Herdenkingsplechtigheid Meppelerstraatweg

Zwolle – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgden op dinsdagmiddag een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Eenheidsmanager Bernard Mencke legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk. Leerlingen van basisschool De Springplank herdenken elk jaar de slachtoffers.

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_07.jpg

Kort voor 13.00 uur verzamelden de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding sprak een woord van welkom, ‘The Last Post’ werd gespeeld gevolgd door 2 minuten stilte. Daarna werd het Wilhelmus gespeeld en werden de vlaggen gehesen. Eenheidsmanager Bernard Mencke legde namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding sprak een afsluitend woord waarmee de plechtigheid werd beëindigd.

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_05.jpg

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_08.jpg

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_01.jpg

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst en werd in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Wegens opheffing van Het Turfschip in 2008 heeft basisschool De Springplank de adoptie van het monument overgenomen. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Zo vond op 11 januari 2014 de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats.

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_06.jpg

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_04.jpg

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_03.jpg

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_09.jpg

31-03-2015_herdenking_bij_monument_meppelerstraatweg_02-1.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Herdenkingsplechtigheid Meppelerstraatweg”

  1. Ja klopt, de Schotse vlag schoot ook nog even door mijn hoofd, maar die is ook anders.
    Maar het is dus de Zwolse vlag, ik was me daar niet zo van bewust, weer wat geleerd. Vandaar ook de kleuren van FC Zwolle natuurlijk.

  2. Geïntrigreerd door die twee vreemde en enge leeuwen ben ik eens gaan snuffelen op internet. Ik kwam een interessante site tegen met deze tekst:

    De wapentekenaar van de Hoge Raad van Adel in die tijd had geen gelukkige hand van tekenen. Ten eerste tekende hij de leeuwen aanziend en zijn zij voor ons nauwelijks als leeuwen herkenbaar. Ook de keizerlijke kroon was enigszins vreemd uitgevallen. Kennelijk oriënteerde hij zich op het door het stadsbestuur van Zwolle ingeleverde voorbeeld, zonder zich precies af te vragen hoe de kroon er uit zou moeten zien.

    De kleuren blauw-wit zijn de kleuren van de stadspatroon, de aartsengel Michael.

    Blauw werd de kleur van Michaël, als herinnering aan het feit dat hij als aartsengel de aanvoerder werd van de hemelse legers. Als gevolg daarvan werd (…) een blauw schild met een wit kruis [het symbool] van Sint Michaël.

    Voor wie belangstelling in meer informatie heeft:

    https://www.zwolle.nl/vrije-tijd/kunst-en-cultuur/historie/de-stad-zwolle

  3. Van Wikipedia:

    Het Zwolse wapen wordt omschreven als: “In azuur een kruis van zilver. Het schild gedekt met een keizerskroon van goud en gehouden door 2 leeuwen van goud, getongd en genageld van keel.” Azuur en keel zijn heraldische kleuren en staan voor respectievelijk blauw en rood.

    Ik weet dit zeker want ik mocht enige jaren geleden het Basiliekwapen vervaardigen en beschilderen wat alweer een paar jaar aan de orgelbalustrade in de OLV Basiliek (Peperbuskerk) hangt.
    De juistheid van de kleuren zijn toen heraldisch goedgekeurd door de Hoge Raad van de Adel.

  4. Dat klopt met het artikel waar ik naar verwees, Observer. Een heel verhaal over de geschiedenis van het wapen. Bij de samenvoeging met Zwollekerspel is er nieuw wapen gemaakt dat kennelijk niet helemaal bevredigde omdat het stadbestuur heeft gevraagd om een verbeterde versie. Bij koninklijk besluit van 18 april 1974 werd aan de stad Zwolle een verbeterd wapen verleend, met de beschrijving zoals jij die geeft. Leuk om dat allemaal zo eens te lezen. Kon je makkelijk aan de juiste kleuren komen?

  5. @dame, de in de schilder artikelenhandel verkopen ze de diverse kleuren onder heel andere namen/titels dus ik moest ze maar op het oog mengen en vergelijken met het voorbeeld, Leuk dat jij je daar ook voor interesseert, groetjes.

Reacties zijn gesloten.