Meeste ondernemers willen meer koopzondagen

Zwolle – Afgelopen week zette ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle onder haar leden een enquête uit over de verruiming voor het aantal koopzondag en de vrijheid van ondernemen. Binnen een week was de respons 44%. Dit is een hoge respons gelet op de drukke week voor de Sinterklaas. Een goede mix van kleine, grote, lokale en landelijke winkeliers reageerden op de enquête. Vrijheid en ruimte om te ondernemen.

In haar brief aan de gemeenteraad pleit het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle voor het vrijgeven van de zondag openstelling en het vervolgens aan de ondernemers over laten daarin eigen keuzes te maken. Aan ondernemers is gevraagd of zij voor of tegen deze vrijheid van ondernemen zijn. Van de respondenten is 74% voor deze vrijheid, 20% is tegen, 6 % is eigenlijk ook voorstander maar vindt wel dat er dan enige vorm van regulering moet zijn. De tweede vraag aan de ondernemers ging over het aantal koopzondagen. ‘Stel je krijgt de ruimte om dit zelf in te vullen, hoeveel koopzondagen zie je dan het liefst?’ Van de respondenten wil ruim driekwart meer koopzondagen dan de huidige 12! Slechts een op de vijf ondernemers ziet graag de huidige twaalf zondagen gehandhaafd, waarvan één respondent aangeeft liever 6 koopzondagen te willen en twee respondenten geven aan helemaal geen koopzondag te willen.

Bij de grote groep ondernemers die meer koopzondagen wensen kiest de meerderheid, bijna de helft, voor 52 koopzondagen. Er is ook een groep, ongeveer een derde, die kiest voor 12 plus vijf koopzondagen (extra met feestdagen of evenementen). Daarnaast is er een groep die kiest voor 24 of 24 plus 5 koopzondagen. Conclusie van Citycentrum: Een grote meerderheid van de ondernemers wil de vrijheid om het aantal koopzondagen zelf in te vullen. Binnen die vrijheid beslissen ondernemers zelf, al dan niet gezamenlijk binnen het winkelgebied de binnenstad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

42 gedachten over “Meeste ondernemers willen meer koopzondagen”

  1. Ik heb zelf ook liever meer koopzondagen, maar feit blijft dat het collega anders is overeengekomen met de ChristenUnie. En afspraak is afspraak.

    Dan maar wachten tot de volgende verkiezingen en dan opnieuw afspraken maken.

  2. En nu? De CU, en partners D66 en PvdA houden toch hun poot stijf. Ook het CDA wil nu niet tornen aan de bestaande afspraken. Zonder van de energie dus al die onderzoeken. Het publiek een worst voorhouden!

  3. Exact aapotheek, dat gezeur over dit onderwerp moet een keer afgelopen zijn. Voorstanders gedragen zich als kleine kinderen die hun zin niet krijgen, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 moeten ze maar stemmen op de partijen die voor de koopzondagen zijn.

  4. Omdat er dus ooit een afspraak is gemaakt, kan daar niet meer van worden afgeweken? Als er zo duidelijk behoefte is vanuit de ondernemer en de consument aan meer koopzondagen, dan lijkt mij dat er toch wel afgeweken kan worden. De politieke partijen behartigen toch ook de belangen van de burger en ondernemer die wel voor meer koopzondagen zijn?

  5. Volgende verkiezingen nieuwe ronde, nieuwe kansen. Als je beleid steeds halverwege moet bijstellen aan nieuwe wensen en voortschrijdend inzicht krijg je helaas een onwerkbare situatie. Dus laten de klagende ‘ondernemers’ zich nu eens druk maken om de mate van klantgerichtheid. Daar hebben ze invloed op en daar valt volgens mij meer te winnen dan in een extra dageel opening.

  6. Het slot van de inleidende paragraaf uit het Zwlse collegeakkoord luidt:

    Halverwege deze collegeperiode maken we de balans op. Liggen we nog op koers? Zijn er aanpassingen nodig? Daarbij betrekken we de (landelijke) ontwikkelingen en de financiële positie van Zwolle. We voeren hierover dan graag een debat met de stad en de raad.

