Politie draagt bodycams tijdens jaarwisseling

Foto van auteur

Zwolle – De jaarwisseling komt eraan, we tellen af naar 2015. De meeste mensen maken van de viering van Oud en Nieuw een mooi feest. Toch zijn er ook mensen die het voor anderen bederven. Om de jaarwisseling zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen, hebben de hulpverleningsdiensten samen met gemeenten en Openbaar Ministerie afspraken gemaakt over de aanpak.

bodycam.jpg

De politie handhaaft de feestelijke sfeer en openbare orde en veiligheid: ‘vriendelijk als het kan, streng als het moet’. Aandachtspunten zijn: ga veilig om met vuurwerk, geef inbrekers geen kans en doe aangifte van eventuele geweldszaken of vernielingen tijdens de jaarwisseling. Geweld tegen hulpverleners wordt niet getolereerd! Rond de jaarwisseling is er extra politie op straat. Zichtbaar en aanspreekbaar, maar als het nodig is óók om zoveel mogelijk verdachten van overtredingen en misdrijven aan te houden. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van camerabeelden. Naast vaste camera’s wordt ook een aantal extra camera’s (live) uitgekeken. Tevens dragen diverse politieagenten zogeheten bodycams; ook die beelden worden voor een deel live bekeken.

Het bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar en levert gevaar op voor u en uw omgeving. De politie let extra op het afsteken van zwaar (illegaal) vuurwerk en vuurwerkbommen. Bij overtreding wordt er streng opgetreden en het vuurwerk in beslag genomen. Weet of vermoedt u dat ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie via 0900-8844 of anoniem (Meld Misdaad Anoniem) op 0800-7000.

Met politiemensen in de wijk en betrokkenheid van bewoners kan overlast snel worden aangepakt. Er wordt hard opgetreden tegen veroorzakers van ongereldheden. Net als voorgaande jaren heeft het Openbaar Ministerie aangekondigd hoge straffen te eisen rond Oud en Nieuw. Dat geldt zeker bij gevallen van agressie en geweld tegen hulpverleners; de toch al forse straffen worden dan verdubbeld.

Behalve op vuurwerk let de politie deze dagen ook extra op woninginbrekers. In deze periode zijn veel mensen met vakantie of verblijven bij familie en vrienden. Inbrekers weten dat ook. Gaat u tijdens Oud en Nieuw naar buiten, al is het maar voor even, sluit uw huis altijd goed af. Laat een lamp branden en stel buren op de hoogte van uw afwezigheid.

Naast het veilig afsteken van vuurwerk en nemen van maatregelen om inbraak en schade te voorkomen, is er voor u als bewoner in dit gebied nog een belangrijke rol weggelegd: spreek elkaar aan als grenzen overschreden worden. Want ook tijdens de jaarwisseling zijn er grenzen; ook als het gaat om alcohol en verkeer. Als aanspreken niet helpt of geen optie is, waarschuw dan de politie. Bent u getuige van brandstichting, vernieling of geweld? Bel dan meteen alarmnummer 112. Een goed signalement helpt om daders te pakken. Geen spoed, wel politie: bel dan 0900-8844.

10 gedachten over “Politie draagt bodycams tijdens jaarwisseling”

 1. 4eJohn: Weer een loze opmerking. Zeker een keer te maken gehad met het optreden van meneer agent. Je zal het er dan vast naar gemaakt hebben. Deze agenten zijn er ook als je in de ‘poep’ zit, dus beetje respect mag wel.

  Ontopic: goede zaak die camera’s. Maar of het helpt

 2. Het is te hopen dat de rechter na het kijken van beelden zich niet in gtst vergist en een reeële straf bij agressie tegen hulpverleners geeft.

 3. @ Stef, je hebt gelijk.
  Ik heb een keer met 1stejohn meegemaakt dat het helemaal uit de hand liep door en voor een frikadel. Gelukkig liep het verhaal goed af en zijn de daders van de beoogde frikadellenroof middels goed optreden van de sterke arm der wet in de boeien geslagen. Het was dat de frikadel via CCTV was te herkennen anders had het best zo kunnen zijn dat er iemand met trek huiswaarts had kunnen keren.

  Heb daardoor nog getwijfeld om patent op dit middel aan te vragen om in te zetten teneinde de mensheid te kunnen beschermen. Voor de dames van lichte zeden de GoHo,voor in de auto de GoTo en voor de burger GoBro. Voor de mensen die anderen op internet fora bestempelen met het predikaat; Je zal het er wel naar hebben gemaakt wilde ik het GoHome noemen.

  Peace!

 4. komt politie geweld vaker voor in de USA archi? Dan is het idd een goede zaak. Trends waaien helaas wel vaker over deze kant op.

  Ik heb wel respect voor onze dienders hoor. Maar ik geloof niet dat ze allemaal zo heilig zijn zoals in het perfecte wereldje van stiffie.

 5. Die camera’s zijn in ieder geval goed om achteraf te zien hoe een situatie zich heeft ontwikkeld. We hebben een heel goed politiekorps in Nederland dat prima kan deëscaleren wanneer dat nodig is. Niettemin zijn agenten ook maar mensen en kunnen ze ook fouten maken. Ook dan is het goed dat er beelden van zijn.

Reacties zijn gesloten.