Aandacht voor stralende beroepen bij Isala

Foto van auteur

Op 8 november wordt de “dag van de stralende beroepen” wereldwijd gevierd. De beroepsbeoefenaren die binnen de gezondheidszorg straling gebruiken tonen deze dag, hoe deze technieken verantwoord worden gebruikt voor onderzoek en behandeling. Hierbij kan gedacht worden aan röntgenfoto’s, mammografie, CT-scan, nucleaire geneeskunde en radiotherapie als behandeling van kanker. Aanleiding is de ontdekking van de naar W.C. Röntgen vernoemde straling op 8 november 1895.

Ruim 8000 professionals in Nederland zorgen ervoor dat er bij onderzoek of behandeling met röntgenstraling en radioactieve stoffen zorgvuldig en veilig met straling wordt omgegaan. Door de vergrijzing zal de vraag naar diagnostiek en therapie met behulp van straling de komende jaren stijgen. De Nederlandse bevolking wordt dus in toenemende mate geconfronteerd met medische stralingstoepassingen. Ook bij de Isala klinieken wordt aandacht geschonken aan deze dag. Op 8 november van 9 tot 17 uur staat er een informatiestand in de hal bij de hoofdingang van lokatie Weezenlanden.

Hier wordt door middel van foto- en videopresentaties uitleg gegeven over het werken met straling in het ziekenhuis. Ook kunt u informatie krijgen over de diverse opleidingen. Ervaren laboranten en leerlingen willen al uw vragen beantwoorden.

Daarnaast worden de patiënten van de afdeling radiotherapie getrakteerd op een kopje koffie. Tevens worden de patiënten een kijkje achter de schermen gegund middels een presentatie.