    Voorjaar 2016 is halverwege, dan kan alles in zijn onderlinge samenhang bekeken worden. Lijkt me veel beter, dan nu 1 dossier er uit te halen. Waar de hele coalitie, procedureel gezien terecht, nog steeds achter staat.

  7. Idd. John van Boven, men roept maar wat (afspraak is afspraak en wachten tot de volgende verkiezingen) terwijl men niet eens wat het college heeft afgesproken. DOM!

  8. Ik had liever gezien dat citycentrum had aangegeven welk type bedrijven hadden gereageerd. Leden van citycentrum zijn niet alleen winkeliers maar bestaat ook voor een kwart uit horecabedrijven en die hebben geheel andere belangen.
    Laatst sprak ik een kleine winkelier die mij vertelde dat hij 52 vakantiedagen in het jaar had, helaas ze vielen altijd op zondag.

  9. Van de week in een klein zaakje in de Roggestraat het over koopzondag gehad met een kleine zelfstandige. Ze zei dat heel veel,winkeliers het niet willen en dat er niet heel veel verdiend wordt..dus er zijn er genoeg die het niet zien zitten.

  10. @Jo,

    Had van de week ook in een kleine winkeltje in de Roggestraat iemand gesproken over de koopzondagen en die zei dat heel veel winkeliers dat juist wel willen en dat het personeel niet moet zeuren als ze op zondag moeten werken want ze krijgen 200% uitbetaald…
    Dus ……….

  11. @Jo
    Vreemd dat deze winkelier zijn winkel op zondag open heeft! Verdien je nauwelijks wat op zondag dan hou je je winkel gewoon op slot. Niemand is verplicht zijn winkel op zondag te openen!

  12. @Winkelier, br,drama, Het gaat hier niet erom of je open of dicht wilt blijven maar om een gemanupuleerde uitslag door citycentrum.
    Vele kleine winkels en ook enkele landelijke partijen zijn met uitzondering rond de feestdagen nooit op zondag open.
    De extra kosten van het personeel is niet 200% maar je moet ze ook nog een dag vrij geven waarvoor je ook extra personeel moet aantrekken.
    Uit geen enkel onderzoek is gebleken dat de totale winkelverkopen door de zondagsopening stijgen.
    Citycentrum heeft ongeveer 140 leden waarvan +/- een kwart horeca is op een winkel/horecabestand van +/- 400

  13. @Winkelier, br,drama, Met die 400 bedoelde ik de ondernemers in het gebied van citycentrum. Ook is mij gebleken dat citycentrum selectief heeft geshopt bij voorstanders van winkelopenstelling buiten het centrum. Het onderzoek is dus van nul of generwaarde.

  14. Ach, daar hebben we weer een schot uit het lobbyhoekje
    Natuurlijk met de campagnewoorden “vrijheid van ondernemen blabla”. Want vrijheid, daar kun je immers niet tegen zijn.

    Laten we ondernemers in de wereld alle vrijheid geven.
    Want ondernemers hebben altijd het beste met ons voor!
    En met hun personeel. En met de wereld!

    Dus niet he.
    Voorbeelden kun je dagelijks teruglezen in elk nieuwsmedium.

  15. @ikke,
    44% van de LEDEN van Citycentum hebben gereageerd. Dus niet alle ondernemers in de stad. (Niet leden en 66% van de leden zijn niet in dit onderzoek mee genomen,) lezen in toch niet zo moeilijk?

  16. “Ondernemers willen vrijheid om van personeel werkchinezen te maken”

    De agenda is als volgt.
    1 Verruiming openingstijden
    2 Direct of indirect afschaffen vaste vrije dagen
    3 Afschaffen toeslagen.
    *Any given time/given opportunity: loon verlagen vanwege vulmaarin

    Einddoel: race to the bottom: Personeel werkt voor bijna voor nop tegen elke gegeven voorwaarden, anders geen baan.

