Economisme is Linke Soep

Zwolle – GroenLinks Zwolle organiseert op woensdag 9 december Linke Soep vanaf 19:00 uur in café De Hete Brij. De fractie van de partij nodigt vooraf iedereen uit om vanaf 18:00 uur eerst informeel samen een (gratis) soepje te eten. Met alle ruimte voor vragen en discussie leiden, een uurtje later, een filmpje en gastsprekers het thema economisme in.

Aanleiding is het boek van Jesse Klaver, de landelijke voorman van de partij. In de ‘De mythe van het economisme’ pleit hij voor een nieuw idealisme. Te vaak worden nu economische oplossingen gezocht voor maatschappelijke kwesties. Overheid en samenleving missen daardoor geregeld de menselijke maat. Klaver komt in zijn boek met meerdere alternatieven, maar tijdens de avond gaan we ook zelf op zoek naar hoe het niet per sé meer, maar beter kan in Zwolle.

Ad Marijs is docent economie aan Hogeschool Windesheim en geeft een mini-college over het onderwerp. Wat is economisme nou precies? Ondernemer Henk Boshove haakt namens de Zwolse kantelbeweging vervolgens in op de Zwolse praktijk. Welke mogelijke andere waarden zien zij? Tot slot is er ruimte voor vragen en discussie. Ook zullen enkele raadsleden aanwezig zijn. De avonden hebben een informeel karakter en iedereen is welkom.
Om voedselverspilling te voorkomen wordt gevraagd je aan te melden via linkesoep@groenlinkszwolle.nl. Het is ook mogelijk na de soep in te haken. Linke Soep vindt plaats in de bovenzaal van Café de Hete Brij aan de Nieuwe Markt 9.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “Economisme is Linke Soep”

  1. Dan is ‘kapitalisme’ ook een verzonnen term!

    Het zou goed zijn als niet alles om geld zou draaien!

    In Buthan hadden ze een mooie term: ‘bruto nationaal geluk’.

  2. economisme (zelfstandig naamwoord) – herleiding van alle maatschappelijke problemen tot economische kwesties.

    Politici willen het liefst alles in geld uit kunnen drukken. Ook zaken als klimaat moet in geld uitdrukken. Als je eens een prijskaartje zou kunnen hangen aan elke centimeter zeespiegelstijging zou dat de huidige onderhandelingen in Parijs een stuk makkelijker maken. Maar volgens Klaver is dat dus een mythe. (Ik heb het boek trouwens niet gelezen).

  3. Jesse Klaver van groenlinks,
    als ik die op tv zie praten en wat vertellen dan denk ik dat hij nog steeds luiers draagt..
    Alle mag kan en maar roepen dat het weer goed komt..
    Door onder andere groenlinks is NL nu een enorme puinhoop aan het worden en het wordt alleen maar erger!

  4. Goeie gast die Jesse Klaver, gaat het vast goed doen bij de volgende verkiezingen. Vooral onder jongeren. @br lekker denigrerend weer over een jonger iemand. Wie doet het op dit moment volgens jou wel goed op dit moment in de politiek? Geert Wilders toevallig?

  5. @Benje, niemand doet het goed….

    alle partijen zitten daar voor een ding en dat is geld…
    Hoe langer zitten hoe meer krijgen…
    Het kan hun niet schelen wat er met het land gebeurt en met de mensen ze kunnen van alles voor de camera zeggen en roepen dat ze voor de belangen van ons allemaal opkomen maar dat is natuurlijk niet zo…
    Maar het volkje was onnozel altijd en net de kudde schaapjes
    pvda gl cu sp ze moeten zich kapot schamen voor wat ze hun eigen volk aandoen…. meegedaan aan het smerige spel waardoor nu niet allen ouderen maar ook jonge mensen met enorm veel problemen zitten..
    Alles gaat naar de klote!

  6. Bericht door br, op 3 december 2015 14:49

    niemand doet het goed….

    Kan ik voor een deel in meegaan. (Wil een uitzondering maken voor Klaas Dijkhoff. Dat is een echte recht-door-zee-politicus.)
    Maar verder: Wat nu? Kunnen we nog ergens op hopen?

  7. Oké @br niemand doet het goed in de politiek volgens jou. En elk kamerlid van welke partij dan ook zit daar alleen voor het geld naar jou mening. Heb jezelf wel eens gebruik gemaakt van je stem recht? Of ben je ook zo’n iemand die de moeite niet neemt om te gaan stemmen en alleen maar loopt af te geven op de politiek? Wat mij betreft mag de stemplicht wel weer ingevoerd worden. Of zoals in Engeland een twee partijen systeem. Dan ben je van al dat gezeik af zoals het nu gaat met al die partijen, gewoon labour en conservative. links en rechts zeg maar.

  8. Dan hou je nog steeds het effect dat mensen de politiek als opstapje naar het bedrijfsleven zien en het niet echt betrokken zijn bij wat ze nu doen. De recente uitspraken van Rutte over vluchtelingen en de klimaatdoelstellingen waren toch weer tenenkrommend. Geen enkele visie sprak daar uit. Het lijkt wel of de regering de krantenkoppen als agenda gebruikt.

  9. @Bernard, bedoel je de starsecretaris van de vvd???
    Is dat een grapje van je of zo??
    Hij had de persoon moeten zijn die met zijn vuist op tafel had moeten slaan in Brussel en duidelijk maken dat er geen een “vluchteling” het land binnen komt, dat dit geen normale manier van beleid voeren was, dat NL niet mee zou doen aan die smerige spelletjes van EU, dat de regering eerst maar moest bijeen komen om te overleggen hoe en wat, dat de grenzen dicht gegooid hadden moeten worden zo dat niet veel tuig het land binnen kon komen…
    Dat had hij moeten doen…
    Maar nee gewoon lekker slijmen daar en maar hopen hoe meer “vluchtelingen’ hoe meer centjes ontvangen..
    Kijk naar zijn interviews , zijn gezichtsuitdrukking, zijn manier van praten, totaal ver weg van de realiteit van wat en hoe het onder de mensen leeft….
    Bedoel je die Dijkhof???

  10. Ja, die bedoel ik. Nuchter tot op het bot!
    En die grenzen-dicht-larie wordt wel door Rutte gestameld. Die probeert een allemansvriendje te zijn, maar dat lukt alleen niet zo goed.

  11. Jesse Klaver is linkse soep 😮

    Met idealisme wordt hier bedoeld “emotieconisme”. Dit komt ook duidelijk naar voren bij het grenzenloze migratie influx beleid.

  12. De mensen die roepen dat “geld niet belangrijk zou moeten zijn” zijn vaak de mensen die geld hard nodig blijken te hebben. Zeg dan gewoon dat je niet wilt werken voor je geld denk ik dan.

  13. en ook @ribo, zijn het vaak mensen met voldoende centen, die met elkaar vinden dat je zoiets (geld niet belangrijk), niet vaak genoeg kunt roepen, want zij vinden zich zulke fijne linkse mensen……

  14. Maar links zegt nu toch hetzelfde als rechts? Rechts heeft zich nog nooit een drol aangetrokken van zaken als milieuvervuiling en wil daar al helemaal geen rekening voor gepresenteerd krijgen. En nu zegt links dus ook, dat je dit soort zaken niet in geld kunt uitdrukken. Lijkt me dat ze het met elkaar eens zijn, al zijn de benaderingen totaal verschillend.

  15. leuke invalshoek, bernard. Rechts wil de collectieve rekening niet gepresenteerd krijgen, en links wil dat best wel, zolang het hen maar niet direct in de knip treft.

Reacties zijn gesloten.