken.

 28. @je weet wel, jij gunt een ander het licht in de ogen niet! Waarom zou deze man geen waardig afscheid mogen hebben? Word je er zoveel minder van? Wij hebben het hier prima in Nederland en niets te klagen. Gun een ander ook een waardig afscheid! Hij krijgt geen staatsbegrafenis! Hij is alleen naar z’n thuisland gevlogen! Ze moesten hun eigen graf graven. Deze man is op een beestachtig manier vermoord. Hij was een prima man die geen vlieg kwaad deed en nu gemist wordt op straat. Het is erg stil bij de supermarkt in Assendorp!

 29. Ik vond het vreemd dat men er nu over valt, dat zijn graf door de familie zelf gegraven moet worden. Dit staat toch volledig los van het feit dat deze man op een vreselijke manier om het leven is gekomen?

  Het leven is daar niet te vergelijken met hier. In Bulgarije is dat nou eenmaal zo… Ik heb het artikel ook gelezen en vind het puur sensationeel. We zien toch iedere dag dat ik bijvoorbeeld landen waar nu ebola is ook de graven met de hand gegraven worden?

  Buiten kijf dat deze man op een vreselijke manier aan zijn eind is gekomen, maar ik begin inmiddels wel de ‘Hollandse nuchterheid’ te missen…

 30. Neuh, ik kan het niet “puur sensationeel” noemen. Gewoon een beschrijving van de leefomstandigheden in Bulgarije. Dat verklaart voor mij waarom de Bulgaarse straatmuzikanten naar Nederland komen voor een bestaan aan de onderkant van ónze samenleving. Altijd nog een stuk beter dan in hun moederland.
  Ik heb hier ook niet echt gelezen dat mensen erover vallen dat de familie zelf het graf moet graven. Wel dat je dat moeilijk een “staatsbegrafenis” kunt noemen.
  Zelf vind ik het confronterend hoe wij hier mopperen over voorzieningen die minder worden, terwijl in andere landen (en niet alleen Oost-Europa, maar ook Zuid-Europa en landen als Duitsland) de zelfredzaamheid van inwoners en zorg voor elkaar veel, vele malen groter is en moet zijn dan bij ons. Die artikelen in de Stentor houdt ons in die zin een spiegel voor.

 31. Overal hebben ze zo hun eigen gewoontes. Kan me voorstellen dat dat heel normaal is om zelf als familie het graf te graven. Denk dat ze na afloop ook geen koffie met cake zullen hebben.

Reacties zijn gesloten.