Kasteelschip meert af in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Museum Vlotburg meerde zaterdagmiddag af aan de Schuttevaerkade. Het kasteelschip is in Zwolle voor een verblijf van ongeveer 3 maanden. Ridder Lenny Vries en partner vrouwe Christel Dattler laten geïnteresseerden vanaf de komende week dagelijks vanaf 10.00 uur zien hoe het in de middeleeuwen was. Ze doen dat samen met hun 14-jarige Fries Wodan en 10-jarige Falabella Hercules, die ook op het schip verblijven. Op het schip komen vanaf zondag nog twee klimtorens.

vlotburg-3.jpg 

De middeleeuwen waren woeste en donkere tijden. Een tijd van kastelen, ridders, jonkvrouwen en heldhaftige strijders. Kinderogen lichten op wanneer ze de prachtige verhalen horen over de ruige tochten van ridders in hun schitterende wapenuitrusting. Toch was het leven niet altijd zo glorieus als in de verhalen en de sprookjes. Heb je wel eens stil gestaan bij het dagelijks leven van de horigen, de ambachtslieden, de knechten en de meiden? Op het reizend museumschip kun je op een unieke en verrassende manier dit leven van dichtbij ervaren.

vlotburg-6.jpg 

vlotburg-10.jpg

vlotburg-1.jpg 

Via Lees verder meer foto’s…

Het nuseum toont u levensechte taferelen van de wijze waarop de mensen aten, wat voor kleding ze droegen en de verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken. Op het reizend kasteelschip, een vrachtschip van 50 meter lengte, is de uitgebreide expositie gehuisvest. Deze vesting is opgebouwd uit zware massief eiken balken. Over de rivieren en kanalen reist de Vlotburg van stad naar stad.Toen Lenny een kasteelschip wilde creëren om er een middeleeuws museum in te gaan huisvesten, bouwde hij eerst een schaalmodel.

vlotburg-5.jpg 

Dit hielp anderen een idee te krijgen van zijn grote plannen. Velen dachten dat Lenny een kunstenaar was met teveel fantasie en geloofden nooit dat hij zijn schaalmodel zou kunnen realiseren. Anderen zagen zijn gedrevenheid en levenslust en hielpen hem uitkijken naar een geschikt schip. Er gingen 2 jaren voorbij voordat Lenny vond wat hij zocht. De Andisa, een voormalig vrachtschip van 50 meter lengte en 6,6 meter breedte bleek perfect.
Hierna kon Lenny in Duitsland op zoek gaan naar de 60 ton massief eiken balken die het schip de passende robuuste uitstraling konden geven. In het Zwarte woud werd bij verschillende boeren al het nodige hout bijeen gesprokkeld. Een vriendelijke groentehandelaar bood Lenny aan deze massa hout naar Nederland te brengen aangezien zijn truck op de terugreis leeg was! Toen sprak Lenny zijn goede vriend en ambachtelijke timmerman Jan Westerhuis, waarna zij samen het Kasteel zijn gaan bouwen.

vlotburg-4.jpg

Hierna was er nog een betaalbare werf nodig die bereid was voor een periode van jaren medewerking te geven aan de bouw van het museum. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden kwam Lenny in contact met scheepswerf Brouwer in Zaandam waarvan hij niet alleen een redelijke prijs kreeg, maar ook alle medewerking. Aanvankelijk was ook Brouwer sceptisch, maar gaandeweg zagen zij dat Lenny bergen kon verzetten en gingen achter hem staan.

vlotburg-7.jpg 

Om de 60 ton hout uit Duitsland op het schip te kunnen plaatsen was er een kraan nodig om dit aan boord te krijgen. In het begin vorderde het project gestaag en dacht Lenny vol optimisme de klus binnen een jaar te klaren. Nog nooit eerder was zo´n grote opbouw op die manier op een schip geplaatst. Maar toen die constructie eenmaal stond, realiseerde Lenny zich dat de details en de afwerking van het fijnere timmerwerk ook veel meer tijd ging kosten. Met vastberadenheid werden de problemen overwonnen. Zo vaagde een storm de hele overkapping van het schip weg en moest er aan een berg van veiligheidscriteria worden voldaan etc. In bijna drie jaar werd het Vlotburg museum voltooid! Lenny had nog een hartenwens, een paard aan boord van zijn kasteelschip. Dit zou zijn creatie van de middeleeuwen compleet maken en leven inblazen. Lenny vond een stoer, lief en kalm paard. Het was liefde op het eerste gezicht, Wodan werd zijn naam. Hij stapt fier rond op ‘zijn`dek, volledig thuis op de Vlotburg.

vlotburg-8.jpg 

Lenny de Vries is 50 jaar geleden geboren in het oerwoud van Suriname. Als kind raakte Lenny in deze tropische omgeving gefascineerd door de middeleeuwen en droomde van een leven als kasteelheer en ridder te paard.
Toen hij dertig jaar geleden naar Nederland kwam begon Lenny zich intensiever bezig te houden met de middeleeuwen. In de jaren 80 had hij, met hulp van zijn familie, zoveel voorwerpen en materiaal verzameld dat hij zijn eerste reizende tentoonstelling kon opzetten. Met zijn middeleeuws museum reisde hij door Nederland, Frankrijk Oostenrijk, België en Duitsland. Deze tentoonstelling groeide uit zodat het middeleeuws martelmuseum in Freibrug Breisgau kon worden opgezet. Hier wilde Lenny aanvankelijk een jaar blijven, maar hij ontmoette zijn levenspartner! Samen ontwikkelden ze het plan om een reizend museum op een schip te beginnen. Intussen is het martelmuseum blijvend gevestigd in Freiburg en trekt het jaarlijks grote aantallen nieuwsgierige bezoekers.

 

vlotburg-9.jpg
 
vlotburg-11.jpg 
 
vlotburg-2.jpg 

 

 

3 gedachten over “Kasteelschip meert af in Zwolle”

  1. Er zijn geen klimtorens aan dek. Er staan 2 torens die vanwege de bruggen en sluizen in het schip zakken. Zaterdag toen we aanlegden waren er eerst andere prioriteiten om het schip goed te krijgen omdat Lenny en zijn vrouw daar ook wonen. De torens zijn voor de sier.

    Voor kinderen is er een speurtocht op het schip. Zij kunnen zoeken naar de aanwijzingen en met het geheime wachtwoord krijgen ze een kleinigheidje.

    Wodan en Hercules zijn echte rekenwonders. Ben je nieuwsgierig? Ze laten het je graag zien! Ze vinden het leuk als er bezoek ik.

Reacties zijn gesloten.