  17. @Winkelier, als je het over lezen hebt dan zou ik als ik jou was maar eerst bij jezelf te berde gaan want bij je antwoord op @Jo ga je er maar vanzelfsprekend vanuit dat @Jo de winkelier op zondag naar zijn menig had gevraagd.

  18. @Winkelier, –Studenten , scholieren staan in de rij om op zondag te werken! — Daarom wordt het hoog tijd om het minimum jeugdloon af te schaffen deze uitbuiting door ketens.
    Kleine winkeliers hebben vast en duurder personeel.

  19. @ikke
    “Bericht door Jo, op 7 december 2015 15:33
    Van de week in een klein zaakje in de Roggestraat het over KOOPZONDAG gehad met een kleine zelfstandige. Ze zei dat heel veel,winkeliers het niet willen en dat er niet heel veel verdiend wordt..dus er zijn er genoeg die het niet zien zitten.”

    PFFFF!
    Ga eerst eens lezen voor je een reactie geeft!

  20. @Alexeander, Waar staat dat hij dat bij die winkelier op zondag vroeg in zij toen geopende winkel?

    PFFFF!
    Ga eerst eens lezen voor je een reactie geeft!

  21. @jesse,
    weet ik , maaaaaar…
    bij het tekenen van de contracten weten ze donders goed (gaat hier om personeel dat in de winkels op do avond werk 18.00-21.00 en zat 9.30-17.00 oproepkracht/weekendhulpjes, dus, ze weten ook goed dat ze op zondagen ingezet kunnen worden en sterker nog krijgen 200% uitbetaald!

  22. Dank je Alexander,
    Ikke is de weg een beetje kwijt.
    In mijn reactie staat nergens dat Jo de winkelier op zondag iets vroeg!
    Ik verbaas me dat je op zondag je winkel open hebt als er nauwelijks klanten komen! Dat staat in mijn reactie.

  23. @ Winkelier,
    Bericht door Winkelier, op 7 december 2015 16:36
    Vreemd dat DEZE winkelier ZIJN winkel op zondag open heeft!

    Wie is de weg kwijt?

  24. @Ikke
    Jo sprak de winkelier over de KOOPZONDAGEN en de verdiensten op koopzondag,En op welke dag Jo deze winkelier sprak zou mij worst wezen.

    Iets begrijpen is voor sommige mensen heel moeilijk

  25. Nog niet de helft van de winkeliers in het centrum is lid van Citycentrum, daarvan vond nog niet eens de helft het de moeite om te reageren. Lijkt me dan niet zo dringend om af te gaan wijken van de gemaakte afspraken.

  26. Dicht dicht dicht op zondag. De kleine zelfstandige staat zelf in de zaak en verdient weinig, daar kun je geen personeel van betalen en kun je beter thuis blijven.

  27. Wat een gezeur. Een winkelier die de kost niet in 6 dagen kan verdienen, kan dat in 7 dagen ook niet. Er zijn er genoeg die het in vijf dagen doen, heeft alles met goed ondernemerschap te maken.

  28. @ Ja-Tja.

    Kernachtige samenvatting van de huidige situatie in Nederland. Nou ja , niet in de Bible Belt daar mag men geen eigen keus hebben

  29. Gewoon allemaal naar Meppel gaan om te shoppen. Deze maand maar liefst 3 koopzondagen!, 6 december, 20 december en 27 december! En de bouwmarkten in Meppel (Gamma, Praxis) zijn elke zondag open van 10 tot 17 uur. Maar natuurlijk ook GRATIS parkeren in het hele centrum, inclusief de parkeergarages. Gewoon omdat dat kan in Meppel! Kan Zwolle nog een hoop van leren met dat betuttelende beleid. Winkeltijden behoort een ondernemer zelf te bepalen en niet de overheid.

Reacties zijn gesloten.