SP en Young & United in actie tegen jeugdloon

Foto van auteur

Zwolle – Maandagavond zullen ROOD, jong in de SP, en de FNV-organisatie Young & United actie voeren tegen het bestaan van het jeugdloon, waarmee jongeren voor hetzelfde werk slechts de helft betaald krijgen. Ze zullen daarom een half biertje bestellen, omdat dat alles is dat jongeren kunnen betalen. 
Young & United strijdt voor een volwassen minimumloon vanaf 18 jaar. Door het bestaan van het -veel lagere- jeugdloon kunnen jongeren, ook als ze fulltime werken, niet leven van hun inkomsten. Ze doen daarbij hetzelfde werk als oudere collega’s, maar krijgen daar veel minder voor betaald. ROOD steunt de actie van Young & United en heeft hiervoor in Zwolle een actiegroep helpen oprichten. Op maandagavond vanaf 19.30 komen de jongeren bijeen in de 4 jaargetijden aan de Melkmarkt, om door het bestellen van een half biertje te protesteren tegen het jeugdloon, omdat zij volgens de SP de helft betaald krijgen voor hun werk.

ROOD-coordinator Simon Zandvliet: ‘Het valt niet uit te leggen dat jongeren voor hetzelfde werk maar de helft betaald krijgen. Vanavond beginnen we aan de campagne in Zwolle om daar iets aan te veranderen. Wij houden niet op tot jongeren gelijke beloning krijgen voor hetzelfde werk.’
Kijk voor meer informatie op www.youngandunited.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “SP en Young & United in actie tegen jeugdloon”

 1. Op zich een nobel streven, waarbij ik in eerste instantie denk, te gek voor woorden dat dit zo is.
  Anderzijds, na even nadenken, denk ik dat als ze slagen in hun opzet, de jeugdwerkloosheid toeneemt. Waarom zou een bedrijf een jonge, onervaren medewerker aannemen als die hetzelfde kost als een ervaren “oudere” waar minder energie in gestoken dient te worden?
  Ben benieuwd of hieraan gedacht is…..

 2. Reactie aan Passant: Dat geld het zelfde voor mensen van 23 die onervaren aangenomen worden maar wel goed betaald krijgen. Dat is toch oneerlijk?

 3. In essentie is het oneerlijk, vind het ook lastig om voor of tegen te zijn.
  Ik vraag me alleen af wat de gevolgen (zouden kunnen) zijn.
  Even een hele grote aanname, indien onjuist bij voorbaat excuses. Ik heb namelijk niet de overkoepelende gegevens.

  Het minimumloon geldt voor mensen die werkzaamheden doen waar veel aanbod is en weinig vraag. Bij uitstek werk voor mensen zonder (of met beperkte) opleiding. Deze mensen werken al vanaf hun 17e/18e en doen tegen lager tarief ervaring op. Interessant voor de werkgever én voor de werknemer.
  Laat je dit varen, zie ik mogelijkheden voor de “oudere” (23+) medewerkers. Hebben vaak die ervaring al, kunnen daardoor eficienter werken en kosten in verhouding dus minder dan een onervaren kracht die het werk niet zo snel kan doen.
  Ook ik ben begonnen met een minimumloontje als 18 jarige. Inmiddels ben ik doorgegroeid naar een meer dan modaal inkomen. Ben er echt niet slechter van geworden.

Reacties zijn gesloten.