‘Studenten boven winkels Het Eiland’

Foto van auteur

Zwolle – ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, heeft een onderzoek gehouden in het winkelgebied “Het Eiland”. Hieruit blijkt dat huren te hoog zijn waardoor winkels het niet lang vol kunnen houden. Hier komt veel leegstand voort. Uit eerdere onderzoeken van ROOD is gebleken dat er ook een groot tekort aan studentenwoningen is. 31 oktober start ROOD daarom een campagne om “Het Eiland” te redden.

Het winkelgebied “het Eiland” is een gebied dat kampt met veel leegstand. ROOD Zwolle heeft hierop bedacht dat de bovenverdiepingen van de winkelpanden omgebouwd kunnen worden tot studentenwoningen omdat hier ook een groot tekort aan is in Zwolle. Wanneer dit gebeurt kan de huur van het winkelpand omlaag en kunnen meer winkels zich in deze panden vestigen, en tegelijk is er meer leven in het gebied waardoor de kans op inbraken ook kleiner wordt.

ROOD is een onderzoek gestart in het winkelgebied “Het Eiland”. Hierin heeft de jongerorganisatie vragen gesteld aan de winkeliers en de winkelaars. Hieruit is gebleken dat 95% van de winkeliers en winkelmedewerkers het een goed idee vindt om woningen toe te voegen. Ook gaven veel mensen aan levendigheid op straat missen, dit vooral in de vorm van aankleding. Zoals planten, stoepborden van winkeliers en activiteiten. Er is ook veel gemeld dat de bewegwijzering mist naar dit gebied, en dat er daarom minder toeristen in dit gebied komen.
 
Campagneleider Tara Bossenbroek: “Zelf werk ik in de detailhandel, en het is goed te merken dat het steeds lastiger word voor een winkel om zich overeind te houden. Zeker als de huren zo hoog zijn als in dit gebied word dit een lastige opgave voor kleine winkels. Het idee van ROOD is ideaal voor kleine bedrijven om zich staande te houden en voor de studenten zou het een uitstekende plek zijn om te wonen.”
 
De aftrap van de actie zal plaatsvinden op zaterdag 31 oktober  om 13:30 in het overdekte winkelgebied zijn tegenover de Xenos. Hierbij zullen onder andere handtekeningen opgehaald worden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

21 gedachten over “‘Studenten boven winkels Het Eiland’”

 1. De waarheid: Het Eiland wordt TIJDELIJK (tijdelijke contracten, crowdfunding en pop-up winkels) iets beter gevuld, maar de leegstand is toch duidelijk zichtbaar.

 2. Het gaat daar nu met name om tijdelijke invulling, en graag wil ik daar nog aan toevoegen dat ik nu al enkele maanden bezig ben om een vast huurcontract te krijgen voor langere termijn waar maar niet serieus op wordt gereageerd, omdat er liever met korte termijn contracten wordt gewerkt!! Rood heeft het heel goed door.

 3. Rhoda is de door de gemeente Zwolle benoemde Inspirator om de leegstand in het Broerenkwartier te lijf te gaan. Degene die niet op het idee kwam een markthal of deze studentenwoningen te bedenken. Zoals gezegd wordt er voor tijdelijke oplossingen gekozen. Rhoda strijkt haar geld op en over een jaar loopt het Eiland weer leeg.

 4. En dan ga je handtekeningen verzamelen in een deel wat nog leger staat dan het Eiland zelf… van goed idee tot slecht idee…
  Beter ga je in de Diezerstraat staan.

 5. Ik ben één van de bewoners van de bovenverdiepingen. Waar ik mij aan stoor bij enkele van deze popup stores:

  – “wij zijn open wanneer we open zijn”.
  – een paar bureau’s met stoelen, diverse grote items in de store en meer niet. Lijkt nog alsof de winkel leeg is. Vergaderen of een ideeënbureau is leuk, kan ook vast goedkoper en ergens anders.

  En nu willen de studenten vast en zeker ook voor een appel en een ei in een bovenverdieping gaan wonen? Ze beseffen niet dat het vrij dure koopappartementen zijn?

  Ik vind het een trieste bedoeling die zgn. popup stores. Beginnende ondernemers zouden ook een winkel kunnen huren in Assendorperstraat of TAK. Lijkt mij goedkoper…

  Niet alleen politici hebben blijkbaar alures

 6. Dus jij zou liever op een onbewoond eiland wonen? Ik ben geen fan van pop up stores en andere hipsterij, maar ik ben nog minder fan van alleen maar “te koop/huur” borden.
  Daarnaast zijn het niet de studenten die nu voor een appel en een ei in jou dure koopappartement willen wonen. Lees het bericht nog eens door voordat je onzin uitkraamt.

 7. Boven het eiland (boven voormalig it’s en boven platonische enz.) zijn koopwoningen. Boven de passage (we, voormalig Westerhoven enz.) zijn ook reguliere woningen, weet niet of dit koop of huur is. In ieder geval niet beschikbaar voor verhuur aan studenten. Ben dus erg benieuwd waar rood deze studentenhuisvesting wil realiseren

 8. Het grootste gedeelte van de ondernemers op het eiland hebben net als ik een contract voor een langer termijn. Dat de verhuurder panden vult met tijdelijke winkels is alleen maar toe te juichen, de traffic is aanzienlijk toe genomen, de sfeer is verbeterd en de creativiteit bruist weer. Al met al blijft er weinig ruimte over voor studenten woningen, in dit voorstel slaat rood de plank volledig mis.

Reacties zijn gesloten.